Fredag 9. november 2018
Titusener evakueres fra skogbrann i California
Titusener av innbyggere i California har fått ordre om å evakuere for å komme unna en skogbrann som sprer seg raskt i delstaten.
Publisert: 09 November 02:19
Titusener av innbyggere i California har fått ordre om å evakuere for å komme unna en skogbrann som sprer seg raskt i delstaten.
Flere tettsteder er truet av brannen nord i California, og flere av dem som flykter fra brannen måtte kjøre gjennom en vegg av flammer for å komme seg vekk.
– Et ukjent antall bygninger er ødelagt, og det er meldt om enkelte personskader, men omfanget er ikke kjent ennå, sier sjefen for Californias skog- og brannvernsetat, John Gaddie.

Flyktet til fotsMange flyktet i bil, mens andre måtte la kjøretøyene stå og løp med barn og kjæledyr i armene, ifølge Gina Oviedo. Hun beskriver hjerteskjærende scener som utspilte seg under evakueringen av byen Paradise. Flammer slukte hjem, det var eksplosjoner og elektrisitetsstolper som knakk sammen, sier hun.
– Situasjonen er svært alvorlig og svært farlig. Jeg kjører nå gjennom brannen, og vi gjør alt vi kan for å få folk ut av området, sier sheriff Kony Honea i Butte på telefon til nyhetsbyrået AP. Han bekrefter at mange har måttet la bilen stå og flyktet til fots.
– Vi får dem inn i andre kjøretøy, der det er plass. Vi jobber på spreng for å få folk ut, og budskapet jeg vil få ut er: Kan du evakuere, så må du evakuere, sier sheriffen.

Tømmer byen og sykehusetHele Paradise, en by med rundt 27.000 innbyggere 290 kilometer nordøst for San Francisco, har fått ordre om evakuere. Det jobbes også med å flytte pasienter fra et sykehus som må evakueres.
Talsmann Rick Carhart i delstatens brannvesen sier brannen i løpet av noen få timer fra den ble varslet torsdag morgen har vokst til å omfatte rundt 70 kvadratkilometer.
– Brannen drives av ganske kraftige vinder. Det er veldig tørt og lav luftfuktighet, noe som dessverre legger godt til rette for at brannen sprer seg, sier Carhart.
Meteorologene har varslet brannfare i mange områder i California. Vinden og det tørre været vil trolig fortsette fram til fredag kveld.


(©NTB)
Tirsdag 20. november 2018
Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Tirsdag 20. november 2018
• I går lanserte Klassekampen i samarbeid med Nationen og Landslaget for lokalaviser en kampanje for å bevare norsk mediemangfold. Til nå har mer enn 80 norske avisredaktører signert et opprop, hvor vi krever at avisa skal fram, også i...
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Mandag 19. november 2018
HÅRDA BUD: Frisør­bransjen sliter med å rekruttere tillits­valgte. Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter konflikt med sjefen.
Mandag 19. november 2018
• Klassekampen skriver i dag om vilkårene for fagorganisering i frisørbransjen. Tillitsvalgt Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter en konflikt på jobben. Hun mener oppsigelsen var en straff for jobben hun gjorde som tillitsvalgt.
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
Astrid Søgnens avgang som direktør for Utdanningsetaten i Oslo kan innvarsle et skolepolitisk regimeskifte. Søgnen har gjennom et par tiår vært den fremste premissleverandør på det utdanningspolitiske feltet.