Lørdag 15. desember 2018
Klimaenighet etter maratonforhandlinger i Polen
Det holdt hardt, men etter forhandlinger mer enn ett døgn på overtid ble det enighet på klimamøtet i Polen om regler som skal dempe den globale oppvarmingen.
Publisert: 15 Desember 22:35
Det holdt hardt, men etter forhandlinger mer enn ett døgn på overtid ble det enighet på klimamøtet i Polen om regler som skal dempe den globale oppvarmingen.
Konferansen i Katowice i Polen er omtalt som den viktigste etter inngåelsen av den globale klimaavtalen i Paris i 2015.
Reglene som det nå er blitt enighet om, skal sikre at løftene i avtalen fra 2015 blir omsatt til handling. Landene gir også uttrykk for at de er villige til å skjerpe målene på klimaområdet.
– Det har vært en lang vei. Vi har gjort vårt beste for ikke å etterlate noen, sa klimamøtets leder Michal Kurtyka før han slo klubben i bordet for å markere enigheten mellom utsendinger fra 196 nasjoner.

RetningslinjerRegelsettet det nå er enighet om, er svært teknisk. Målet med det er å skape solide retningslinjer for hvordan landene skal rapportere sine utslipp av drivhusgasser og tiltakene som settes i verk for å dempe dem.
– Resultatet er bedre enn vi våget å håpe på, sier Sveriges klimaminister Isabella Lövin til svensk TV4.
Et sentralt punkt i forhandlingene var i hvor stor grad man skulle legge den siste rapporten fra FNs klimapanel til grunn. Rapporten beskriver omfattende klimaendringer som kan ramme mange land, selv hvis oppvarmingen begrenses til 2 grader.
Forskere har konstatert at utslippene av CO2 og andre drivhusgasser må reduseres kraftig innen 2030 for å hindre potensielt katastrofal global oppvarming.

Miljøbevegelsen kritiskSeniorrådgiver Inga Fritzen Buan har deltatt i forhandlingene i to uker som en del av WWFs delegasjon. Hun er kritisk til det som er oppnådd.
– Når man bare oppnår et svakt signal om at land må heve ambisjonene sine, viser det en fundamental mangel på forståelse for at klimaendring er en krise mange land allerede står i, sier hun. Hun tar til orde for skjerpede norske tiltak.
– Nå forventer vi at Ola Elvestuen reiser hjem og sørger for at Norge setter seg mål om å halvere utslippene sine de neste ti årene, sier WWF-representanten.
Heller ikke Greenpeace er fornøyd med konferansen.
– Møtet har vært preget av manglende lederskap og surrealistisk krangling om vitenskapen bak FNs rapport. Den slags tull har vi ikke tid til, sier Esben Marcussen, fagrådgiver i Greenpeace Norge. Også han krever en mer ambisiøs norsk politikk.
Mandag 18. mars 2019
• Det er under seks måneder igjen til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg. Nettstedet Poll of polls har gjennomført en beregning basert på målinger som omfatter 45 kommuner. Her antydes det at det blir kamp på kniven mellom Ap og Høyre...
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Mandag 18. mars 2019
To bøker. To teorier. En av dem skal være politiets hovedspor for øyeblikket. Skal det bli «true crime»-sjangeren som oppklarer mordet på Olof Palme?
Lørdag 16. mars 2019
Med «Ways of seeing» ville regissør Pia Maria Roll vise hvordan propaganda og overvåking blir aktivt brukt i maktutøvelsen. Nå mener hun at etterspillet viser at tesen deres stemmer.
Lørdag 16. mars 2019
• I går våknet vi opp til nyheten om at muslimer samlet til fredagsbønn i New Zealand hadde blitt angrepet av en høyreekstrem skytter. Da Klassekampen gikk i trykken i går var 49 mennesker bekreftet døde, mens over 20 er alvorlig skadd eller...
Lørdag 16. mars 2019
HØYREEKSTREM: Den mistenkte gjerningsmannen etter terror­angrepet på New Zealand trekker fram Anders Behring Breivik som sin «eneste sanne inspirasjon».
Lørdag 16. mars 2019
OFFER: – Hun er ikke hardhudet. Det har vært veldig tøft for henne, sier fylkesleder i Oslo Frp Tone Ims Larssen. Hun ser fortsatt på Waras samboer som offer.
Lørdag 16. mars 2019
Anerkjennelse: Dette er nødvendig lesning for alle som ønsker at likestilling, seksuell frigjøring og arbeiderkamp skal gå hånd i hånd.
Fredag 15. mars 2019
• Faktasjekk-nettstedet Faktisk.no inngikk i oktober 2018 et sam­arbeid med Facebook som gir dem mulighet til å flagge falske nyheter på det sosiale mediet. Den konservative nettavisa Minerva skriver onsdag at over hundre nettadresser og bilder har...