Torsdag 6. desember 2018
Regjeringen vil la mulla Krekar reise til Italia
Regjeringen vil gi mulla Krekar utreisedokumenter slik at han kan reise til Italia og rettssaken mot ham der. Det er likevel usikkert om han kommer seg dit.
Publisert: 06 Desember 16:56
Regjeringen vil gi mulla Krekar utreisedokumenter slik at han kan reise til Italia og rettssaken mot ham der. Det er likevel usikkert om han kommer seg dit.
Justisdepartementet skriver i en pressemelding at de har klarlagt at Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, vil kunne få reisedokumenter. Samtidig understrekes det at dokumentene kun vil gjelde dersom han reiser til Italia for å være til stede under sin egen rettssak.
– Vi skal ikke stå veien for at Krekar kan dra til Italia for å være til stede under rettssaken mot seg, la det være helt klart. Vi vil at han skal svare for det han er beskyldt for der, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp).
Krekar er tiltalt i en terrorrettssak i Italia og er innkalt til å forklare seg førstkommende mandag. Mye tyder imidlertid på at rettssaken blir utsatt.

– Trenger garantiAllerede i oktober henvendte advokat Brynjar Meling seg til norske myndigheter slik at nordirakeren kunne få de nødvendige reisedokumentene og møte til rettsforhandlinger. Meling omtaler nyheten fra departementet som «flott», men han er imidlertid langt fra sikker på at hans klient vil kunne reise.
– Mulla Krekar drar ikke til Italia uten en garanti om at han får komme tilbake til Norge, sier Meling til NTB.
Han sier at dette er ett av tre kriterier som må på plass før det er mulig for Krekar å dra.
– Han må også tas av FNs terrorliste. Hvis ikke, er det helt umulig for ham å reise, sier Meling.
Krekar har også et utvisningsvedtak mot seg, noe som kan by på problemer hvis han vil reise ut av landet.

– Vil ta noe tidDepartementet vedgår at de ikke kan utstede et ordinært reisedokument for en utlending som er utvist på grunn av «grunnleggende nasjonale interesser», og som er oppført på FNs terrorliste.
– Hvordan det praktiske arrangementet bør være, avhenger av en rekke forhold som må avklares nærmere i dialog med italienske myndigheter og Krekars advokat. Dette vil ta noe tid, opplyser Utenriksdepartementet.

– Ble ikke varsletMeling sier at han ikke har fått noen beskjed om regjeringens avgjørelse, og han reagerer på at han får vite om den gjennom mediene.
– Jeg registrerer at Frp og Høyre fortsetter det politiske spillet med å varsle mediene før ham det gjelder, om at de har tenkt å gi reisedokumenter, sier han.
Advokaten mener at det fullstendig har gått politikk i saken og understreker at Krekar nekter for alle anklagene i Italia.
– Hvorfor tok ikke PST ut tiltale i denne saken i Norge? Det har ikke vært noen dialog mellom Krekar og noen i Italia. Han kjenner ikke til noen celle i Italia. Dette er tull og vås, sier Meling.

(©NTB)
Fredag 24. mai 2019
Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Fredag 24. mai 2019
• Storbritannias statsminister Theresa Mays tid er over. Malstrømmen rundt brexit trakk henne inn mot midten før hun ble dratt under og nå er i ferd med å drukne. Etter rekka av avstemninger i Parlamentet der hun ikke fikk støtte fra sitt...
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Torsdag 23. mai 2019
Overskrifta «Kunne Ari vært neger?» fra 2002 har fått mange til å steile. Vil omtalen av Erlend Elias som «en homse med et visst skrullenivå» snart vekke liknende reaksjoner?
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Torsdag 23. mai 2019
• Norge er et land for boligeiere. I stedet for å drifte og regulere leieboliger, har hovedlinja i myndighetenes boligpolitikk vært å gi folk muligheten til å kjøpe bolig. Husbanken, etablert i 1946, var lenge et verktøy for å få folk med...
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.