Torsdag 11. oktober 2018
Børsene i USA faller for sjette dag på rad
Børsene i USA avsluttet med markert fall også torsdag. For første gang i Donald Trumps presidentperiode har fallet vart i seks dager på rad.
Publisert: 11 Oktober 22:28
Børsene i USA avsluttet med markert fall også torsdag. For første gang i Donald Trumps presidentperiode har fallet vart i seks dager på rad.
Frykt for økt rente og globale handelskonflikter oppgis som årsaker til fallet.
Torsdag gikk nedgangen hardest utover selskaper innen bank- og helsesektoren. Men uroen rammer bredt, og selv aksjer som har vært regnet som trygge plasseringer, mistet verdi.
Ved stengetid hadde Dow Jones falt 2,1 prosent. Dermed har industriindeksen falt med 5,3 prosent i løpet av to dager, noe som er den kraftigste nedgangen siden februar.
Også den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt, men langt mindre enn dagen før. Tapet lød på 1,2 prosent. Den brede S&P-indeksen endte ned 2,1 prosent.
Dagen før raste aksjekursene med 3–4 prosent. Nedgangen rammet store teknologiselskaper som Amazon, Microsoft og Apple spesielt hardt, og torsdag fortsatt nedgangen.

Frykter lavere vekstAnalytikere forklarer nedgangen med frykt for at USAs sentralbank vil komme med flere renteøkninger for å hindre overoppheting av økonomien. I tillegg er det flere forhold som tyder på at veksten i verdensøkonomien vil avta, blant annet som følge av handelskrigen mellom USA og Kina.
Etter den kraftige nedturen på Wall Street onsdag fulgte asiatiske og europeiske børser etter. Franske CAC 40 og britiske FTSE 100 falt begge med 1,9 prosent, mens tyske DAX krympet 1,5 prosent.
I Tokyo falt Nikkei-indeksen med 3,9 prosent, mens Hang Seng i Hongkong endte 3,5 prosent ned. Kospi-indeksen i Sør-Korea falt med hele 4,4 prosent.

Trump kritiserer FedPresident Donald Trump mener det er sentralbanken Federal Reserve som har skylden for nedgangen, og torsdag trappet han opp kritikken. Ifølge Trump gjør banken «en stor feil» og er «for aggressiv».
Flere kommentatorer mener det er uklokt av Trump å blande seg inn i sentralbankens rentepolitikk. Bankens uavhengige stilling anses som en viktig faktor som sikrer de amerikanske finansmarkedene stor troverdighet.

ValutafallTurbulensen påvirker også valutamarkedet. Verdien på kinesiske yuan falt torsdag til det laveste nivået på ett og et halvt år. Samtidig presses rentene oppover på flere hold, spesielt for land med stor gjeld, som for eksempel Italia, ettersom det stilles spørsmål ved tilbakebetalingsevnen på lang sikt.
Gullprisen gjorde imidlertid sitt største hopp på to år etter måneder med nedgang.
Ifølge sjeføkonom i svenske SEB, Robert Bergqvist, er børsnedgangen en naturlig følge av at konjunkturen har passert toppen. Uroen skyldes frykt for hva som vil skje med den økonomiske veksten framover, mener han.
– Verden befinner seg i en situasjon der vi har passert veksttoppen, og spørsmålet nå er hvor mye den kommer til å bremse, sier han til nyhetsbyrået TT.
(©NTB)
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.