Tirsdag 30. april 2019
FØLGER MED: Hotellgjester står på taket av hotell Eurobuiliding og ser ut over La Carlota militære flyplass, hvor Juan Guaidó og Leopoldo Lopez oppholder seg.
Klassekampen er i Venezuela: Guaido hevder han har støtte fra militæret
VÆPNET: Opposisjonsleder i Venezuela Juan Guaidó sier han støttes av militære styrker i jakta på regimeskifte. Klassekampen følger utviklingen direkte fra Caracas.

VENEZUELA

Klassekampen er i Venezuelas hovedstad og følger den dramatiske utviklingen i landet. Opposisjonsleder Juan Guaidó publiserte tirsdag en video på Twitter, der han – omgitt av menn i militære uniformer og militære kjøretøy – uttalte at militære styrker hadde sluttet seg til hans forsøk på å velte regjeringen til Nicolás Maduro.

Videoen skal ha blitt spilt inn ved den militære flyplassen La Carlota, øst i hovedstaden Caracas. Klassekampen kunne tirsdag morgen se at tåregass og høre at skarpe skudd ble avfyrt ved flyplassen.

Folk strømmer til gatene

Situasjonen er svært uklar, og det verserer ulike påstander om hvor store deler av militæret som støtter Guaido. Forsvarsminister Vladimir Padrino hevdet ifølge Reuters at militæret fortsatt støttet regjeringen. Informasjonsminister Jorge Rodriguez hevdet regjeringen konfronterte en aksjon fra det han kaller en liten gruppe «forrædere».

Guaido, som har planlagt demonstrasjoner mot regjeringen 1. mai, sa at «1. mai starter nå» og oppfordret folk til å ta til gatene. Han kaller aksjonen «Operacion Libertad», operasjon frihet.

Det er også en stadig tilstrømming av folk til området, og allerede er det store folkemengder ved flyplassen som ligger i bydelen Altamira, et av de mest velstående områdene i Caracas.

Kilder som støtter opposisjonen sa til Klassekampen at «dagen har kommet», mens regjeringstilhengere i barrioen sa de følte seg trygge på at regjeringen hadde kontroll.

Gjennom statskanalen VTV ble allierte væpnede grupper oppfordret til å ta til gatene. Statskanalen VTV viste visepresident Delcey Rodriguez som, omgitt av regjeringstilhengere, som oppfordret regjeringsallierte grupper til å mobilisere mot kuppforsøket.

Tv-kanalen Telesur viste bilder av det som skulle være en gruppe regjeringstilhengere foran presidentpalasset Miraflores. Miraflores ligger vest i byen, tett på fattigere områder der regjeringen tradisjonelt har hatt støtte.

En annen sentral opposisjonsleder Leopoldo Lopez, som de siste årene har sittet i husarrest, kunne også ses i videoen. Han hevder han har blitt sluppet ut av husarresten. Lopez, ofte beskrevet som en mentor for Guaido, var sammen med Guaido ute i gatene. Det kom også rapporter om at det var uroligheter flere steder i byen, men Klassekampen har ikke fått dette uavhengig bekreftet. Flere hovedveier skal være stengt.

Guaido, leder for Venezuelas nasjonalforsamling, erklærte seg 23. januar som landets president. Han ble umiddelbart støttet av USA og har siden blitt støttet av rundt 50 land.

Ikke anerkjent av Norge

Norge, som er i samtaler med begge sider i den politiske konflikten, har ikke anerkjent Guaido som president. USA ønsker regimeskifte i Venezuela og har de siste månedene skrudd opp presset på regjeringen, ikke minst gjennom sanksjoner mot landets oljeindustri. USAs utenriksminister Mike Pompeo sa i går at Guaido har USAs «fulle støtte».

Venezuela har i flere år vært hardt rammet av en økonomisk krise, som har skapt en prekær humanitær situasjon, og økt presset på regjeringen, også fra deler av befolkningen som tidligere støttet det politiske prosjektet til Hugo Chávez.

I løpet av krisa har Maduro-regjeringen, der militæret har fått stadig mer makt, tatt en rekke autoritære grep. Opposisjonen har samtidig lykkes å samle seg mer enn tidligere, men forsøket på å presse fram regimeendring har trukket lenger ut enn mange i opposisjonen hadde håpet på.

utenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. april 2019 kl. 16.52
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.
Lørdag 10. august 2019
MOTSTAND: Fleire tusen demonstrantar er arresterte før det kommande lokalvalet i Moskva. Det er varsla nye demonstrasjonar i dag.
Fredag 9. august 2019
FRAMTID: Dersom ikke ulikhetene og konfliktnivået i verden går ned, vil klimaendringene bli mye verre å leve med. Det melder FNs klimapanel i sin siste rapport.