Tirsdag 30. april 2019
FØLGER MED: Hotellgjester står på taket av hotell Eurobuiliding og ser ut over La Carlota militære flyplass, hvor Juan Guaidó og Leopoldo Lopez oppholder seg.
Klassekampen er i Venezuela: Guaido hevder han har støtte fra militæret
VÆPNET: Opposisjonsleder i Venezuela Juan Guaidó sier han støttes av militære styrker i jakta på regimeskifte. Klassekampen følger utviklingen direkte fra Caracas.

VENEZUELA

Klassekampen er i Venezuelas hovedstad og følger den dramatiske utviklingen i landet. Opposisjonsleder Juan Guaidó publiserte tirsdag en video på Twitter, der han – omgitt av menn i militære uniformer og militære kjøretøy – uttalte at militære styrker hadde sluttet seg til hans forsøk på å velte regjeringen til Nicolás Maduro.

Videoen skal ha blitt spilt inn ved den militære flyplassen La Carlota, øst i hovedstaden Caracas. Klassekampen kunne tirsdag morgen se at tåregass og høre at skarpe skudd ble avfyrt ved flyplassen.

Folk strømmer til gatene

Situasjonen er svært uklar, og det verserer ulike påstander om hvor store deler av militæret som støtter Guaido. Forsvarsminister Vladimir Padrino hevdet ifølge Reuters at militæret fortsatt støttet regjeringen. Informasjonsminister Jorge Rodriguez hevdet regjeringen konfronterte en aksjon fra det han kaller en liten gruppe «forrædere».

Guaido, som har planlagt demonstrasjoner mot regjeringen 1. mai, sa at «1. mai starter nå» og oppfordret folk til å ta til gatene. Han kaller aksjonen «Operacion Libertad», operasjon frihet.

Det er også en stadig tilstrømming av folk til området, og allerede er det store folkemengder ved flyplassen som ligger i bydelen Altamira, et av de mest velstående områdene i Caracas.

Kilder som støtter opposisjonen sa til Klassekampen at «dagen har kommet», mens regjeringstilhengere i barrioen sa de følte seg trygge på at regjeringen hadde kontroll.

Gjennom statskanalen VTV ble allierte væpnede grupper oppfordret til å ta til gatene. Statskanalen VTV viste visepresident Delcey Rodriguez som, omgitt av regjeringstilhengere, som oppfordret regjeringsallierte grupper til å mobilisere mot kuppforsøket.

Tv-kanalen Telesur viste bilder av det som skulle være en gruppe regjeringstilhengere foran presidentpalasset Miraflores. Miraflores ligger vest i byen, tett på fattigere områder der regjeringen tradisjonelt har hatt støtte.

En annen sentral opposisjonsleder Leopoldo Lopez, som de siste årene har sittet i husarrest, kunne også ses i videoen. Han hevder han har blitt sluppet ut av husarresten. Lopez, ofte beskrevet som en mentor for Guaido, var sammen med Guaido ute i gatene. Det kom også rapporter om at det var uroligheter flere steder i byen, men Klassekampen har ikke fått dette uavhengig bekreftet. Flere hovedveier skal være stengt.

Guaido, leder for Venezuelas nasjonalforsamling, erklærte seg 23. januar som landets president. Han ble umiddelbart støttet av USA og har siden blitt støttet av rundt 50 land.

Ikke anerkjent av Norge

Norge, som er i samtaler med begge sider i den politiske konflikten, har ikke anerkjent Guaido som president. USA ønsker regimeskifte i Venezuela og har de siste månedene skrudd opp presset på regjeringen, ikke minst gjennom sanksjoner mot landets oljeindustri. USAs utenriksminister Mike Pompeo sa i går at Guaido har USAs «fulle støtte».

Venezuela har i flere år vært hardt rammet av en økonomisk krise, som har skapt en prekær humanitær situasjon, og økt presset på regjeringen, også fra deler av befolkningen som tidligere støttet det politiske prosjektet til Hugo Chávez.

I løpet av krisa har Maduro-regjeringen, der militæret har fått stadig mer makt, tatt en rekke autoritære grep. Opposisjonen har samtidig lykkes å samle seg mer enn tidligere, men forsøket på å presse fram regimeendring har trukket lenger ut enn mange i opposisjonen hadde håpet på.

utenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. april 2019 kl. 16.52
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.
Onsdag 8. mai 2019
VIL HJEM: Regimeskifte eller ikke, Jannyra González drømmer om å en dag samle familien i Venezuela igjen. – For oss handler ikke dette om politikk, men om å overleve, sier hun.
Tirsdag 7. mai 2019
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.
Mandag 6. mai 2019
I KØ: Til nå har regjeringen stått mot offensiven fra Juan Guaidó og USA. Men hvor lenge kan Nicolás Maduro overleve med et folk som presses stadig hardere av inflasjon, sanksjoner og mat­mangel?