Onsdag 12. juni 2019
Klima, innvandring og velferd splitter rød blokk i Danmark
Partiene i rød blokk i Danmark er dypt splittet i synet på dansk økonomi og hvordan de i regjering skal sikre mer velferd og sterkere klimainnsats.
Publisert: 12 Juni 17:53
Partiene i rød blokk i Danmark er dypt splittet i synet på dansk økonomi og hvordan de i regjering skal sikre mer velferd og sterkere klimainnsats.
Radikale Venstres leder Morten Østergaard mener mangel på arbeidskraft er den største utfordringen for dansk økonomi.
– Dette er alvorlig. Økonomien er fundamentet for alle de forventninger vi har skapt. Barna våre får ikke bedre oppvekst og utdanning uten flere voksne i arbeid, sier han.
Innførsel av utenlandsk arbeidskraft må til for å bedre økonomien, mener Østergaard.
– Uten enighet om hva som er de største utfordringene for dansk økonomi, så blir det vanskelig å ta ansvar i fellesskap, sier han.
Radikale Venstre har derfor stilt et ultimatum og krever økt arbeidsinnvandring og økonomiske reformer for å gå med i regjering.

Frederiksen optimistSocialdemokratiets leder Mette Frederiksen, som har fått i oppdrag av dronningen å danne ny regjering, var imidlertid optimistisk etter onsdagens forhandlinger. Hun hevder at partiene i rød blokk nå langt på vei er enige om de vanskeligste temaene, som er klima, økonomi, innvandring og velferd.
– Jeg håper å bli statsminister. Det ville være ergerlig om et så fint flertall i Folketinget ikke blir brukt til noe, sa hun.
– Det nye flertallet kan brukes til ganske mye, ikke minst til å bygge ut velferdssamfunnet og gjøre noe med klimakrisen, fortsatte Frederiksen.
Verken Socialdemokratiet, Enhedslisten eller Socialistisk Folkeparti (SF) deler Radikale Venstres syn på behovet for økt arbeidsinnvandring og økonomiske reformer.

Steile kravEnhedslisten vil på sin side øke bilavgiften, beskatte kapitalinntekter og heve selskapsskatten for å møte klimakrisen, noe de øvrige partiene i rød blokk ikke er begeistret for.
Enhedslistens leder Pernille Skipper har inntatt en steil holdning i regjeringsforhandlingene og truer med å trekke partiets støtte til en rød regjering dersom de ikke får gjennomslag.
SFs leder Pia Olsen Dyhr krever også høyere skatt for Danmarks rikeste.
– Vi har opplevd fire år der de rikeste har fått skattelettelser år etter år. Nå skal de som har fått skattelettelser bidra mer, sier hun.
(©NTB)
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Torsdag 19. september 2019
• Er det nå over for den lengst­sittende statsministeren i Israels historie, Benjamin Netanyahu? Det får vi antakeligvis ikke vite på en god stund. De jevne resultatene etter nyvalget på tirsdag viser at den politiske situasjonen i Israel er...
Onsdag 18. september 2019
• Lørdag for halvannen uke siden sto en gruppe foreldre viftende med flagget til Ukrainas marine på Boryspil lufthavn utenfor Kiev for å ta imot sine sønner. De hadde vært i fangenskap siden i fjor da Russland tok tre ukrainske fartøy i...
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.