Fredag 9. november 2018
Skogbrannen i California firedoblet etter å slukt tusenvis av bygninger
Skogbrannen nordøst for San Fransisco er blitt fire ganger så stor, dagen etter at flammene slukte tusenvis av bygninger i byen Paradise.
Publisert: 09 November 18:17
Skogbrannen nordøst for San Fransisco er blitt fire ganger så stor, dagen etter at flammene slukte tusenvis av bygninger i byen Paradise.
Brannen hadde fredag spredt seg til et område på 285 kvadratkilometer etter å ha svidd av 73 kvadratkilometer dagen før.
Brannvesenet i California forklarer utviklingen med at brannmannskap har hatt mer enn nok med å evakuere og redde innbyggere fra flammene.
- Det har egentlig ikke vært noen brannslukking. Disse brannfolkene var i redningsmodus i hele går, sier Scott McLean fra Californias departement for skog og brannvern.
Alle de 27.000 innbyggerne i byen Paradise fikk torsdag ordre om å evakuere da flammene nærmet seg. Sent på kvelden var store deler av byen utradert. McLean anslår at rundt 2.000 bygninger er ødelagt.
Ifølge øyenvitner ble både boliger, supermarkeder, forretninger, restauranter, skoler og et alderhjem flammenes rov.

Flere byer truetFredag spredte brannen seg nordover, og innbyggerne i både Stirling City og Inskip, to lokalsamfunn ved foten av fjellkjeden Sierra Nevada fikk orde om å evakuere.
Flammene spredte seg også vestover mot Chico, en by med 90.000 innbyggere. Brannmannskap har greid å stanse brannen i utkanten av byen, samtidig som innbyggerne fikk beskjed om å evakuere.
USAs nasjonale værtjeneste har advart om brannfare i mange områder i California som følge av lav fuktighet kombinert med kraftig vind.
Også i det sørlige California raser flere branner, og tusenvis av mennesker har fått beskjed om å forlate hjemmene sine.

Dramatisk redningsoperasjonFolk fra Paradise har fortalt om en svært dramatisk flukt.
– Vi var omgitt av flammer, vi kjørte gjennom ild på begge sider av veien, sier politimannen Mark Bass
Etter å ha evakuert familien sin, dro han tilbake for å redde ut flere funksjonshemmede innbyggere. Han hjalp blant annet en mann som forsøkte å bære sin sengeliggende kone i trygghet.
– Det var bare en vegg med flammer på begge sider av oss, og vi kunne knapt se veien foran oss, sier Bass.
Paradise ligger i et landlig område 29 mil nordøst for San Francisco. Myndighetene har ennå ingen nøyaktig oversikt over antall skadde.

Løp for livetInnbyggere har også fortalt hvordan de måtte etterlate bilene sine i veikanten og begynne å løpe for livet med barn og kjæledyr i armene. Veier ut av byen var ufremkommelige på grunn av brannen, og det ble også meldt om flere eksplosjoner etter at elektrisitetsstolper tok fyr.
– Situasjonen er svært alvorlig og svært farlig. Jeg kjører nå gjennom brannen, og vi gjør alt vi kan for å få folk ut av området, sa sheriff Kony Honea i Butte på telefon til nyhetsbyrået AP midt under evakueringen. Han bekreftet at mange måtte la bilen stå og flykte til fots.
– Vi får dem inn i andre kjøretøy, der det er plass. Vi jobber på spreng for å få folk ut, og budskapet jeg vil få ut er: Kan du evakuere, så må du evakuere, sa sheriffen.
Sør i California har to store branner svidd av rundt 15.000 dekar (15 kvadratkilometer). Vinden har økt i styrke, og brannene sprer seg raskt og truer en rekke lokalsamfunn, ifølge myndighetene. Mange bygninger er allerede ødelagt.
75.000 mennesker har fått beskjed om å evakuere langs grensen til fylkene Ventura og Los Angeles. I et område i Santa Rosa-dalen er minst 1.200 boliger forlatt.
(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...