Onsdag 20. februar 2019
Drapssiktet mann i Haugesund domfelt mer enn 20 ganger
Mannen som er siktet for å ha drept en eldre kvinne på en gravlund i Haugesund er tidligere domfelt over 20 ganger, blant annet for vold og trusler.
Publisert: 20 Februar 19:59
Mannen som er siktet for å ha drept en eldre kvinne på en gravlund i Haugesund er tidligere domfelt over 20 ganger, blant annet for vold og trusler.
Kvinnen i 60-årene ble angrepet i 16.30-tiden tirsdag og ble i all hast sendt til sykehus, der hun ble behandlet for kritiske skader. Natt til onsdag omkom hun som følge av skadene.
En 48 år gammel tidligere straffedømt mann er siktet for drapet. Han har et langt kriminelt rulleblad og har slitt med omfattende rusproblemer i årevis.
Mannen ble avhørt av politiet onsdag. Han har fått oppnevnt advokat Erik Lea som forsvarer.
– Han har blitt spurt om han erkjenner straffskyld, men han svarer ikke på spørsmålet i det hele tatt. Han har ikke sagt noe som er relevant for hendelsesforløpet, sier Lea til VG.

Ber om overføringAdvokaten betegner klienten som svært psykisk syk. Han har bedt om at 48-åringen blir overført til psykiatrisk institusjon.
På åstedet fant politiet en øks som de knytter til hendelsen. Politiet vil foreløpig ikke bekrefte om dette er drapsvåpenet. Kvinnen vil torsdag bli obdusert.
– Vi har kontroll på en øks. Det er for tidlig å si om det er dette våpenet som ble brukt mot kvinnen, sa politiadvokat Marte Engesli Lysaker på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Tidligere straffedømtPolitiet uttalte tidlig at den pågrepne mannen var en kjenning. På onsdagens pressekonferanse utdypet Lysaker hvilke forhold det dreide seg om.
– Han er godt kjent for politiet, blant annet for voldskriminalitet, men også annen kriminalitet. Han er tidligere straffedømt, men hva han er dømt for vil vi ikke gå nærmere inn på nåværende tidspunkt, sa hun.
Onsdag ettermiddag opplyste politiet at den siktede mannen var blitt avhørt. Uten å gå inn på innholdet i avhøre opplyser politiadvokaten at de ikke leter etter andre gjerningspersoner i forbindelse med drapet.

Dømt som 15-åring
Haugesunds Avis har kartlagt den siktedes rulleblad. Allerede som 15-åring ble han domfelt første gang. Totalt er han dømt for lovbrudd over 20 ganger, flere fanger for vold og trusler. Han er uføretrygdet etter langvarig rusmisbruk og har flere opphold på psykiatrisk institusjon bak seg.
Etter en hendelse i 2012 da han var tiltalt for å ha tatt kvelertak på en ansatt ved biblioteket i Haugesund ble det beskrevet at mannen hadde psykoser utløst av amfetaminrus. Det ble samtidig slått fast at han var strafferettslig tilregnelig.
I 1998 ble mannen skutt i magen av politiet da de gikk til aksjon mot en leilighet på Rossabø i Haugesund.
Politiet visste at mannen hadde våpen i huset, samt at han kunne være ustabil og farlig, og de hadde derfor bevæpnet seg. På vei inn bak et forheng fant politiet mannen, som rettet en hagle mot politiet. Daværende SEFO, nåværende Spesialenheten for politisaker, fant ingen grunn til å kritisere politimannen som skjøt.

Ingen relasjonIfølge politiadvokaten er det ingenting som tyder på at det var noen relasjon mellom siktede og den avdøde kvinnen.
Hva som var motivet, og hvorvidt hun var en tilfeldig forbipasserende, er blant tingene politiet håper på å få avklart gjennom avhør av siktede i løpet av onsdagen.
– Det er en omfattende etterforskning som pågår. I tillegg til avhør av siktede fortsetter åstedsundersøkelsene, og vi vil også ha fokus på elektroniske spor, sa Lysaker.
Politiadvokaten opplyste videre at den siktede mannen vil bli framstilt for varetektsfengsling i løpet av torsdagen.


(©NTB)
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Onsdag 22. mai 2019
• I forrige uke utstedte Donald Trump en presidentordre, såkalt executive order, der han erklærte en nasjonal nødssituasjon i ­telekommunikasjonsbransjen og påla Handelsdepartementet å «forby transaksjoner som utgjør en uakseptabel risiko»...
Onsdag 22. mai 2019
MAKTKAMP: Utestengelsen av Huawei er et ledd i USAs handelskrig med Kina, sier Nupi-forsker ­Karsten Friis.
Tirsdag 21. mai 2019
• I et leserinnlegg i Klassekampen før helga skriver Civitas Eirik Løkke at vi bør ta selvkritikk for vår dekning av Mueller-rapporten. Bakgrunnen er en lederartikkel om de liberale amerikanske storavisenes dekning av FBI-topp Robert...
Tirsdag 21. mai 2019
ADVARER: Søndag landet en rakett i nærheten av USAs ambassade i Bagdad. «Hvis Iran vil gå til krig, vil det bli den offisielle slutten på Iran», skrev Donald Trump på Twitter.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Mandag 20. mai 2019
• På lørdag hadde Italias visestatsminister Matteo Salvini for andre gang samlet høyreradikale partier i Europa i Milano før Europavalget neste helg. Det som skulle bli en styrkemarkering regnet i stedet bort. Italienske og internasjonale...