Søndag 19. august 2018
800.000 på flukt fra flomkatastrofe i India
Over 800.000 mennesker er evakuert og over 350 har mistet livet i den verste flomkatastrofen i delstaten Kerala i India på hundre år.
Publisert: 19 August 20:40
Over 800.000 mennesker er evakuert og over 350 har mistet livet i den verste flomkatastrofen i delstaten Kerala i India på hundre år.
Redningsmannskaper vasset søndag inn i oversvømte landsbyer på leting etter overlevende som i dagevis har vært uten mat og drikke.
Mange landsbyer er feid bort av vannmassene, og myndighetene frykter at de vil finne mange flere døde etter hvert som de når fram til områder som ligger helt under vann.
I Thrissur har redningsmannskapene funnet døde som ble sperret inne i husene sine.
– De trodde ikke at vannet ville stige så høyt, tre til fem meter, da de første varslene kom, sier Ashraf Ali K.M, som leder redningsoperasjonene i den lille landsbyen Mala.
Over 840.000 evakuerte i Kerala er plassert i over 3.700 midlertidige leirer.
– Noen har reist til slektninger, men andre kommer inn. Antallene endrer seg hele tiden, sier Pinarayi Vijayan, som leder delstatsregjeringen i Kerala.

Tusener av soldaterTusener av soldater fra både hæren, luftvåpenet og marinen og enda flere frivillige er satt inn i letingen etter overlevende i delstaten. De bruker hundrevis av båter og flere titall helikoptre for å ta seg fram.
De forteller at mange hus er fullstendig ødelagt, og de advarer folk mot å prøve å ta seg fram til dem.
Strømforsyningen, 10.000 kilometer veier og så mange som 134 broer er ødelagt, noe som bidrar til å isolere de flomrammede områdene. Tusener av mennesker er sperret inne, uten tilgang på mat og drikkevann.
Lørdag ble minst to tog med 1,5 millioner liter drikkevann sendt til området fra nabodelstatene, ifølge den indiske jernbanen.

Avskoging og klimaendringerStore mengder nedbør er vanlig i monsuntiden i Kerala. Men i år er det noen steder falt dobbelt så mye regn som normal.
– Kerala er rammet av den verste flommen på hundre år, sier Pinarayi Vijayan.
Et langvarig lavtrykk er den direkte årsaken til de voldsomme nedbørsmengdene, ifølge indiske meteorologer.
Forskeren VS Vijayan peker i tillegg på flere menneskeskapte årsaker som trolig har bidratt: Klimaendringer, avskoging og andre uheldige inngrep i landskapet.
– Det var et spørsmål om tid før dette skjedde. Ufornuftig bruk av land, jord og fjell har ført til denne oversvømmelsen, sier Vijayan til avisa Hindustan Times.

3,2 meter nedbørVannet har gjort stor skade i alle de 14 distriktene i Kerala, en delstat med 33 millioner innbyggere. Hundrevis av landsbyer er oversvømt, og titusener av boliger står under vann. Veinettet er uframkommelig over store avstander.
I Idukki, et kupert skogsområde i det sentrale Kerala, har det siden juni falt 3.210 millimeter regn – altså over 3,2 meter.
Flomnivået har steget dramatisk de siste ti dagene, og folk fra alle deler av delstaten sendte desperate nødmeldinger på sosiale medier så lenge nettet var oppe. Været var pent søndag, men det ventes mer regn mandag.
(©NTB)
Onsdag 21. november 2018
• Kan sykepleiere streike? Det spørsmålet ble presserende i går etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel. Sykepleierne hadde allerede streiket i noen uker ved...
Onsdag 21. november 2018
Bærum Kulturhus trekker invitasjonen til den metoo-anklagede koreo­grafen Jan Fabre. Aktører i dansefeltet er kritiske til begrunnelsen.
Onsdag 21. november 2018
KONTROLL: Frankrike og Tyskland vil ha et felles EU-forsvar, men er uenige om hvem som skal ha styringa.
Onsdag 21. november 2018
KAN SNU: Få vil stå opp for EØS i LO. Lederne i Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet åpner for at deres forbund også kan snu.
Tirsdag 20. november 2018
Spartacus-sjef Per Nordanger mener vi har hatt en overproduksjon av sakprosa de siste årene, og at flere forlag kan bli nødt til å kutte titler.
Tirsdag 20. november 2018
SAMLING I BÅNN: Venstresida i Latin-Amerika samles for å finne ut hvordan de kan stanse høyresida og diktaturhyllere som Jair Bolsonaro.
Tirsdag 20. november 2018
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.
Tirsdag 20. november 2018
• I går lanserte Klassekampen i samarbeid med Nationen og Landslaget for lokalaviser en kampanje for å bevare norsk mediemangfold. Til nå har mer enn 80 norske avisredaktører signert et opprop, hvor vi krever at avisa skal fram, også i...
Mandag 19. november 2018
Ved å øke sine egeninntekter har de statseide teatrene kompensert for kutt i offentlig støtte. Men de kunstneriske ambisjonene vil snart bli skadelidende, hevder teatersjefer.
Mandag 19. november 2018
FINAL SAY: Verken tilhengere eller motstandere av brexit liker avtalen til Theresa May. People’s vote-leder mener en ny folkeavstemning er Mays eneste utvei.