Onsdag 12. juni 2019
Klima, innvandring og velferd splitter rød blokk i Danmark
Partiene i rød blokk i Danmark er dypt splittet i synet på dansk økonomi og hvordan de i regjering skal sikre mer velferd og sterkere klimainnsats.
Publisert: 12 Juni 17:53
Partiene i rød blokk i Danmark er dypt splittet i synet på dansk økonomi og hvordan de i regjering skal sikre mer velferd og sterkere klimainnsats.
Radikale Venstres leder Morten Østergaard mener mangel på arbeidskraft er den største utfordringen for dansk økonomi.
– Dette er alvorlig. Økonomien er fundamentet for alle de forventninger vi har skapt. Barna våre får ikke bedre oppvekst og utdanning uten flere voksne i arbeid, sier han.
Innførsel av utenlandsk arbeidskraft må til for å bedre økonomien, mener Østergaard.
– Uten enighet om hva som er de største utfordringene for dansk økonomi, så blir det vanskelig å ta ansvar i fellesskap, sier han.
Radikale Venstre har derfor stilt et ultimatum og krever økt arbeidsinnvandring og økonomiske reformer for å gå med i regjering.

Frederiksen optimistSocialdemokratiets leder Mette Frederiksen, som har fått i oppdrag av dronningen å danne ny regjering, var imidlertid optimistisk etter onsdagens forhandlinger. Hun hevder at partiene i rød blokk nå langt på vei er enige om de vanskeligste temaene, som er klima, økonomi, innvandring og velferd.
– Jeg håper å bli statsminister. Det ville være ergerlig om et så fint flertall i Folketinget ikke blir brukt til noe, sa hun.
– Det nye flertallet kan brukes til ganske mye, ikke minst til å bygge ut velferdssamfunnet og gjøre noe med klimakrisen, fortsatte Frederiksen.
Verken Socialdemokratiet, Enhedslisten eller Socialistisk Folkeparti (SF) deler Radikale Venstres syn på behovet for økt arbeidsinnvandring og økonomiske reformer.

Steile kravEnhedslisten vil på sin side øke bilavgiften, beskatte kapitalinntekter og heve selskapsskatten for å møte klimakrisen, noe de øvrige partiene i rød blokk ikke er begeistret for.
Enhedslistens leder Pernille Skipper har inntatt en steil holdning i regjeringsforhandlingene og truer med å trekke partiets støtte til en rød regjering dersom de ikke får gjennomslag.
SFs leder Pia Olsen Dyhr krever også høyere skatt for Danmarks rikeste.
– Vi har opplevd fire år der de rikeste har fått skattelettelser år etter år. Nå skal de som har fått skattelettelser bidra mer, sier hun.
(©NTB)
Tirsdag 25. juni 2019
• Amerikanske Lawrence Wilkerson var i 2003 stabssjef for USAs utenriksminister Colin Powell. Han var med på å sette sammen etterretningsmaterialet Powell presenterte for FN for å få organisasjonens godkjentstempel på et militært angrep på...
Tirsdag 25. juni 2019
OVER: Sykehusstreiken ble avsluttet med tvang. Som vanlig. 18 av 22 helsestreiker de siste 30 årene har endt i tvungen lønnsnemnd. Streikeretten øde­legges, mener streikeleder.
Tirsdag 25. juni 2019
SANKSJONER: USA øker presset på Iran. – De kan komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust, sier USAs spesialutsending til landet.
Tirsdag 25. juni 2019
Dagbladet fjerner sin faste kulturspalte fra papiravisa. – Det er mulig tv og podkast kommuniserer dette stoffet bedre enn tekst, sier sjef­redaktør Alexandra Beverfjord.
Mandag 24. juni 2019
PRESS: Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.
Mandag 24. juni 2019
Norsk Presseforbund frykter at dokumentarserier som «Helene sjekker inn» blir tilnærmet umulig å lage dersom Helsedepartementets forslag til ny veileder for filming på sykehus blir vedtatt.
Mandag 24. juni 2019
• NHO Service og Handel har for alvor kastet seg inn i kommunevalgkampen. Med kampanjen «Proffentlig», som kopler ordene privat og offentlig, ønsker foreningen «å hylle samarbeidet mellom private og offentlige løsninger». NHO Service og...
Mandag 24. juni 2019
KRITISK: Legen Gunnar Fæhn har tidligere uttrykt sterk motstand mot innvandring. Det var han som godkjente transporten av Atefa Rezaie. Familiens advokat vil klage til Rådet for legeetikk.
Lørdag 22. juni 2019
Det er ikke Nasjonalmuseets oppgave å bygge opp en privat kunstsamling, sier Aros-direktør Erling Høyersten. Han kaller avtalen med Fredriksen-søstrene «betenkelig».
Lørdag 22. juni 2019
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.