Fredag 26. april 2019
TERRORSTEMPLET: Revolusjonsgarden i Iran, som tidligere i april ble satt på terrorliste av USA, har i mange år trent på mottiltak om USA stenger Hormuzstredet for skipstrafikk til og fra Iran. FOTO: ATTA KENARE, AFP/NTB SCANPIX
• USA skjerper oljesanksjoner mot Iran • Har gitt importørland frist til 1. mai
Oljenekt skaper harme
STRAFF: USA innfører nulltoleranse mot iransk olje­eksport. Kina stiller seg i fremste rekke mot USAs sanksjonsregime.

iran

USA har tidligere gitt sju land og utbryterprovinsen Taiwan seks måneders unntak fra USAs oljeboikott av Iran.

Men 1. mai stenges krana. Enhver nasjon eller enhet som samhandler med Iran etter denne datoen, gjør det på egen risiko og vil bli utsatt for sanksjoner om de ikke inn­stiller sin import av olje fra Iran, truet USAs utenriks­minister Mike Pompeo mandag.

Kina stilte seg umiddelbart i fremste rekke mot USA. Beijing advarer mot Washingtons politikk, som de mener truer med å destabilisere hele Midtøsten. Frykten blir ikke dempet av at andre land forsøker å fylle markedet.

Oljebransjen advarer om at USAs forsøk på å bringe Irans oljeeksport til null, vil få «betydelige konsekvenser for olje­markedet,» sier Sara Vakhshouri, rådgiver i SVB Energy International, til Financial Times.

Fakta

Iran og USAs økonomiske sanksjoner:

• USAs president Donald Trump brøt i mai atomavtalen med Iran fra 2015 og innførte i november nye sanksjoner mot Irans oljeeksport.

• Sju land og Taiwan fikk unntak fra oljeboikotten fram til 1. mai: Kina, Japan, Sør-Korea, India, Tyrkia, Italia og Hellas.

• USA anklager Iran for å destabilisere Midtøsten gjennom regionale konflikter og for å støtte terrorisme.

• Iran vil forhandle hvis USA opphever sanksjoner og press og utviser gjensidig respekt, ifølge president Hassan Rouhani. Iran vil stenge Hormuzstredet hvis USA stanser skipstrafikken.

Saudi-Arabia vil hjelpe til

Oljeprisene stiger og nærmer seg nå 75 dollar fatet.

Kinesiske oljeselskap er blant Irans største kunder selv om Iran bare er Kinas sjuende største leverandør og sto for kun 6 prosent av Kinas import i 2018. Det utgjør vel halvparten av landets forbruk.

På andre sida står Irans rival Saudi-Arabia. Landets energiminister Khalid al-Falih forsikrer at kongedømmet vil samarbeide med andre produsenter for «å sikre at adekvate forsyninger er tilgjengelige for konsumentene og sikre at det globale markedet ikke kommer i ubalanse».

Saudi-Arabia og Emiratene er USAs nærmeste allierte mot Iran – sammen med Israel.

USAs sanksjonspolitikk og forhold til folkeretten skaper uro for Kina og andre berørte land. Det kom tydelig fram på det internasjonale forumet om Kinas silkeveiprosjekter, Yi dai, yi lu (Ett belte, én vei) i Beijing denne uka.

Spenningen mellom USA og Iran er skrudd opp etter at USA terrorlistet Irans revolusjons­garde, Pasdaran, 8. april. Teheran svarte med å terrorstemple USAs sentralkommando (Centcom) som dekker Midtøsten og Sentral-Asia fra hovedkvarteret i Tampa i Florida.

Opptrappingen kaster lange skygger ut over Hormuzstredet der drøyt en tredel av verdens oljeleveranser passerer gjennom på vei til Asia, Europa og Amerika.

Iran truer med umiddelbare mottiltak om USA gjør fysiske forsøk på å stanse trafikken gjennom stredet ved å oppbringe oljetankere fra Iran.

Kommandanten for Revolusjonsgardens marine sa mandag at Iran vil stenge stredet om USA sperrer det for Iran.

B-gjengen

Det kan raskt føre til at konflikten blir eskalert og trekker inn andre land.

Utenriksminister Mohammad Javad Zarif tror ikke USAs president Donald Trump er ute etter krig, men forsøker å knekke Iran økonomisk.

– Vi tror Iran vil fortsatt selge olje. Vi vil fortsatt finne kjøpere, og vi vil fortsatt bruke Hormuzstredet, sa Zarif på Asia Society i New York onsdag.

Zarif advarer derimot mot «B-laget», med blant andre Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og Israels statsminister Binyamin Netanyahu.

– B-laget ønsker et regime­skifte, minst, sa utenriks­ministeren som ga Iran doktor­grad i å omgå sanksjoner.

USAs nye sanksjonsregime som ble innført i november, er imidlertid blant de tøffeste, på linje med det økonomiske strupetaket USA har tatt på Venezuela.

Rammer tredjepart

USAs sanksjonspolitikk, som også rammer tredjepart, blir stadig mer betent internasjonalt. Teheran har holdt seg til atomavtalen som Trump vraket i mai i fjor selv om EU langt fra har fulgt opp for å omgå USAs sanksjonstrusler.

Zarif betegner politikken som «økonomisk terrorisme». Beijing vil utfordre politikken overfor Iran i handelsforhandlingene med USA, skriver Financial Times.

Andre land som Japan, Sør-Korea og India bøyer av og har en «robust plan for adekvate leveranser», ifølge Indias olje- og gassminister Dharmendra Pradham.

peterj@klassekampen.no

Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.
Torsdag 16. mai 2019
SPENT: USA flytter presset på Iran videre til Irak.
Onsdag 15. mai 2019
HANDELSKRIG: Jo lenger tollkrigen trekker ut og utvides, jo større blir de strukturelle virkningene.
Tirsdag 14. mai 2019
FARLIG: USA trapper opp sitt nærvær i Persiabukta. – Det er en reell fare for storkrig i regionen, hevder egyptisk Midtøsten-kjenner.
Lørdag 11. mai 2019
ADVARER: USA satser på at sanksjoner skal velte Nicolás Maduro. Regjeringskritikere bekymrer seg for den humanitære prisen.
Fredag 10. mai 2019
VALG: Bedre enn fryktet, men verre enn forventet for ANC, viser de første resultatene fra valget i Sør-Afrika onsdag.
Torsdag 9. mai 2019
TVEEGGET SVERD: To nye innvandringsfiendtlige partier skaper kaos på borgerlig side. Det kan være godt nytt for dansk venstreside, men det kan også føre til trøbbel, ifølge valgforsker.
Onsdag 8. mai 2019
VIL HJEM: Regimeskifte eller ikke, Jannyra González drømmer om å en dag samle familien i Venezuela igjen. – For oss handler ikke dette om politikk, men om å overleve, sier hun.
Tirsdag 7. mai 2019
VÅPENHVILE: Etter ei blodig helg ble det i går våpenhvile i Gaza. Vise­helseministeren sier levekårene er ­fryktelige og ber om heving av blokade og okkupasjon.
Mandag 6. mai 2019
I KØ: Til nå har regjeringen stått mot offensiven fra Juan Guaidó og USA. Men hvor lenge kan Nicolás Maduro overleve med et folk som presses stadig hardere av inflasjon, sanksjoner og mat­mangel?