Fredag 9. november 2018
KrFU-lederen: Abortsaken er ikke noe ultimatum
Det har aldri vært noe ultimatum å få endret abortloven, sier KrFU-leder Martine Tønnessen, som sier seg fornøyd om saken kommer på forhandlingsbordet.
Publisert: 09 November 15:26
Det har aldri vært noe ultimatum å få endret abortloven, sier KrFU-leder Martine Tønnessen, som sier seg fornøyd om saken kommer på forhandlingsbordet.
Tønnessen var blant dem som trakk fram Erna Solbergs (H) løfte om at hun var villig til å diskutere abortloven som et viktig argument for å forhandle med de borgerlige framfor venstresiden om regjeringsmakt.
– KrF har en historisk mulighet for gjennomslag på noen av våre viktigste hjertesaker, skrev ungdomspartilederen blant annet i et innlegg i Stavanger Aftenblad, samme dag som veivalget skulle avgjøres på landsmøtet.
– Det er ikke noe ultimatum og det har det aldri vært. Men vi har blitt lovet at det skal på forhandlingsbordet, og jeg forventer at vi prater om det, sier hun til NTB nå.

– Ikke avgjørende– Det Erna viste oss, var en forståelse for våre viktigste saker, framholder hun, men tilføyer at abortsaken ikke var avgjørende for hennes valg av side.
Tønnessen deltok fredag på KrFs landsstyremøte, der partiets forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad får innspill til kravlista før forhandlingene med de borgerlige regjeringspartiene.
KrFU-lederen mener det viktigste er å fjerne det hun omtaler som det diskriminerende elementet i loven, og at man jobber for å redusere aborttallene på andre måter.
Tønnesen mener det ikke er noen forskjell på hvordan hun selv, Ropstad eller Høyre snakker om disse spørsmålene nå og før landsmøtet for en uke siden.
I spørsmålet om tvillingabort, eller fosterreduksjon, sier Tønnessen at det viktigste er at avgjørelsene tas i en nemnd. I dag kan kvinner selv avgjøre om de vil få utført inngrepet dersom de ber om det før uke tolv i svangerskapet.

– Høye forventningerSentralstyremedlem og fylkespolitiker Karin Bjørkhaug fra Trøndelag mener det er skapt veldig høye forventninger til at partiet skal få gjennomslag for endringer i abortloven.
– Abort er en viktig sak, men jeg er opptatt av å vektlegge substans, og da mener jeg reduserte aborttall er viktig, sier hun til NTB, og nevner abortforebyggende tiltak og at man tilrettelegger samfunnet for mennesker med Downs syndrom.
– Men nå er det den inngangen som er valgt, sier hun, med henvisning til diskusjonen om 2c-paragrafen.
Hun mener denne saken var viktig for at mange landet på blå side og at forhandlingene nå må levere på det.

– Vektlegge kvinnens situasjonRopstad opplyser at KrF i utgangspunktet ønsker å fjerne hele paragrafen.
– Vi vil at det ikke bare er barnets egenskaper som avgjør, men at man vektlegger kvinnens situasjon når saken diskuteres i nemnda, sier han til NTB.

– Er det et mål for deg at endringene i abortloven skal føre til færre aborter?

– Jeg tror at det vil endre holdninger, og sammen med andre viktige tiltak, enten det er bedre pleiepengeordning, koordinatorer for familiene, tiltak for mennesker med nedsatt funksjonsevne eller familien, tror jeg det vil vise et rausere samfunn der det er plass til alle. Forhåpentlig vil det gjøre det lettere for flere å bære fram barn, sier han.
Ropstad vil også forby muligheten til å gjennomføre fosterreduksjon.

– Altså et totalforbud?

– Ja, fram til tolvte uke, svarer han, men tilføyer at man skal kunne ta hensyn til helsemessige kriterier.
Ropstad påpeker at partiet nå skal diskutere hvilke krav de skal fremme i forhandlingene, men avviser at han vil stille noe ultimatum.
På spørsmål om han har skapt for store forventninger, svarer Ropstad at han tror det er mulig å oppnå ting med Høyre og at det ikke hadde vært mulig med Arbeiderpartiet.

(©NTB)
Onsdag 17. april 2019
Steikende sol tilsier ikke lenger bare glade badedager, men også tørke og skogbrann. Hva er egentlig «pent» og «stygt» vær i klimakrisas tid?
Onsdag 17. april 2019
• Notre-Dame, som natt til mandag ble offer for flammenes rov, er tett innvevd i fransk historie. Her kom den første stenderforsamlingen sammen i 1302, og her ble den ti år gamle engelske kongen Henrik 6. kronet til Frankrikes konge under...
Onsdag 17. april 2019
BRENNBART: Tragedien i Notre-Dame setter fyr på en gammel fransk debatt om forholdet mellom staten og kirka. Mangemilliardærer lover nå enorme beløp.
Onsdag 17. april 2019
ADVARER: Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at regningen for fri arbeidsinnvandring kommer nå og vil at staten skal ta tilbake styringen av arbeidsstokken.
Tirsdag 16. april 2019
Halvparten av abonnentene til Helgelendingen kan miste avisa med ny postlov. – Dette blir alvorlig for oss, sier redaktør Geir Arne Glad.
Tirsdag 16. april 2019
KOALISJON: Sannfinnene er håret i bokstavsuppa som skal danne ny regjering i Finland.
Tirsdag 16. april 2019
• Persondata har blitt det nye gullet. Opplysninger om norske borgere samles nå inn i stor skala av verdens største internasjonale teknologigiganter, som Apple, Google, Microsoft og Facebook. All erfaring viser at hver enkelt av oss ikke er...
Tirsdag 16. april 2019
OMSTILLING: Kværner-sjef Sturla Magnus tror lønnsomheten vil synke og arbeidsplassene forsvinne ut av landet dersom verftet i Verdal skal slutte å levere til oljeindustrien.
Mandag 15. april 2019
NY RAPPORT: Lavere lønninger, mer økonomisk kriminalitet og flere biler på tomgang i sentrum. Dette blir konsekvensen av regjeringens drosjereform, ifølge Transportøkonomisk institutt.
Mandag 15. april 2019
• Dagsavisens debattredaktør Bente R. Granklev skrev forrige uke en interessant kommentar om politikeres misvisende henvisninger til fagfolk for å legitimere egne beslutninger. Granklev viste blant annet til helseminister Bent Høie, som har...