Mandag 1. oktober 2018
HISTORISK: Fredag ga leder Knut Arild Hareide sin anbefaling til KrF: Søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad vil til høyre. 8FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX
KrF-leder Knut Arild Hareides ønske om å regjere med Ap og Sp deler partiet i to:
Splitter sentralstyret
Hilde Ekeberg
Karin ­Bjørkhaug
FREDAGSBØNN: Sju av KrFs sentral­styremedlemmer vil søke regjeringsmakt med Ap og Sp. Seks går imot rådet som Knut Arild Hareide ga fredag.

VEIVALG FOR KRF

Knut Arild Hareides råd til eget parti om å søke regjeringsmakt med Ap og Senterpartiet splitter KrF.

Ikke bare er partiets øverste ledertrio delt i spørsmålet, det er også partiets sentralstyre. Det viser en kartlegging Klassekampen har gjort.

– Jeg er uenig med Hareide. Jeg vil gå inn i dagens regjering og ut av vippeposisjonen på Stortinget, sier sentralstyremedlem Tove Welle Haugland.

Hun er vara til Stortinget fra Vest-Agder, og lokalpolitiker i Kristiansand.

– Jeg støtter Hareide, sier sentralstyremedlem Hilde Ekeberg.

KrF-politikeren fra Lillehammer ser Ap og Sp som en farbar vei til en regjering med tyngdepunkt i sentrum.

– Jeg tenker også at det er umulig for KrF å sitte i regjering med Frp, sier hun.

Sentralstyret er delt: Seks støtter rådet til KrF-lederen, som selv sitter i sentralstyret. Seks av dem gjør det ikke.

Sentralstyremedlem Tone Helene Strat, som er fylkessekretær for KrF Vestfold, vil ikke kommentere veivalget. Hun har som ansattrepresentant i sentralstyret ikke stemmerett i politiske saker.

Fakta

KrFs veivalg:

• 2. november skal KrFs landsmøte endelig avgjøre partiets vanskelige veivalg rundt regjeringssamarbeid.

• Fredag talte KrF-leder Knut Arild Hareide til KrFs landsstyre. Han rådet partiet å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men uten Sosialistisk Venstreparti.

• KrF er delt i spørsmålet. Mange i partiet, inkludert partiets to nestledere, ønsker å gå inn i dagens regjering, med Høyre, Frp og Venstre.

Delt på midten

Klassekampens opptelling er basert på både offentlige posisjoner og kildeopplysninger. Disse støtter Hareides råd:

Svein Iversen, fylkesleder i Finnmark.

Dag Sele, fylkesleder i Hordaland.

• Hilde Ekeberg, KrFs førstekandidat fra Oppland ved forrige valg, og kommunestyrerepresentant i Lillehammer.

• Karin Bjørkhaug, fylkespolitiker for KrF i Trøndelag.

• Erik Lunde, fast møtende varamedlem til sentralstyret og KrFs eneste bystyrerepresentant i Oslo bystyre. Han mener KrF er et sentrumsparti som kan samarbeide begge veier, og at partiledelsen derfor «må få fullmakt til å undersøke mulighetene for gjennomslag hos Sp og Ap. Så får politikken avgjøre», skriver han i en SMS til Klassekampen.

Generalsekretær Hilde Frafjord Johnson. Som generalsekretær har Johnson har avstått fra å kommentere veivalget, men ifølge kilder går hun gjerne i regjering med Ap. Da KrFs landsstyre vedtok dagens samarbeidsvedtak i 2016, var hun en pådriver for at det skulle åpne for Ap.

Sentralstyremedlemmene som går imot Hareides råd er:

Nestleder Kjell-Ingolf Ropstad, som representerer Aust-Agder på Stortinget.

• Nestleder Olaug Bollestad, som representerer Rogaland på Stortinget.

• Tove Welle Haugland, vararepresentant til Stortinget og lokalpolitiker i Kristiansand.

• Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan, som representerer Vest-Agder på Stortinget.

• Ann Kathrine Skjørshammer, som er leder KrF Kvinner og tidligere leder av Oslo KrF.

• KrFU-leder Martine Tønnessen.

Posisjonen til nestleder Olaug Bollestad vekker mest oppsikt. Hun var også en pådriver for at samarbeidsvedtaket i 2016 skulle åpne for Ap.

KrF: Alle skal med

I skyggen av Hareides historiske tale vedtok KrFs landsstyre et dokument som skal tydeliggjøre KrFs politiske prosjekt: «Sammen for et varmere samfunn».

KrF skal blant annet jobbe for at «flere får bruke evnene sine og bidra i fellesskapet» i et samfunn «der vi tar ansvar for eget liv og hverandre, og særlig for dem som trenger det mest».

Av konkrete saker vil partiet ha en kraftig økning av barnetrygden, øke bemanningen på sykehjem og nå 1,5-gradersmålet på klima ved at Norges utslippskutt «hovedsakelig tas hjemme».

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug støtter Hareides anbefaling, og sier til Klassekampen at hun syns talen hans var fantastisk god.

– Det var noe Lilletun over den, sier hun med referanse til KrFs tidligere statsråd og stortingsmann som gikk bort i 2006.

Hun mener Hareide ga et gjenkjennelig og troverdig bilde av KrFs politiske prosjekt.

– Konklusjonen blir logisk, sier hun, og medgir at for henne er avstanden til Frp uoverstigelig.

KrFs ferske strategidokument peker mot den samme konklusjonen som Hareides tale, mener hun. Slik hun leser det, knytter det kjente KrF-begreper som tillit og menneskeverd tettere til velferd og fellesskap.

– Det er i hvert fall en motsats til en nyliberal politikk der individet gis frihet og rett til å være seg selv nok, sier hun.

politikk@klassekampen.no

Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.
Fredag 5. juli 2019
TAR DET MED RO: Stikk i strid med ­regjeringens egen politikk blir norsk økonomi mer avhengig av oljeeksport. Regjeringen er ikke bekymret.
Torsdag 4. juli 2019
USOSIALT: Representantskapet i Fellesforbundet mener dagens bompengepolitikk har gått for langt. Flere avdelinger har sendt inn bompengekritiske forslag til landsmøtet.
Lørdag 29. juni 2019
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.
Fredag 28. juni 2019
EØS: Fagforbundet kommer trolig ikke til å stå i veien for Fellesforbundets krav om å be staten om å finne alternativer til EØS.