Onsdag 12. juni 2019
Sykefraværet gikk svakt opp i første kvartal
Sykefraværet i første kvartal i år var 5,9 prosent, ifølge sesongjusterte tall fra Nav og SSB. Det tilsvarer en økning på 1,1 prosent fra forrige kvartal.
Publisert: 12 Juni 08:49
Sykefraværet i første kvartal i år var 5,9 prosent, ifølge sesongjusterte tall fra Nav og SSB. Det tilsvarer en økning på 1,1 prosent fra forrige kvartal.
Det legemeldte sykefraværet i 1. kvartal 2019 var 5 prosent, og det egenmeldte var 0,9 prosent.
Sammenlignet med 4. kvartal i fjor økte det legemeldte fraværet med 0,6 prosent og det egenmeldte med 4,3 prosent. Til sammen blir dette en økning på 1,1 prosent, som tilsvarer en vekst på 0,1 prosentpoeng.
– Selv om sykefraværet har økt litt fra forrige kvartal, er sykefraværet stabilt, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Tallene er korrigert for sesongvariasjoner som skyldes blant annet influensa og bevegelige helligdager, slik at sykefraværet kan sammenlignes med kvartalene før, opplyser Nav.

Lavest i Oslo og RogalandFordelt etter arbeidssted hadde Oslo og Rogaland det laveste nivået på sykefraværet, med 5,8 prosent, mens Nordland lå høyest med 7,9 prosent i første kvartal 2019.
Fylkene med sterkest nedgang i sykefraværet fra samme kvartal året før var Vest-Agder, Rogaland og Vestfold. Aust-Agder og Nordland hadde sterkest økning, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Disse tallene er ikke sesong- og influensajusterte, og de sammenlignes derfor med samme kvartal året før.
Det legemeldte sykefraværet var lavest i Oslo (4,5 prosent) og Rogaland (4,8 prosent). Fylkene med det høyeste sykefraværet av denne typen var Nordland (6,4 prosent) og Finnmark (6,3 prosent).

Nedgang i de fleste fylkerI de fleste fylker har det vært en nedgang i fraværet. Størst er nedgangen i Vest-Agder med 5 prosent. I Vestfold falt sykefraværet med 4,6 prosent, og i Oppland og Rogaland gikk det ned med 3,6 prosent.
Det legemeldte sykefraværet gikk opp i noen fylker. Mest økte det i Sogn og Fjordane med 6,2 prosent. Så fulgte Finnmark med 4,8 prosent og Nordland med en økning på 4 prosent.

Variasjon i varighetDet er opptil 18 dagers forskjell mellom fylkene når det gjelder gjennomsnittlig varighet på det legemeldte sykefraværet. Oslo har den korteste gjennomsnittlige varigheten (28 dager), deretter følger Akershus (31 dager) og Rogaland og Hordaland med (32 dager).
Nordland har den lengste varigheten (46 dager). Deretter følger Vest-Agder (45 dager) og Aust-Agder (43 dager).
(©NTB)
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...
Fredag 23. august 2019
18 av de 20 siste nominerte til Arks barnebokpris har vært kvinner. – En pris for halvparten av leserne, mener forfatter Arne Svingen.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Fredag 23. august 2019
HÅP: Arbeidarpartiet går ned i ei rekke kommunar, men i industri­bastionen Årdal siktar Ap mot reint fleirtal. Denne veka kom Sp-sjef Trygve Slagsvold Vedum på vekkingsmøte i bygda.
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Torsdag 22. august 2019
• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange...
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.