Lørdag 12. januar 2019
Nedstengningen rammer USAs luftfart
Den delvise nedstengningen av statsapparatet i USA merkes stadig mer. I Miami må en av flyplassens terminaler holdes delvis stengt.
Publisert: 12 Januar 12:26
Den delvise nedstengningen av statsapparatet i USA merkes stadig mer. I Miami må en av flyplassens terminaler holdes delvis stengt.
Da klokka passerte midnatt i Washington natt til lørdag, klokken 6 norsk tid, gikk nedstengningen inn i sin 22. dag, og den slår dermed den forrige rekorden på 21 dager fra 1996 da Bill Clinton var president.
USAs luftfart er blant de områdene i økonomien som nå merker nedstengningen. Siden mange sikkerhetskontrollører blir hjemme fordi de ikke har penger til å komme seg på jobb, må en av flyplassen i Miamis seks terminaler holdes stengt om ettermiddagen tre dager i uka.
Sikkerhetskontrollørene er blant de statsansatte som regnes for kritiske, og derfor må de fortsette å jobbe selv om de ikke får lønn. Men i Miami er fraværet doblet fordi mange ikke møter på jobb.
Imens har flygeledernes fagforening gått til sak mot staten med den begrunnelse at de på ulovlig vis nektes lønn.
Også titusener av grensevakter jobber nå uten lønn. Da president Donald Trump torsdag besøkte grensa, hadde grensevaktene som ønsket ham velkommen, ikke fått sin januarlønn.

Ingen ende i sikteNedstengningen, som begynte 22. desember, ser ikke ut til å få en ende med det første.
Budsjettuenigheten handler om grensemuren til Mexico, hvor president Donald Trump nekter å godkjenne et budsjett som ikke inneholder de 5,7 milliarder dollarene han krever til muren.
Demokratene sier det ville være bortkastede penger og kaller muren både dyr og ineffektiv. De står samlet om å nekte å gå med på Trumps forslag.
800.000 statlig ansatte fikk ikke utbetalt lønn som de skulle hatt fredag. Rundt halvparten av dem er permittert og nektes å komme på jobb, mens de øvrige regnes for nødvendig personell og må jobbe uten lønn.

Vedtak om etterlønnNormalt vil de få etterbetalt lønna når nedstengningen er over, og fredag vedtok Kongressen en lov som sikrer dem etterbetaling. Leverandører av tjenester til staten derimot, vil ikke få betalt.
Mange amerikanske familier har begynt å kjenne følgene av nedstengningen på kroppen. Noen søker nye jobber, mens andre selger eiendeler på nett eller i garasjesalg eller tar opp lån for å greie å betjene boliglån og billån.
Sentralbanksjef Jerome Powell advarte tidligere denne uka mot konsekvensene nedstengningen snart kan begynne å få for amerikansk økonomi.

Nervøse republikanereMens Trump nekter å gi seg på det som han føler er et av hans viktigste valgløfter, helt nødvendig for å holde på støtten til den harde kjernen av Trump-tilhengere, begynner mange andre republikanere å bli nervøse.
Meningsmålingene viser nemlig at stadig flere legger skylda for nedstengningen på Trump og ikke minst på republikanerne i Kongressen, og ikke på demokratene.
Myndighetene forsøker derfor å finne måter å skaffe penger til nedstengte deler av statsapparatet for å lette på byrdene til befolkningen. Men demokratene beskylder dem for å omgå loven med slike manøvrer.
(©NTB)
Tirsdag 18. juni 2019
Resett har fått kritikk fra Høyre-topper for å slippe til hatefulle ytringer. Men ifølge en ny undersøkelse har velgerne på høyresida stor tillit til det islam­kritiske nettstedet.
Tirsdag 18. juni 2019
• I Store norske leksikon er ordet vy beskrevet slik: «Oversikt over noe omfattende og uoversiktlig. Denne betydningen brukes oftest i flertallsformen vyer. Man kan for eksempel ha store vyer om framtida, det betyr at man har store ønsker...
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...