Torsdag 12. juli 2018
Puigdemot lover fortsatt kamp tross utleveringskjennelse
En tysk domstol har besluttet at Carles Puigdemont kan utleveres til Spania. Den tidligere regionspresidenten er likevel ved godt mot.
Publisert: 12 Juli 13:49
En tysk domstol har besluttet at Carles Puigdemont kan utleveres til Spania. Den tidligere regionspresidenten er likevel ved godt mot.
Domstolen i Schleswig-Holstein besluttet torsdag at Puigdemont kan utleveres til Spania på bakgrunn av at han er siktet for misbruk av offentlige midler i hjemlandet.
Domstolen understrekte imidlertid samtidig at den tidligere katalanske lederen ikke kan bli utlevert som følge av siktelsen for oppvigleri og opprør, og at kjennelsen kan ankes.
– Vi har vunnet over hovedløgnen den spanske stat har opprettholdt. Tysk rett slår fast at folkeavstemningen 1. oktober ikke var opprør, skrev Puigdemont på Twitter etter kjennelsen.
– Hvert minutt våre kolleger tilbringer i fengsel er en skam og urettferdighet. Vi skal kjempe til siste slutt, og vi skal vinne, skrev han videre, med henvisning til andre katalanske separatistledere som sitter fengslet.
Det var tysk påtalemyndighet som i sin tid ba domstolen i Schleswig-Holstein om å utstede en utleveringsordre, og det er opp til dem å ta den endelige beslutningen. Foreløpig har de ikke tatt stilling til når og om Puigdemont faktisk skal utleveres til Spania, skriver DPA.
Den tidligere katalanske regionspresidenten og separatistlederen ble pågrepet i Tyskland sent i mars. Det skjedde på bakgrunn av en europeisk arrestordre utstedt av Spania, som har siktet ham for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler i forbindelse med den mislykkede katalanske uavhengighetskampen i oktober i fjor.
Puigdemont har den seneste tiden oppholdt seg i Hamburg mens han har kjempet mot å bli utlevert til Spania.
(©NTB)
Lørdag 17. november 2018
• Samtidig som forslaget til brexit-avtale river og sliter i britene, blåser det opp til ny strid om EØS-avtalen i fagbevegelsen her hjemme. I går signerte lederne i Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund en avtale om...
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Lørdag 17. november 2018
Å vite: Michelets bok er en undersøkelse formulert som en dom.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Fredag 16. november 2018
– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Fredag 16. november 2018
• «Gratulerer! Theresa May har lyktes med å forene en dypt splittet nasjon. Alle er enige om at avtalen hun har kommet opp med er forferdelig», skriver Martin Wolf i Financial Times. Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph sammenlikner den...
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.