Tirsdag 30. april 2019
FØLGER MED: Hotellgjester står på taket av hotell Eurobuiliding og ser ut over La Carlota militære flyplass, hvor Juan Guaidó og Leopoldo Lopez oppholder seg.
Klassekampen er i Venezuela: Guaido hevder han har støtte fra militæret
VÆPNET: Opposisjonsleder i Venezuela Juan Guaidó sier han støttes av militære styrker i jakta på regimeskifte. Klassekampen følger utviklingen direkte fra Caracas.

VENEZUELA

Klassekampen er i Venezuelas hovedstad og følger den dramatiske utviklingen i landet. Opposisjonsleder Juan Guaidó publiserte tirsdag en video på Twitter, der han – omgitt av menn i militære uniformer og militære kjøretøy – uttalte at militære styrker hadde sluttet seg til hans forsøk på å velte regjeringen til Nicolás Maduro.

Videoen skal ha blitt spilt inn ved den militære flyplassen La Carlota, øst i hovedstaden Caracas. Klassekampen kunne tirsdag morgen se at tåregass og høre at skarpe skudd ble avfyrt ved flyplassen.

Folk strømmer til gatene

Situasjonen er svært uklar, og det verserer ulike påstander om hvor store deler av militæret som støtter Guaido. Forsvarsminister Vladimir Padrino hevdet ifølge Reuters at militæret fortsatt støttet regjeringen. Informasjonsminister Jorge Rodriguez hevdet regjeringen konfronterte en aksjon fra det han kaller en liten gruppe «forrædere».

Guaido, som har planlagt demonstrasjoner mot regjeringen 1. mai, sa at «1. mai starter nå» og oppfordret folk til å ta til gatene. Han kaller aksjonen «Operacion Libertad», operasjon frihet.

Det er også en stadig tilstrømming av folk til området, og allerede er det store folkemengder ved flyplassen som ligger i bydelen Altamira, et av de mest velstående områdene i Caracas.

Kilder som støtter opposisjonen sa til Klassekampen at «dagen har kommet», mens regjeringstilhengere i barrioen sa de følte seg trygge på at regjeringen hadde kontroll.

Gjennom statskanalen VTV ble allierte væpnede grupper oppfordret til å ta til gatene. Statskanalen VTV viste visepresident Delcey Rodriguez som, omgitt av regjeringstilhengere, som oppfordret regjeringsallierte grupper til å mobilisere mot kuppforsøket.

Tv-kanalen Telesur viste bilder av det som skulle være en gruppe regjeringstilhengere foran presidentpalasset Miraflores. Miraflores ligger vest i byen, tett på fattigere områder der regjeringen tradisjonelt har hatt støtte.

En annen sentral opposisjonsleder Leopoldo Lopez, som de siste årene har sittet i husarrest, kunne også ses i videoen. Han hevder han har blitt sluppet ut av husarresten. Lopez, ofte beskrevet som en mentor for Guaido, var sammen med Guaido ute i gatene. Det kom også rapporter om at det var uroligheter flere steder i byen, men Klassekampen har ikke fått dette uavhengig bekreftet. Flere hovedveier skal være stengt.

Guaido, leder for Venezuelas nasjonalforsamling, erklærte seg 23. januar som landets president. Han ble umiddelbart støttet av USA og har siden blitt støttet av rundt 50 land.

Ikke anerkjent av Norge

Norge, som er i samtaler med begge sider i den politiske konflikten, har ikke anerkjent Guaido som president. USA ønsker regimeskifte i Venezuela og har de siste månedene skrudd opp presset på regjeringen, ikke minst gjennom sanksjoner mot landets oljeindustri. USAs utenriksminister Mike Pompeo sa i går at Guaido har USAs «fulle støtte».

Venezuela har i flere år vært hardt rammet av en økonomisk krise, som har skapt en prekær humanitær situasjon, og økt presset på regjeringen, også fra deler av befolkningen som tidligere støttet det politiske prosjektet til Hugo Chávez.

I løpet av krisa har Maduro-regjeringen, der militæret har fått stadig mer makt, tatt en rekke autoritære grep. Opposisjonen har samtidig lykkes å samle seg mer enn tidligere, men forsøket på å presse fram regimeendring har trukket lenger ut enn mange i opposisjonen hadde håpet på.

utenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. april 2019 kl. 16.52
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.