Tirsdag 23. april 2019
USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet
FNs sikkerhetsråd bøyde seg for amerikansk press og vedtok en utvannet resolusjon om seksuell vold i krig.
Publisert: 23 April 23:28
FNs sikkerhetsråd bøyde seg for amerikansk press og vedtok en utvannet resolusjon om seksuell vold i krig.
USA nektet å godta en tekst der det blant annet ble vist til «seksuell og reproduktiv helse» i forbindelse med at mennesker som har overlevd seksuell vold i krig, skal få hjelp. USA mente ordene indikerer en støtte til abort, selv om de er blitt brukt av FN i lang tid.
Tyskland, som hadde utarbeidet resolusjonsforslaget, valgte å fjerne et helt avsnitt i stedet for enkelte ord, og dermed ble teksten vedtatt.
Den tyske FN-ambassadøren Christoph Heusgen sier dette var å foretrekke fordi det å fjerne enkelte ord ville satt en helt ny standard i internasjonal lov. Han antydet samtidig at ordene som USA reagerte på, fortsatt vil være i bruk.

Frank refsMens Tysklands utenriksminister Heiko Maas kalte resolusjonen en «milepæl», mente Frankrikes FN-ambassadør François Delattre at det var uforklarlig at seksuell og reproduktiv helse ikke nevnes når man snakker om ofre for voldtekt og andre seksuelle overgrep. Han uttrykte også bekymring for at USAs vetotrussel ble brukt til å stille spørsmål ved 25 års framskritt i arbeidet for kvinners helse.
– Vi vet at det er ulike synspunkter blant rådets medlemmer om dette, men når konteksten helt presist er seksuell vold i krig, er denne type utelatelser uakseptabelt, og det undergraver kvinners verdighet, sa Delattre.

Kina og Russland avstoHan framholdt også at FN må kunne anerkjenne at kvinner og jenter som har vært utsatt for seksuell vold i krig, skal ha rett til å avslutte svangerskapet.
Storbritannia, Belgia og Sør-Afrika beklaget også at avsnittet ble droppet.
Kina og Russland avsto samtidig fra å stemme fordi det var andre sider ved teksten de ikke var enige i. Men de lot være å bruke vetoretten eller true med dette.
Blant dem som var til stede da resolusjonen ble vedtatt, var nobelprisvinnerne Nadia Murad og Denis Mukwege, samt menneskerettsadvokaten Amal Clooney.
(©NTB)
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...
Mandag 20. mai 2019
I GANG: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren i Sudan starter igjen. Lørdag demonstrerte islamister av frykt for å bli holdt ute.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Lørdag 18. mai 2019
STØTTE: Medlemslandene i Europarådet ble enige om å beholde Russland som medlem. Generalsekretær Thorbjørn Jagland fikk støtte fra Tyskland og Frankrike.