Torsdag 21. mars 2019
Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet
Den amerikanske presidenten slo onsdag fast at det islamske kalifatets tid snart var over og spådde at det ville bli beseiret i løpet av kvelden.
Publisert: 21 Mars 01:24
Den amerikanske presidenten slo onsdag fast at det islamske kalifatets tid snart var over og spådde at det ville bli beseiret i løpet av kvelden.
Det var en svært selvsikker uttalelse fra Donald Trump, som i en tale i Lima i Ohio hevdet at Den islamske statens IS' siste enklave i Syria ville bli befridd onsdag kveld amerikansk tid. Trump foldet ut utskrifter av kart der IS' tilstedeværelse i Irak og Syria var markert med rødt for å illustrere hvordan områdene den har kontrollert gradvis har blitt tatt tilbake siden 2016.
Deretter hevdet han at amerikanske styrker har påført IS store tap den siste måneden og sa at det snart ikke ville være noen røde markeringer igjen på kartene. Han viste til kartet som viser dagens situasjon.
– Det er ikke noe rødt. Eller, det er faktisk en liten prikk som vil være borte etter i kveld, sa presidenten.
Det er for øvrig ikke første gang Trump har erklært seier over IS. Allerede 20. desember i fjor erklærte Trump at IS var beseiret.
Litt senere i Ohio onsdag gjentok Trump seierserklæringen og viste fram kartene sitt igjen.
– Da jeg tok over var det kaos, de var over alt, over hele Syria og Irak. Og når du ser på det nå er det ikke noe rødt, sa Trump til stor jubel fra mengden rundt, mens han poserte foran militært utstyr og et stort amerikansk flagg.
– Fra i dag av er dette IS, det er ikke mer. Kalifatet er borte fra i kveld av, sa Trump.

(©NTB)
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...