Fredag 18. januar 2019
Ropstad beklager abort-utspill: – Krøkkete sagt
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad beklager utspillet i partilederdebatten der han sa at kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to.
Publisert: 18 Januar 13:57
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad beklager utspillet i partilederdebatten der han sa at kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to.
– Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to, sa Ropstad under den direktesendte partilederdebatten, som ble sendt kort tid etter at KrFs landsstyre med knappest mulig margin sa ja til et regjeringssamarbeid med dagens regjeringspartier.
Formuleringen vakte sterke reaksjoner fra en rekke hold, og i NRKs Politisk kvarter fredag morgen beklaget han utspillet.
– Det var krøkkete sagt, fastslo Ropstad.
– Det jeg sa var at vi må legge til rette for disse familiene. Klarer man å bære fram ett barn, bør vi som samfunn legge til rette for at du skal kunne bære fram to, presiserte han.

– Klokt å beklageAbort har vært et betent tema i forhandlingene. KrF ønsket å få fjernet paragraf 2c, som partiet omtaler som «sorteringsparagrafen», i abortloven. De måtte nøye seg med at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger, såkalt tvillingabort, innen grensen for selvbestemt abort, blir fjernet.
Knut Arild Hareide, som fredag sto opp til en tilværelse som ordinær stortingsrepresentant etter nesten åtte år som partileder, sier han er glad for nestlederens beklagelse.
– KrF har pekt på at vi ønsker at tvillinger hører sammen. Men, naturligvis skal vi være bevisste på språkbruken vi bruker. Derfor synes jeg Ropstad gjorde klokt i å si at ordene han kom med, var litt krøkkete, sier Hareide til NRK.

– Hva er det du står og sier?En av dem som reagerte kraftig på utspillet torsdag kveld, var SVs Kari Elisabeth Kaski.
– «Klarer du å bære fram ett barn, bør du klare å bære fram to», sier Ropstad. Hva er det du står der og sier?!?, skrev hun på Twitter.
Også Ap-ordfører i Bergen, trillingmor Marte-Mjøs Persen, ble mektig provosert, og skriver i et Facebook-innlegg at Ropstad ikke har forstått abortdebatten.
– Det første jeg tenkte var «ok, så klarer jeg tre, klarer jeg fire?» Hvor går grensen for å kunne si noe sånt, spør Persen.
– Jeg tok risikoen det var, det kunne endt med stor sorg, men endte heldigvis med trillinglykke. Men det var mitt valg, ingen andres, og ingen andre kunne vite om jeg kunne bære byrden, verken under svangerskapet, etterpå eller i fremtiden. Det vet bare jeg og min mann, skriver hun.

Ville valgt andre ordTil VG sier Ropstad at han ville valgt andre ord for å få fram poenget, og sier han forstår at utspillet vakte så sterke reaksjoner.
– Det høres ut som at har man et barn, kan man jo bare få et barn til. Men det finnes medisinskfaglige råd som sier at man ikke bør gjøre det før uke tolv. Dermed er jeg overrasket over noen av reaksjonene, sier han.
(©NTB)
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.