Fredag 22. juni 2018
Rekordhøy norsk eksport av forsvarsmateriell
Norge eksporterte forsvarsrelatert utstyr for 6,3 milliarder kroner i fjor. Det er en økning på 33 prosent fra året før.
Publisert: 22 Juni 15:51
Norge eksporterte forsvarsrelatert utstyr for 6,3 milliarder kroner i fjor. Det er en økning på 33 prosent fra året før.
NATOs medlemsland, Sverige og Finland er tradisjonelt de største kjøperne av norsk forsvarsmateriell, men den store økningen av norsk eksport i 2017 skyldes økt salg til Oman og Polen, går det fram av regjeringens årlige melding om eksport av forsvarsmateriell.
– Når det gjelder eksporten til Oman, gjelder dette et luftforsvarssystem basert på en kontrakt fra 2014, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
Den økte eksporten til Oman og Polen er et eksempel på at kontrakter om forsvarsmateriell kan strekke seg over flere år, peker utenriksministeren på. Leveransene kan være ulikt fordelt gjennom kontraktsperioden, og eksportverdien vil variere fra år til år.
– Det er også en faktor at det de siste årene har vært en betydelig prisøkning på forsvarsmateriell, i hovedsak grunnet investeringer i ny teknologiutvikling, sier Eriksen Søreide.

MidtøstenNorsk våpen og ammunisjon er ikke lenger tillatt solgt til Saudi-Arabia, men landet får fortsatt kjøpe annet militært materiell fra Norge, såkalt B-materiell. Det siste året har det blitt solgt slikt B-materiell for mer enn 41 millioner kroner til Saudi-Arabia. Det er en stor økning fra 23.000 kroner i 2016. Det vekker reaksjoner at Norge eksporterer til land som deltar i den saudiledede koalisjonen som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.
– Denne økningen skjer på tross av landets deltakelse i krigen i Jemen og undertrykkelse av egen befolkning. Jeg tror ikke det norske folket ønsker at vi skal tjene penger på at andre land undertrykker sin egen befolkning og at vi styrker et militær som bomber sykehus og skoler i Jemen, sier Changemakers leder, Tuva Krogh Widskjold til NTB.
Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna mener at regjeringens politikk ikke henger på greip.
– At eksport av B-materiell til Saudi-Arabia, som leder koalisjonen, har økt, er for oss helt uforståelig. Dette henger ikke på greip med regjeringens uttalelser om å utvise årvåkenhet og være «føre var», sier Knag Fylkesnes.

SV vil stanseSV har ikke fått støtte på Stortinget for å stanse all eksport av militært utstyr til landene som kriger i Jemen. Etter sommeren vil partiet prøve på nytt.
– Vi kommer til å fremme dette forslaget igjen når Stortinget åpner. Vi har foreslått dette en rekke ganger og fått stadig flere partier til å ha forståelse for vårt syn, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Han har håp om å samle flertall denne gangen, og legger til at det er en skam at regjeringen, som så ofte kritiserer autoritær islamisme i ord, væpner islamistiske diktaturer i gjerning.
(©NTB)
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Torsdag 14. november 2019
• Det har vist seg svært vanskelig å øke skattene for de inntektsgruppene som skatteutformerne selv tilhører. Når det politiske liv i stadig større grad domineres av høytlønte, skal det svært bevisste politiske grep til for å hindre at...
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
• Arbeiderpartiet framla i går sitt alternative budsjett, hvor de på flere områder går inn for å snu retningen Erna Solberg har tatt landet i. Blant annet går partiet inn for økt skattlegging av folk med høye inntekter og formuer, tiltak mot...