Torsdag 21. mars 2019
Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet
Den amerikanske presidenten slo onsdag fast at det islamske kalifatets tid snart var over og spådde at det ville bli beseiret i løpet av kvelden.
Publisert: 21 Mars 01:24
Den amerikanske presidenten slo onsdag fast at det islamske kalifatets tid snart var over og spådde at det ville bli beseiret i løpet av kvelden.
Det var en svært selvsikker uttalelse fra Donald Trump, som i en tale i Lima i Ohio hevdet at Den islamske statens IS' siste enklave i Syria ville bli befridd onsdag kveld amerikansk tid. Trump foldet ut utskrifter av kart der IS' tilstedeværelse i Irak og Syria var markert med rødt for å illustrere hvordan områdene den har kontrollert gradvis har blitt tatt tilbake siden 2016.
Deretter hevdet han at amerikanske styrker har påført IS store tap den siste måneden og sa at det snart ikke ville være noen røde markeringer igjen på kartene. Han viste til kartet som viser dagens situasjon.
– Det er ikke noe rødt. Eller, det er faktisk en liten prikk som vil være borte etter i kveld, sa presidenten.
Det er for øvrig ikke første gang Trump har erklært seier over IS. Allerede 20. desember i fjor erklærte Trump at IS var beseiret.
Litt senere i Ohio onsdag gjentok Trump seierserklæringen og viste fram kartene sitt igjen.
– Da jeg tok over var det kaos, de var over alt, over hele Syria og Irak. Og når du ser på det nå er det ikke noe rødt, sa Trump til stor jubel fra mengden rundt, mens han poserte foran militært utstyr og et stort amerikansk flagg.
– Fra i dag av er dette IS, det er ikke mer. Kalifatet er borte fra i kveld av, sa Trump.

(©NTB)
Mandag 26. august 2019
• Statsminister Erna Solbergs bompengepakke, som ble akseptert av alle regjeringspartiene fredag, må karakteriseres som en relativt avbalansert løsning på et komplisert stridsspørsmål. Frp har vært opptatt av å vise frustrerte...
Mandag 26. august 2019
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.
Mandag 26. august 2019
AUKE: SV gjer det godt på meiningsmålingar i heile landet. I Vaksdal får partiet 23,7 prosent på lokal måling, opp 9,7 prosentpoeng frå valet i 2015.
Mandag 26. august 2019
Nasjonalmuseet ventet i to år med å ­offentliggjøre kunstavtalen med Fredriksen-søstrene. – Svært uheldig, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt.
Lørdag 24. august 2019
• Riktignok finnes det enkelte høyreekstreme terrorister som henter inspirasjon i klimaapokalyptiske scenarioer og bekjenner seg til en form for grønn fascisme, slik vi skrev om tidligere denne uka. Likevel er det et langt mer framtredende...
Lørdag 24. august 2019
POLITISK: Amazonas-branner er ikke en naturkatastrofe. Krisa drives av storkapitalens pengejakt og Jair Bolsonaros høyreradikale prosjekt.
Lørdag 24. august 2019
KRISEVEKST: Både ekspertar og partileiar Siv Jensen set Frp si vekst i samanheng med partiet si handsaming av bompengesaka internt i regjering.
Lørdag 24. august 2019
Nasjonalmuseets forhandlinger med Fredriksen-familien ble innledet allerede i 2016. To personer med nære forbindelser til John «Storeulv» Fredriksen var sentrale i prosessen: Svein Aaser og Helene Jebsen Anker.
Lørdag 24. august 2019
Kjartan Fløgstads nye roman «Due og drone» kjem ut same år som han fyller 75, etter meir enn femti år som forfattar. I fjor kom Heming Gujords «Fløgstad verk», der særleg romanane blir grundig og perspektivrikt analysert og kommentert, med...
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...