Fredag 18. januar 2019
Ropstad beklager abort-utspill: – Krøkkete sagt
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad beklager utspillet i partilederdebatten der han sa at kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to.
Publisert: 18 Januar 13:57
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad beklager utspillet i partilederdebatten der han sa at kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to.
– Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to, sa Ropstad under den direktesendte partilederdebatten, som ble sendt kort tid etter at KrFs landsstyre med knappest mulig margin sa ja til et regjeringssamarbeid med dagens regjeringspartier.
Formuleringen vakte sterke reaksjoner fra en rekke hold, og i NRKs Politisk kvarter fredag morgen beklaget han utspillet.
– Det var krøkkete sagt, fastslo Ropstad.
– Det jeg sa var at vi må legge til rette for disse familiene. Klarer man å bære fram ett barn, bør vi som samfunn legge til rette for at du skal kunne bære fram to, presiserte han.

– Klokt å beklageAbort har vært et betent tema i forhandlingene. KrF ønsket å få fjernet paragraf 2c, som partiet omtaler som «sorteringsparagrafen», i abortloven. De måtte nøye seg med at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger, såkalt tvillingabort, innen grensen for selvbestemt abort, blir fjernet.
Knut Arild Hareide, som fredag sto opp til en tilværelse som ordinær stortingsrepresentant etter nesten åtte år som partileder, sier han er glad for nestlederens beklagelse.
– KrF har pekt på at vi ønsker at tvillinger hører sammen. Men, naturligvis skal vi være bevisste på språkbruken vi bruker. Derfor synes jeg Ropstad gjorde klokt i å si at ordene han kom med, var litt krøkkete, sier Hareide til NRK.

– Hva er det du står og sier?En av dem som reagerte kraftig på utspillet torsdag kveld, var SVs Kari Elisabeth Kaski.
– «Klarer du å bære fram ett barn, bør du klare å bære fram to», sier Ropstad. Hva er det du står der og sier?!?, skrev hun på Twitter.
Også Ap-ordfører i Bergen, trillingmor Marte-Mjøs Persen, ble mektig provosert, og skriver i et Facebook-innlegg at Ropstad ikke har forstått abortdebatten.
– Det første jeg tenkte var «ok, så klarer jeg tre, klarer jeg fire?» Hvor går grensen for å kunne si noe sånt, spør Persen.
– Jeg tok risikoen det var, det kunne endt med stor sorg, men endte heldigvis med trillinglykke. Men det var mitt valg, ingen andres, og ingen andre kunne vite om jeg kunne bære byrden, verken under svangerskapet, etterpå eller i fremtiden. Det vet bare jeg og min mann, skriver hun.

Ville valgt andre ordTil VG sier Ropstad at han ville valgt andre ord for å få fram poenget, og sier han forstår at utspillet vakte så sterke reaksjoner.
– Det høres ut som at har man et barn, kan man jo bare få et barn til. Men det finnes medisinskfaglige råd som sier at man ikke bør gjøre det før uke tolv. Dermed er jeg overrasket over noen av reaksjonene, sier han.
(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...