Torsdag 16. mai 2019
Kilder: Venezuelanske utsendinger forhandler i Oslo
Representanter fra Maduro-regjeringen og den venezuelanske opposisjonen er i Oslo for å forhandle, ifølge sentrale kilder.
Publisert: 16 Mai 05:21
Representanter fra Maduro-regjeringen og den venezuelanske opposisjonen er i Oslo for å forhandle, ifølge sentrale kilder.
– Høytstående representanter for begge sider vil være i møter i Oslo, sier ikke navngitte medlemmer av Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling.
Partene skal ha mottatt en invitasjon fra «en gruppe nordmenn». Blant representantene er informasjonsminister Jorge Rodriguez og Stalin Gonzalez i nasjonalforsamlingen.
President Nicolás Maduro har selv uttalt at informasjonsministeren er på et «veldig viktig møte» i utlandet.

UD kommenterer ikkeUD ønsker ikke å kommentere opplysningene.
– Det tror jeg ikke at jeg kan kommentere, sier kommunikasjonsrådgiver Per Wiggen til VG onsdag kveld.
Dette vil i så fall være det første møtet mellom partene siden opposisjonsleder Juan Guaidó utropte seg selv til landets midlertidige president i januar.
Ifølge det venezuelanske nyhetsnettstedet ALNavio skal fire parlamentarikere og norske diplomater være med i forhandlingene. Ifølge nettstedet ankom delegasjonen Norge i helgen, og det skal ha vært flere møter. Delegasjonen reiser tilbake til Venezuela på torsdag.

FastlåstOpposisjonen i Venezuela mener Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen i landet. Maduro rår over et land som stadig trues av økonomisk kollaps og matmangel. Millioner har flyktet og hundretusener risikerer å sulte i hjel.
Guaidó ble raskt anerkjent som midlertidig president av USA. FN, EU og Norge anerkjenner ikke Guaidó som president i Venezuela og oppfordrer til en forhandlingsløsning på krisen i landet.
Men partenes nye vilje til å forhandle, kan være et tegn på tretthet etter lang tids fastlåst maktkamp i Venezuela.

Norges rolleUtenriksdepartementet har tidligere ikke ønsket å kommentere spørsmål knyttet til eventuelt norsk engasjement i freds- og forsoningsprosesser, men har bekreftet at man har hatt dialog med aktørene i det kriserammede landet.
– Norge har oppfordret partene til å finne en fredelig løsning og har dialog med aktørene i landet, sa seniorrådgiver Wiggen til NTB i februar.

(©NTB)
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.