Torsdag 19. juli 2018
Politiet vet ikke hvem forbrent offer i Oslo er
En tidligere drapsdømt mann er siktet og varetektsfengslet for drap etter funn av en forbrent person i Oslo. Politiet har ikke klart å identifisere offeret.
Publisert: 19 Juli 16:44
En tidligere drapsdømt mann er siktet og varetektsfengslet for drap etter funn av en forbrent person i Oslo. Politiet har ikke klart å identifisere offeret.
– Vi har ikke klart å identifisere personen, og må vente på svarene i obduksjonen for å bekrefte personens identitet, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt til NTB.
Han fikk torsdag medhold i fire ukers varetektsfengsling av mannen siktet for drap og likskjending, samt brev-, medie- og besøksforbud for hele perioden. Kraby ba også om fullstendig isolasjon i to uker, men fikk medhold i én uke.
– Isolasjonsbehovet kommer av at etterforskningen er i en tidlig fase og at politiet frykter bevisforspillelse, sier politiadvokaten.

«Glem flere politiavhør»Den siktede mannen ankom Oslo tingrett i grå og slitte joggeklær. Han fremsto utmattet og var i store deler av fengslingsmøtet lite oppmerksom på det som foregikk rundt ham. Da både tingrettsdommer og mannens forsvarer spurte om han forsto kjennelsen, svarte siktede nei.
Men da den siktede ble påminnet om brev- og besøksforbudet, festet han oppildnet blikket mot Kraby, hevet stemmen og ba politiadvokaten «glemme flere politiavhør».
Kraby selv tar tordenutspillet med knusende ro.
– Det er bare noe vi må forholde oss til, sier politiadvokaten etter fengslingsmøtet.

Erkjenner ikke straffskyldSiktede forsvares av advokat Fridtjof Feydt. 55-åringen møtte med Benedikte Jamth, som er oppnevnt som hans forsvarer i Feydts fravær torsdag og fredag. Jamth sier til NTB at hennes klient nekter straffskyld og anker kjennelsen. Hun mener hans kriminelle bakgrunn ikke er relevant for saken.
Kraby poengterer imidlertid at politiet har et godt bevisgrunnlag og at det ikke bare er mannens nærhet til åstedet som var avgjørende for siktelsen.
– Vi har gjort tekniske funn som knytter den siktede til drapet. Vi etterlyser nå vitner til hendelsen og utelukker ikke at flere kan bli pågrepet, sier Kraby.

Forbrent likOnsdag 18. juli, cirka klokken 15, ble det funnet en død person i Maridalen. Den nå siktede mannen var rett i nærheten av funnstedet, og han ble onsdag ettermiddag pågrepet og siktet for likskjending, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding torsdag formiddag.
På en pressebrifing senere på dagen opplyste politiet at siktelsen er utvidet og at mannen også er siktet for drap. Han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag ettermiddag. Retten ga politiet medhold i at fengslingsmøtet skulle holdes for lukkede dører. Jamth og hennes klient ønsket at fengslingsmøtet skulle holdes for åpne dører.

Kjent fra førDen siktede er norsk statsborger og bosatt i Oslo. Han er kjent av politiet fra før, blant annet for voldsepisoder, og ble dømt for drap på 80-tallet. Mannen ble sist dømt i 2014, opplyser Kraby.
Brannvesenet fikk først melding om at det var skogbrann nordvest for Hammern og nær Ullevålseterveien i Maridalen. Da de kom fram, viste det seg at det var et telt som hadde brent.
Den døde ble funnet noen hundre meter fra brannstedet. Politiet vet foreløpig ikke om funnstedet også er drapsstedet.

(©NTB)
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Mandag 10. desember 2018
• «Kanskje må vi søke i genene for å finne svar på Solvangs oppførsel i disse debattene.» Setningen er hentet ut av en klage til Kringkastingsrådet på programleder for NRKs «Debatten» Fredrik Solvang. Solvang og andre profilerte journalister...
Lørdag 8. desember 2018
Debatt: Hvorfor venstresida bør begynne å argumentere, og det litt brennkvikt.