Torsdag 21. mars 2019
Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet
Den amerikanske presidenten slo onsdag fast at det islamske kalifatets tid snart var over og spådde at det ville bli beseiret i løpet av kvelden.
Publisert: 21 Mars 01:24
Den amerikanske presidenten slo onsdag fast at det islamske kalifatets tid snart var over og spådde at det ville bli beseiret i løpet av kvelden.
Det var en svært selvsikker uttalelse fra Donald Trump, som i en tale i Lima i Ohio hevdet at Den islamske statens IS' siste enklave i Syria ville bli befridd onsdag kveld amerikansk tid. Trump foldet ut utskrifter av kart der IS' tilstedeværelse i Irak og Syria var markert med rødt for å illustrere hvordan områdene den har kontrollert gradvis har blitt tatt tilbake siden 2016.
Deretter hevdet han at amerikanske styrker har påført IS store tap den siste måneden og sa at det snart ikke ville være noen røde markeringer igjen på kartene. Han viste til kartet som viser dagens situasjon.
– Det er ikke noe rødt. Eller, det er faktisk en liten prikk som vil være borte etter i kveld, sa presidenten.
Det er for øvrig ikke første gang Trump har erklært seier over IS. Allerede 20. desember i fjor erklærte Trump at IS var beseiret.
Litt senere i Ohio onsdag gjentok Trump seierserklæringen og viste fram kartene sitt igjen.
– Da jeg tok over var det kaos, de var over alt, over hele Syria og Irak. Og når du ser på det nå er det ikke noe rødt, sa Trump til stor jubel fra mengden rundt, mens han poserte foran militært utstyr og et stort amerikansk flagg.
– Fra i dag av er dette IS, det er ikke mer. Kalifatet er borte fra i kveld av, sa Trump.

(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...