Fredag 12. oktober 2018
Økende flomfare i Hordaland og Sogn og Fjordane
I helgen vil det ifølge meteorologene komme mer nedbør på Vestlandet enn tidligere meldt. Flomvarselet for Hordaland og Sogn og Fjordane er derfor oppjustert.
Publisert: 12 Oktober 13:00
I helgen vil det ifølge meteorologene komme mer nedbør på Vestlandet enn tidligere meldt. Flomvarselet for Hordaland og Sogn og Fjordane er derfor oppjustert.
I disse to fylkene ventes det nå opp mot 180 millimeter regn lørdag og søndag. Nedbøren vil komme som regn høyt til fjells, og der det ligger snø, vil snøsmelting bidra til økt vannføring.
Siden det allerede er høy vannføring i flere vassdrag, er det stor fare for flom. Farevarselet er derfor justert opp fra torsdagens gule nivå til oransje, det nest høyeste.
Konsekvensene kan bli både stengte veier og stengte broer, og på utsatte steder kan det bli omfattende oversvømmelser og flomskader.
For Vestlandet generelt, også inkludert Møre og Romsdal, er jord- og flomskredfaren fortsatt på gult nivå, det laveste av farevarslene. Men det understrekes at varselet er i den øvre delen av gult nivå, og det er derfor mulig at dette blir oppjustert til oransje nivå ettersom det ventes opptil 60 millimeter nedbør i løpet av bare seks timer natt til søndag.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer om at bratte skråninger samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, og de ber folk om å holde seg unna slike steder.
(©NTB)
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.