Torsdag 6. desember 2018
Regjeringen vil la mulla Krekar reise til Italia
Regjeringen vil gi mulla Krekar utreisedokumenter slik at han kan reise til Italia og rettssaken mot ham der. Det er likevel usikkert om han kommer seg dit.
Publisert: 06 Desember 16:56
Regjeringen vil gi mulla Krekar utreisedokumenter slik at han kan reise til Italia og rettssaken mot ham der. Det er likevel usikkert om han kommer seg dit.
Justisdepartementet skriver i en pressemelding at de har klarlagt at Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, vil kunne få reisedokumenter. Samtidig understrekes det at dokumentene kun vil gjelde dersom han reiser til Italia for å være til stede under sin egen rettssak.
– Vi skal ikke stå veien for at Krekar kan dra til Italia for å være til stede under rettssaken mot seg, la det være helt klart. Vi vil at han skal svare for det han er beskyldt for der, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).
Krekar er tiltalt i en terrorrettssak i Italia og er innkalt til å forklare seg førstkommende mandag. Mye tyder imidlertid på at rettssaken blir utsatt.

– Trenger garantiAllerede i oktober henvendte advokat Brynjar Meling seg til norske myndigheter slik at nordirakeren kunne få de nødvendige reisedokumentene og møte til rettsforhandlinger. Meling omtaler nyheten fra departementet som «flott», men han er imidlertid langt fra sikker på at hans klient vil kunne reise.
– Mulla Krekar drar ikke til Italia uten en garanti om at han får komme tilbake til Norge, sier Meling til NTB.
Han sier at dette er ett av tre kriterier som må på plass før det er mulig for Krekar å dra.
– Han må også tas av FNs terrorliste. Hvis ikke, er det helt umulig for ham å reise, sier Meling.
Krekar har også et utvisningsvedtak mot seg, noe som kan by på problemer hvis han vil reise ut av landet.

– Vil ta noe tidDepartementet vedgår at de ikke kan utstede et ordinært reisedokument for en utlending som er utvist på grunn av «grunnleggende nasjonale interesser», og som er oppført på FNs terrorliste.
– Hvordan det praktiske arrangementet bør være, avhenger av en rekke forhold som må avklares nærmere i dialog med italienske myndigheter og Krekars advokat. Dette vil ta noe tid, opplyser Utenriksdepartementet.

– Ble ikke varsletMeling sier at han ikke har fått noen beskjed om regjeringens avgjørelse, og han reagerer på at han får vite om den gjennom mediene.
– Jeg registrerer at Frp og Høyre fortsetter det politiske spillet med å varsle mediene før ham det gjelder, om at de har tenkt å gi reisedokumenter, sier han.
Advokaten mener at det fullstendig har gått politikk i saken og understreker at Krekar nekter for alle anklagene i Italia.
– Hvorfor tok ikke PST ut tiltale i denne saken i Norge? Det har ikke vært noen dialog mellom Krekar og noen i Italia. Han kjenner ikke til noen celle i Italia. Dette er tull og vås, sier Meling.

(©NTB)
Lørdag 23. februar 2019
• Trond Giske gir opp kampen om toppverv i Trøndelag Ap. Det gjør han etter et døgns intens medie­storm – men det har vært mange slike døgn for Giske det siste året. Arbeiderpartiet konkluderte nylig med at han har brutt partiets...
Lørdag 23. februar 2019
Hva går tapt hvis kulturredaktøren forsvinner ut av redaksjonslokalene? – Tendenser i kulturen vil ikke fanges opp like lett, tror tidligere kulturredaktør Cathrine Sandnes.
Lørdag 23. februar 2019
RYKKER UT: I Frankrike, Storbritannia og USA stemples profiler fra den radikale venstresida som antisemittiske. Jødiske aktivister slår tilbake mot anklagene, som de mener brukes politisk.
Lørdag 23. februar 2019
UTE: Vibeke-Emilie Abrahamsen i Bamble Frp er ekskludert frå partiet og får ikkje stille til val i heimkommunen. Men ho har ein plan.
Fredag 22. februar 2019
Konkurransetilsynet mener det ikke kan dokumenteres at faste priser på nye bøker sikrer et mangfold i utgivelsene. Men Norge er langt fra alene om å velge fastpris som politisk virke­middel.
Fredag 22. februar 2019
BLIR FEIL: Byrådsleder Raymond Johansen kritiserer politireformen for at Oslo mangler politifolk i bydelene. Han mener det blir feil å legge skylda for økende kriminalitet på flyktninger.
Fredag 22. februar 2019
• For tre år siden skrev Klassekampen at mediekonsernet Amedia hadde analysert 11.300 nettartikler og funnet ut at kultursaker blir minst lest. Bare én prosent av de digitale abonnentene leste nettavisenes filmanmeldelser. Vil det føre til...
Fredag 22. februar 2019
FARLIG KURS: Venezuela-eksperter mener opposisjonens nye lovverk vil gi eneveldig makt til en liten klikk med tette bånd til USA, gjøre nasjonal for­soning umulig, og øke faren for borgerkrig.
Torsdag 21. februar 2019
Sarah Sørheim kan bli Aftenpostens siste kulturredaktør. Sjefredaktør Espen Egil Hansen har ikke bestemt seg for om hun skal erstattes når hun nå går av.
Torsdag 21. februar 2019
• Månestråle barnehage på Frogner i Oslo har lenge profilert seg som en mønsterbarnehage. Ved å ta inn ekstra kostpenger har barnehagen kunnet servere blant annet frokostbuffet og chiagrøt, og slik framstilt seg som et attraktivt alternativ...