Fredag 26. april 2019
TERRORSTEMPLET: Revolusjonsgarden i Iran, som tidligere i april ble satt på terrorliste av USA, har i mange år trent på mottiltak om USA stenger Hormuzstredet for skipstrafikk til og fra Iran. FOTO: ATTA KENARE, AFP/NTB SCANPIX
• USA skjerper oljesanksjoner mot Iran • Har gitt importørland frist til 1. mai
Oljenekt skaper harme
STRAFF: USA innfører nulltoleranse mot iransk olje­eksport. Kina stiller seg i fremste rekke mot USAs sanksjonsregime.

iran

USA har tidligere gitt sju land og utbryterprovinsen Taiwan seks måneders unntak fra USAs oljeboikott av Iran.

Men 1. mai stenges krana. Enhver nasjon eller enhet som samhandler med Iran etter denne datoen, gjør det på egen risiko og vil bli utsatt for sanksjoner om de ikke inn­stiller sin import av olje fra Iran, truet USAs utenriks­minister Mike Pompeo mandag.

Kina stilte seg umiddelbart i fremste rekke mot USA. Beijing advarer mot Washingtons politikk, som de mener truer med å destabilisere hele Midtøsten. Frykten blir ikke dempet av at andre land forsøker å fylle markedet.

Oljebransjen advarer om at USAs forsøk på å bringe Irans oljeeksport til null, vil få «betydelige konsekvenser for olje­markedet,» sier Sara Vakhshouri, rådgiver i SVB Energy International, til Financial Times.

Fakta

Iran og USAs økonomiske sanksjoner:

• USAs president Donald Trump brøt i mai atomavtalen med Iran fra 2015 og innførte i november nye sanksjoner mot Irans oljeeksport.

• Sju land og Taiwan fikk unntak fra oljeboikotten fram til 1. mai: Kina, Japan, Sør-Korea, India, Tyrkia, Italia og Hellas.

• USA anklager Iran for å destabilisere Midtøsten gjennom regionale konflikter og for å støtte terrorisme.

• Iran vil forhandle hvis USA opphever sanksjoner og press og utviser gjensidig respekt, ifølge president Hassan Rouhani. Iran vil stenge Hormuzstredet hvis USA stanser skipstrafikken.

Saudi-Arabia vil hjelpe til

Oljeprisene stiger og nærmer seg nå 75 dollar fatet.

Kinesiske oljeselskap er blant Irans største kunder selv om Iran bare er Kinas sjuende største leverandør og sto for kun 6 prosent av Kinas import i 2018. Det utgjør vel halvparten av landets forbruk.

På andre sida står Irans rival Saudi-Arabia. Landets energiminister Khalid al-Falih forsikrer at kongedømmet vil samarbeide med andre produsenter for «å sikre at adekvate forsyninger er tilgjengelige for konsumentene og sikre at det globale markedet ikke kommer i ubalanse».

Saudi-Arabia og Emiratene er USAs nærmeste allierte mot Iran – sammen med Israel.

USAs sanksjonspolitikk og forhold til folkeretten skaper uro for Kina og andre berørte land. Det kom tydelig fram på det internasjonale forumet om Kinas silkeveiprosjekter, Yi dai, yi lu (Ett belte, én vei) i Beijing denne uka.

Spenningen mellom USA og Iran er skrudd opp etter at USA terrorlistet Irans revolusjons­garde, Pasdaran, 8. april. Teheran svarte med å terrorstemple USAs sentralkommando (Centcom) som dekker Midtøsten og Sentral-Asia fra hovedkvarteret i Tampa i Florida.

Opptrappingen kaster lange skygger ut over Hormuzstredet der drøyt en tredel av verdens oljeleveranser passerer gjennom på vei til Asia, Europa og Amerika.

Iran truer med umiddelbare mottiltak om USA gjør fysiske forsøk på å stanse trafikken gjennom stredet ved å oppbringe oljetankere fra Iran.

Kommandanten for Revolusjonsgardens marine sa mandag at Iran vil stenge stredet om USA sperrer det for Iran.

B-gjengen

Det kan raskt føre til at konflikten blir eskalert og trekker inn andre land.

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif tror ikke USAs president Donald Trump er ute etter krig, men forsøker å knekke Iran økonomisk.

– Vi tror Iran vil fortsatt selge olje. Vi vil fortsatt finne kjøpere, og vi vil fortsatt bruke Hormuzstredet, sa Zarif på Asia Society i New York onsdag.

Zarif advarer derimot mot «B-laget», med blant andre Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og Israels statsminister Binyamin Netanyahu.

– B-laget ønsker et regime­skifte, minst, sa utenriks­ministeren som ga Iran doktor­grad i å omgå sanksjoner.

USAs nye sanksjonsregime som ble innført i november, er imidlertid blant de tøffeste, på linje med det økonomiske strupetaket USA har tatt på Venezuela.

Rammer tredjepart

USAs sanksjonspolitikk, som også rammer tredjepart, blir stadig mer betent internasjonalt. Teheran har holdt seg til atomavtalen som Trump vraket i mai i fjor selv om EU langt fra har fulgt opp for å omgå USAs sanksjonstrusler.

Zarif betegner politikken som «økonomisk terrorisme». Beijing vil utfordre politikken overfor Iran i handelsforhandlingene med USA, skriver Financial Times.

Andre land som Japan, Sør-Korea og India bøyer av og har en «robust plan for adekvate leveranser», ifølge Indias olje- og gassminister Dharmendra Pradham.

peterj@klassekampen.no

Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.
Onsdag 27. november 2019
UTRYGT: Bolivias politikere har blitt enige om å arrangere nye valg uten Evo Morales. Samtidig fortsetter den politiske forfølgelsen av partifellene hans.
Tirsdag 26. november 2019
VANT: Demokratibevegelsen i Hongkong vant en massiv seier på søndag. Nå venter innbyggerne på reaksjonen fra Beijing.
Mandag 25. november 2019
FRITT VILT: Forrige måned ble stor­maktene enige om en våpenhvile for Nord-Syria. – I praksis har den aldri eksistert, sier talsperson for det syriskkurdiske PYD.