Torsdag 12. juli 2018
Kristoffs lagkamerat sterkest opp beryktet målbakke
UAE-kaptein Dan Martin tok en sjanse og gikk seirende ut av den knallharde avslutningen opp Mûr-de-Bretagne i Tour de France torsdag.
Publisert: 12 Juli 22:53
UAE-kaptein Dan Martin tok en sjanse og gikk seirende ut av den knallharde avslutningen opp Mûr-de-Bretagne i Tour de France torsdag.
Iren støtet med 1,1 kilometer igjen og holdt akkurat unna for Pierre Latour, mens Alejandro Valverde ble nummer tre etter torsdagens kraftanstrengelse.
– Det er en fantastisk følelse å få en seier igjen. Det er en stund siden sist. Jeg var litt nervøs på grunn av motvinden, og jeg trodde ikke det var mulig, men da det ble kjørt hardt i bakken og de andre lå på grensen (limit), valgte jeg bare å kjøre på, sa Martin i et intervju vist på TV 2.
BMC-stjernen Greg Van Avermaet er fortsatt i gul ledertrøye. Belgieren har tre sekunder ned til toer Geraint Thomas (Sky). For fjorårets Giro d'Italia-vinner Tom Dumoulin ble etappen en liten katastrofe. Nederlenderen punkterte på et kritisk tidspunkt i avslutningen og tapte mye tid i sammendraget
På toppen av det hele fikk nederlenderen en tidsstraff på 20 sekunder etter etappen. Juryen mente han syklet for nær lagbilen da han prøvde å tette luken.
Dag seks av årets Tour var den første testen for sammenlagtfavorittene. Hele to ganger skulle rytterne opp den beintøffe bakken i Bretagne før målgang på 293 meters høyde. Over to kilometer har bakken en gjennomsnittlig stigning på 6,9 prosent.

Kristoff tok det roligAlexander Kristoff varslet før etappestart at han ikke hadde planer om å kjempe om seieren. Han beskrev det hele som en «hviledag». UAE-rytteren skulle hjelpe Martin så godt som mulig, og til slutt kunne han juble for lagkameratens seier. Selv skulle Kristoff ta det rolig i den blytunge avslutningen.
På den innlagte spurten var Kristoff raskest blant syklistene i hovedfeltet. Han slo Fernando Gaviria og plukket ti poeng med en sjetteplass der. I mål endte 31-åringen på 148.-plass og 14.30 minutter bak vinnertiden.
Heller ikke Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) eller Amund Grøndahl Jansen (LottoNL) kjempet om topplasseringene torsdag. De ble henholdsvis nummer 64 og 166.
Et brudd på seks mann fikk gå rett etter den offisielle starten på den 181 kilometer lange etappen. En etter en falt av mot slutten, og luken ble tettet med underkant av ti kilometer igjen.

Bretagnes Alpe d`HuezRundt halvveis ut på etappen holdt hovedfeltet svært høy fart. Det kombinert med sidevind førte til at feltet sprakk i flere grupper. De fleste sammenlagtkandidatene havnet på riktig side, men Jansen og LottoNL måtte bruke mye krefter på å få Primoz Roglic opp igjen.
Torsdagens målbakke blir populært kalt Bretagnes Alpe d`Huez. Det var her Thor Hushovd på mirakuløst vis beholdt den gule ledertrøya i 2011. Som vanlig var det stinn av fans langs bakken også torsdag.
Det var ikke bare Dumoulin som tapte mye tid i sammenlagtkampen etter Tour de Frances sjette etappe. Også hjemmehåpet Romain Bardet så dyrebare sekunder forsvinne. Dumoulin er 1.23 minutter bak Van Avermaet, mens Bardet er bak med ett minutt og 45 sekunder.
Tittelforsvarer Chris Froome var i mål som nummer 18 torsdag. Briten endte åtte sekunder bak Martin. Sky-kapteinen ligger på 14.-plass i sammendraget og har 1.02 opp til toppen.
Tour de France fortsetter fredag med en flat etappe på 231 kilometer mellom Fougères og Chartres.
(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.