Onsdag 22. august 2018
Russland har mistet atomdrevet missil i Barentshavet
Russland forbereder søk etter en atomdrevet rakett som er forsvunnet til havs, ifølge kilder med tilgang til en amerikansk etterretningsrapport.
Publisert: 22 August 18:24
Russland forbereder søk etter en atomdrevet rakett som er forsvunnet til havs, ifølge kilder med tilgang til en amerikansk etterretningsrapport.
Den norske etterretningstjenesten bekrefter overfor Aftenposten at Russland i november 2017 gjennomførte to mislykkede prøveskytinger av et nytt landbasert kryssermissil fra et midlertidig testfelt på øya Novaja Zemlya.
«Den første skytingen feilet etter kort tid og missilet falt ned på øya. Det andre hadde noe lengre flukttid før det feilet, eller testen ble avbrutt. Missilet falt ned i havet nær land på vestkysten av Novaja Zemlya», skriver pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter i en epost til avisen.
Etterretningstjenesten kan imidlertid ikke bekrefte at missilene som ble testet, var atomdrevne.

Bellona bekymretDaglig leder Nils Bøhmer i Bellona skriver på Twitter at han er bekymret over nyheten. Bøhmer jobbet i Statens strålevern før han begynte å arbeide for Bellonas Russlandsgruppe og jobber tett med spørsmål knyttet til blant annet atomulykker og Russland.
Den russiske presidenten Vladimir Putin skrøt tidligere i år av den nye atomdrevne raketten med ubegrenset rekkevidde. Rakettypen skal imidlertid ha krasjet alle gangene den ble testet – fire ganger i tidsrommet november til februar, ifølge anonyme kilder som kanalen CNBC har snakket med. Opplysningene stammer fra amerikansk etterretning.

Kan lekkeDet er en rakett som ble testet i november som ifølge kildene kom på avveie i Barentshavet nord for Norge og Russland. Tre fartøyer skal være på vei for å prøve å finne den, ett av dem utstyrt for å håndtere radioaktivt materiale.
Den amerikanske etterretningsrapporten nevner ikke mulige helse- eller miljøfarer som følge av lekkasje fra våpenet, skulle det være ødelagt.
– Det sier seg selv at hvis du fyrer av et missil med kjernekraft som energikilde, og du får et uhell, så vil det kjernefysiske materialet ende opp samme sted som resten, sier Hans Kristensen, som er tilknyttet Federation of American Scientists.
Norsk fiskerinæring er bekymret over opplysningene.
– Bare mistanke om at det kan være lekket ut radioaktivitet i dette området, kan få store konsekvenser rent markedsmessig. Vi er avhengig av å selge norsk fisk til utlandet. Vi er bekymret for at forurensning kan ta livet av fisken, men selv et rykte om det kan få store konsekvenser, påpeker informasjonsleder Odd Kristian Dahle i organisasjonen Fiskebåt overfor NRK.

Ny generasjon våpenI en tale til den russiske nasjonalforsamlingen 1. mars varslet Putin at Russland er i ferd med å utvikle flere nye kjernefysiske våpen som ikke skal kunne stanses av andre lands rakettskjold.
Blant våpnene var en undervannsdrone som kan utstyres med atomvåpen for å ramme både hangarskip og marinebaser og en ny kjernefysisk krysserrakett med ubegrenset rekkevidde.
I etterretningsrapporten framkommer det at USA har fått med seg testing av fire atomdrevne missiler. Det ene krasjet etter bare fire sekunder. Det som holdt lengst, klarte seg i to minutter. Russland benekter de mislykkede testene. Det er ikke kjent om det er flere raketter som er savnet etter utprøvingen.
Våpenet skal ha vært under utvikling siden begynnelsen av 2000-tallet og antas å bruke en bensindrevet motor for å ta av, før det går over til den atomdrevne motoren, ifølge kildene til CNBC.
(©NTB)
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.
Mandag 19. november 2018
HÅRDA BUD: Frisør­bransjen sliter med å rekruttere tillits­valgte. Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter konflikt med sjefen.
Mandag 19. november 2018
• Klassekampen skriver i dag om vilkårene for fagorganisering i frisørbransjen. Tillitsvalgt Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter en konflikt på jobben. Hun mener oppsigelsen var en straff for jobben hun gjorde som tillitsvalgt.
Lørdag 17. november 2018
Astrid Søgnens avgang som direktør for Utdanningsetaten i Oslo kan innvarsle et skolepolitisk regimeskifte. Søgnen har gjennom et par tiår vært den fremste premissleverandør på det utdanningspolitiske feltet.
Lørdag 17. november 2018
• Samtidig som forslaget til brexit-avtale river og sliter i britene, blåser det opp til ny strid om EØS-avtalen i fagbevegelsen her hjemme. I går signerte lederne i Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund en avtale om...
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Lørdag 17. november 2018
Å vite: Michelets bok er en undersøkelse formulert som en dom.