Tirsdag 30. april 2019
FØLGER MED: Hotellgjester står på taket av hotell Eurobuiliding og ser ut over La Carlota militære flyplass, hvor Juan Guaidó og Leopoldo Lopez oppholder seg.
Klassekampen er i Venezuela: Guaido hevder han har støtte fra militæret
VÆPNET: Opposisjonsleder i Venezuela Juan Guaidó sier han støttes av militære styrker i jakta på regimeskifte. Klassekampen følger utviklingen direkte fra Caracas.

VENEZUELA

Klassekampen er i Venezuelas hovedstad og følger den dramatiske utviklingen i landet. Opposisjonsleder Juan Guaidó publiserte tirsdag en video på Twitter, der han – omgitt av menn i militære uniformer og militære kjøretøy – uttalte at militære styrker hadde sluttet seg til hans forsøk på å velte regjeringen til Nicolás Maduro.

Videoen skal ha blitt spilt inn ved den militære flyplassen La Carlota, øst i hovedstaden Caracas. Klassekampen kunne tirsdag morgen se at tåregass og høre at skarpe skudd ble avfyrt ved flyplassen.

Folk strømmer til gatene

Situasjonen er svært uklar, og det verserer ulike påstander om hvor store deler av militæret som støtter Guaido. Forsvarsminister Vladimir Padrino hevdet ifølge Reuters at militæret fortsatt støttet regjeringen. Informasjonsminister Jorge Rodriguez hevdet regjeringen konfronterte en aksjon fra det han kaller en liten gruppe «forrædere».

Guaido, som har planlagt demonstrasjoner mot regjeringen 1. mai, sa at «1. mai starter nå» og oppfordret folk til å ta til gatene. Han kaller aksjonen «Operacion Libertad», operasjon frihet.

Det er også en stadig tilstrømming av folk til området, og allerede er det store folkemengder ved flyplassen som ligger i bydelen Altamira, et av de mest velstående områdene i Caracas.

Kilder som støtter opposisjonen sa til Klassekampen at «dagen har kommet», mens regjeringstilhengere i barrioen sa de følte seg trygge på at regjeringen hadde kontroll.

Gjennom statskanalen VTV ble allierte væpnede grupper oppfordret til å ta til gatene. Statskanalen VTV viste visepresident Delcey Rodriguez som, omgitt av regjeringstilhengere, som oppfordret regjeringsallierte grupper til å mobilisere mot kuppforsøket.

Tv-kanalen Telesur viste bilder av det som skulle være en gruppe regjeringstilhengere foran presidentpalasset Miraflores. Miraflores ligger vest i byen, tett på fattigere områder der regjeringen tradisjonelt har hatt støtte.

En annen sentral opposisjonsleder Leopoldo Lopez, som de siste årene har sittet i husarrest, kunne også ses i videoen. Han hevder han har blitt sluppet ut av husarresten. Lopez, ofte beskrevet som en mentor for Guaido, var sammen med Guaido ute i gatene. Det kom også rapporter om at det var uroligheter flere steder i byen, men Klassekampen har ikke fått dette uavhengig bekreftet. Flere hovedveier skal være stengt.

Guaido, leder for Venezuelas nasjonalforsamling, erklærte seg 23. januar som landets president. Han ble umiddelbart støttet av USA og har siden blitt støttet av rundt 50 land.

Ikke anerkjent av Norge

Norge, som er i samtaler med begge sider i den politiske konflikten, har ikke anerkjent Guaido som president. USA ønsker regimeskifte i Venezuela og har de siste månedene skrudd opp presset på regjeringen, ikke minst gjennom sanksjoner mot landets oljeindustri. USAs utenriksminister Mike Pompeo sa i går at Guaido har USAs «fulle støtte».

Venezuela har i flere år vært hardt rammet av en økonomisk krise, som har skapt en prekær humanitær situasjon, og økt presset på regjeringen, også fra deler av befolkningen som tidligere støttet det politiske prosjektet til Hugo Chávez.

I løpet av krisa har Maduro-regjeringen, der militæret har fått stadig mer makt, tatt en rekke autoritære grep. Opposisjonen har samtidig lykkes å samle seg mer enn tidligere, men forsøket på å presse fram regimeendring har trukket lenger ut enn mange i opposisjonen hadde håpet på.

utenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. april 2019 kl. 16.52
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.
Onsdag 27. november 2019
UTRYGT: Bolivias politikere har blitt enige om å arrangere nye valg uten Evo Morales. Samtidig fortsetter den politiske forfølgelsen av partifellene hans.
Tirsdag 26. november 2019
VANT: Demokratibevegelsen i Hongkong vant en massiv seier på søndag. Nå venter innbyggerne på reaksjonen fra Beijing.
Mandag 25. november 2019
FRITT VILT: Forrige måned ble stor­maktene enige om en våpenhvile for Nord-Syria. – I praksis har den aldri eksistert, sier talsperson for det syriskkurdiske PYD.