Søndag 23. september 2018
Vestlige ambassadører innkalt på teppet i Iran
Iran har innkalt ambassadørene fra Danmark, Nederland og Storbritannia på teppet etter angrepet på en militærparade lørdag der 25 mennesker ble drept.
Publisert: 23 September 05:09
Iran har innkalt ambassadørene fra Danmark, Nederland og Storbritannia på teppet etter angrepet på en militærparade lørdag der 25 mennesker ble drept.
Ambassadørene ble innkalt midt på natten natt til søndag lokal tid, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Det statlige nyhetsbyrået IRNA skriver at de tre ble informert om Irans «kraftige protester mot at deres land huser noen medlemmer av terrorgruppa» som sto bak angrepet.
En talsmann for Irans utenriksdepartement, Bahram Qasemi, sier det er helt uakseptabelt at slike grupper ikke blir klassifisert som terrorgrupper av EU bare fordi de ikke begår terroraksjoner i Europa.
Flere grupper, blant dem IS, tok på seg ansvaret for angrepet, men Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei legger skylden på «USAs marionetter i regionen», det vil si Saudi-Arabia og andre golfstater.
Danmarks og Nederlands ambassadører ble bedt om å utlevere dem som sto bak angrepet, og den britiske fikk beskjed om at det er uakseptabelt «at talsmannen for terrorgruppa Al-Avhazi fikk lov å påta seg ansvaret for angrepet gjennom et London-basert RV-nettverk».

Arabiske separatisterAl-Avhazi representerer en arabisk separatistgruppe som inkluderer gruppa som skal ha stått bak angrepet.
Gruppas talsmann Yacoub Hor al-Tostari sa til nyhetsbyrået AP at de ønsker at et område i det sørvestlige Iran skal bli et eget land. Han avviste at IS sto bak.
Flere væpnede menn utkledd som soldater åpnet ild med maskingevær mot militærparaden i Ahvaz i det sørvestlige Iran lørdag morgen. Skytingen varte i 10–15 minutter mens soldater og tilskuere søkte dekning i panikk.
29 mennesker, blant dem både soldater i Irans revolusjonsgarde, kvinner og barn, ble drept, og rundt 60 såret i angrepet.
Slike angrep er svært sjeldne i Iran. Lørdagens angrep kom fullstendig overraskende og ble vist direkte på iransk TV.

USA fordømmerBåde USA og FNs generalsekretær Antonio Gutierrez fordømte angrepet. Trass i et spent forhold brukte USA harde ord for å fordømme alle former for terrorisme og tap av uskyldige liv.
President Hassan Rouhani lovte et knusende svar på angrepet som fant sted i Khuzestan-provinsen ved grensa til Irak, der det en stor arabisk minoritet.
Det har tidligere vært etnisk uro i provinsen som Iran har beskyldt andre land i regionen for å stå bak.
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.