Tirsdag 23. april 2019
USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet
FNs sikkerhetsråd bøyde seg for amerikansk press og vedtok en utvannet resolusjon om seksuell vold i krig.
Publisert: 23 April 23:28
FNs sikkerhetsråd bøyde seg for amerikansk press og vedtok en utvannet resolusjon om seksuell vold i krig.
USA nektet å godta en tekst der det blant annet ble vist til «seksuell og reproduktiv helse» i forbindelse med at mennesker som har overlevd seksuell vold i krig, skal få hjelp. USA mente ordene indikerer en støtte til abort, selv om de er blitt brukt av FN i lang tid.
Tyskland, som hadde utarbeidet resolusjonsforslaget, valgte å fjerne et helt avsnitt i stedet for enkelte ord, og dermed ble teksten vedtatt.
Den tyske FN-ambassadøren Christoph Heusgen sier dette var å foretrekke fordi det å fjerne enkelte ord ville satt en helt ny standard i internasjonal lov. Han antydet samtidig at ordene som USA reagerte på, fortsatt vil være i bruk.

Frank refsMens Tysklands utenriksminister Heiko Maas kalte resolusjonen en «milepæl», mente Frankrikes FN-ambassadør François Delattre at det var uforklarlig at seksuell og reproduktiv helse ikke nevnes når man snakker om ofre for voldtekt og andre seksuelle overgrep. Han uttrykte også bekymring for at USAs vetotrussel ble brukt til å stille spørsmål ved 25 års framskritt i arbeidet for kvinners helse.
– Vi vet at det er ulike synspunkter blant rådets medlemmer om dette, men når konteksten helt presist er seksuell vold i krig, er denne type utelatelser uakseptabelt, og det undergraver kvinners verdighet, sa Delattre.

Kina og Russland avstoHan framholdt også at FN må kunne anerkjenne at kvinner og jenter som har vært utsatt for seksuell vold i krig, skal ha rett til å avslutte svangerskapet.
Storbritannia, Belgia og Sør-Afrika beklaget også at avsnittet ble droppet.
Kina og Russland avsto samtidig fra å stemme fordi det var andre sider ved teksten de ikke var enige i. Men de lot være å bruke vetoretten eller true med dette.
Blant dem som var til stede da resolusjonen ble vedtatt, var nobelprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege, samt menneskerettsadvokaten Amal Clooney.
(©NTB)
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.