Torsdag 28. juni 2018
Tunisia med historisk VM-mål og etterlengtet seier
Da Fakhreddine Ben Youssef utlignet for Tunisia i 2-1-seieren over Panama, var det mål nummer 2500 i fotball-VMs historie.
Publisert: 28 Juni 22:38
Da Fakhreddine Ben Youssef utlignet for Tunisia i 2-1-seieren over Panama, var det mål nummer 2500 i fotball-VMs historie.
Franske Lucien Laurent scoret det første i 1930, Nederlands Rob Rensenbrink nummer 1000 i 1978, Argentinas Claudio Caniggia nummer 1500 i 1994 og Sveriges Marcus Allbäck nummer 2000 for 12 år siden.
Selv om målet til Ben Youssef fem minutter etter pause var en milepæl og en artig kuriositet for dem som er opptatt av statistikk og tall, så var den ikke veldig avgjørende.
Det var heller ikke 2-1-scoringen til Tunisia ved Wahbi Khazri i det 66. minutt, men i Tunisia var landets første VM-seier siden 1978 svært velkommen.
– Det var en velfortjent seier. Da vi kom i en så tøff gruppe, visste vi at det beste vi kunne håpe på var å bli nummer tre, sa Tunisias landslagssjef Nabil Maaloul.
Både Tunisia og Panama var allerede slått ut av mesterskapet etter de to første kampene mot England og Belgia, og kampen var uinteressant med tanke på det som skjer senere i mesterskapet.
For lagene som deltok handlet det derimot om mer enn tørre fakta og poeng. Det handlet om ære og om å vise seg fram for sine egne både på tribunen og i hjemlandet.

JubelDerfor jublet Panama stort da laget tok ledelsen og scoret sitt annet mål i mesterskapet 33 minutter inn i 1. omgang.
José Luis Rodríguez smelte i vei et skudd med venstrefoten fra rundt 20 meter som skiftet retning via Yassine Meriah, og dermed var Tunisias tredjekeeper Aymen Mathlouthi satt ut av spill. Meriah ble strengt bokført med selvmål i det som var Panamas første mulighet i kampen.
Selvmålet til Meriah var for øvrig det 50. i VM-historien. Dermed ble det også det et mål for statistikerne.
Tunisia var det klart beste laget i 1. omgang, selv om Panama løftet seg etter scoringen. Tunisia hadde tre-fire fine sjanser som det kunne ha blitt mål på.

FortjentDet nevnte 1-1-målet kom fem minutter ut 2. omgang. Tunisia utspilte Panama etter alle kunstens regler, og Fakhreddine Ben Youssef scoret enkelt og umarkert fra kloss hold.
Utligningen var fortjent, og det var det også da Tunisia tok ledelsen ved Wahbi Khazri. Tunisia hadde ikke vunnet på sine 13 siste kamper i VM-sluttspill og hadde tapt de fire siste. Sist gang Tunisia vant en VM-kamp var i 1978. Da ble Mexico slått 3-1. Den triste statistikken blir litt mindre trist etter 2-1-seieren over Panama.
Tunisia stilte for øvrig med sin tredje keeper i VM. Aymen Mathlouthi var eneste friske målvakt etter at Mouez Hassen ble skadd i åpningskampen og Farouk Ben Mustapha på trening denne uken. På overtid ble han liggende nede, og Tunisia kunne blitt nødt til å sette en utespiller i mål, men det slapp laget iallfall.
Panama tapte 0-3 for Belgia og 1-6 for England. 1-2-tapet på Mordovia Arena i byen Saransk 520 mil øst for Moskva gjorde at VM-debutanten med fire millioner innbyggere endte uten poeng. Panama tapte også for Norge i oppkjøringen til mesterskapet.
(©NTB)
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.