Onsdag 26. september 2018
Siktet for dobbeltdrap fengslet i fire nye uker
Retten sa ja til politiets begjæring om fengsling i fire nye uker for 18-åringen som er siktet for dobbeltdrap i Trondheim forrige uke.
Publisert: 26 September 21:27
Retten sa ja til politiets begjæring om fengsling i fire nye uker for 18-åringen som er siktet for dobbeltdrap i Trondheim forrige uke.
Han er fremdeles ikke avhørt etter drapene.
Den siktede ble først fengslet i én uke av Sør-Trøndelag tingrett, men nå har politiet fått ja til fire nye uker i varetekt for den unge afghaneren som er siktet for å ha drept to venner og skadd en tredje i en leilighet i Prinsens gate i Trondheim sentrum mandag forrige uke.
Fengslingsgrunnlaget var faren for bevisforspillelse. Politiet fikk ja til isolasjon i to av fire uker.
Fengslingsmøtet ble avholdt som såkalt kontorforretning i Sør-Trøndelag tingrett.

Ikke avhørtPolitiet måtte skyte 18-åringen i beinet da han ble pågrepet. Av den grunn ble han også holdt i kunstig koma noen dager, men ble vekket opp igjen forrige onsdag. Noe avhør av den siktede har det derimot ikke vært mulig å gjennomføre i tiden etterpå.
Den siktede er fremdeles innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim.
– Han har ikke vært i stand til å la seg avhøre, men vi jobber for å få til det. Ut over det vil jeg ikke kommentere den siktedes helsetilstand, sier politiadvokat Eli Nessimo til NTB.

TilregnelighetTo rettsoppnevnte sakkyndige er oppnevnt for å gjennomføre en full judisiell observasjon av 18-åringen. Det er psykiater Michael Setsaas og psykolog Kirsten Rasmussen som er oppnevnt for å gjøre observasjonen.
Politiadvokaten vil ikke utdype deres oppgave ut over å si at spørsmålet om siktedes tilregnelighet er et naturlig spørsmål etterforskningen må kartlegge.
I den offentlige delen av den første fengslingskjennelsen skal retten ha omtalt drapshandlingene som «uforståelige», skrev Adresseavisen tirsdag.
– Vi har mange bevis som må undersøkes, og vi har et godt bilde av hvem som har vært involvert, over tidspunkter og bevegelser, men det for tidlig å si noe selve hendelsesforløpet, sier Nessimo videre til NTB.

Hadde oppholdDe to drepte, Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17), hadde fått opphold i Norge. Dette gjelder også ungdommen som ble skadd. Den siktedes situasjon er imidlertid uavklart. Han kom til Trondheim i august etter å ha bodd på mottak et annet sted i landet.
Advokat Tore Angen er oppnevnt som forsvarer for 18-åringen. Han var onsdag ettermiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

(©NTB)

Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.