Fredag 15. mars 2019
Vil endre New Zealands våpenlover etter terrorangrepet
New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier regjeringen vil endre våpenlovene i landet som følge av terrorangrepet mot moskeene i Christchurch.
Publisert: 15 Mars 22:37
New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier regjeringen vil endre våpenlovene i landet som følge av terrorangrepet mot moskeene i Christchurch.
Den antatte gjerningsmannen hadde gyldig våpenlisens som han fikk i 2017.
– At han med denne våpenlisensen på lovlig vis skaffet seg alle våpnene han brukte, er en indikasjon på at våpenlovene våre må endres, sa Ardern på en pressekonferanse lørdag.
Gjerningsmannen brukte til sammen fem skytevåpen, deriblant to hagler og to halvautomatiske våpen, ifølge Ardern.
49 mennesker ble drept mens et 40-tall ble såret. Tilstanden er kritisk for to av de sårede mens tilstanden for 20 andre beskrives som alvorlig. Ifølge Jardern er alle de drepte nå identifisert.

AustralierMyndighetene på New Zealand har ennå ikke bekreftet navnet til den hovedmistenkte utover at han er fra Australia. Men han omtales i de fleste medier som 28 år gamle Brenton Tarrant.
Han vil bli framstilt for varetektsfengsling senere på lørdagen.
Jardern opplyste på pressekonferansen at 28-åringen er den eneste som er siktet i saken, men at politiet jobber med å finne ut om de to andre som er pågrepet, har direkte tilknytning til angrepet eller ikke.

– Under radarenStatsministeren opplyste også at politiet følger det høyreekstreme miljøet nøye, men at den siktede ikke var på radaren verken på New Zealand eller i Australia.
– Han har reist over hele verden, og han har sporadisk reist til New Zealand, men har ikke vært fast boende her, opplyste Ardern.
Politiet gjennomsøkte lørdag en bolig der man mener at mannen har oppholdt seg.

Hevet sikkerhetsnivåSikkerhetsnivået på New Zealand er hevet, og det er stort politioppbud både i Christchurch og andre steder. Moskeer over hele landet har fått ekstra politibeskyttelse.
– Sikkerheten til det newzealandske folk er vår høyeste prioritet og politiet er i høyeste beredskap, sa Ardern på pressekonferansen. Hun oppfordret også innbyggerne i Christchurch til å holde seg innendørs.
(©NTB)
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
• I forrige uke utstedte Donald Trump en presidentordre, såkalt executive order, der han erklærte en nasjonal nødssituasjon i ­telekommunikasjonsbransjen og påla Handelsdepartementet å «forby transaksjoner som utgjør en uakseptabel risiko»...
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...