Onsdag 20. juni 2018
Katastrofemåling for Ap i Bergen
På Bergens Tidendes partibarometer for Bergen får Arbeiderpartiet en oppslutning på bare 23,2 prosent. Dermed er mer enn en av tre velgere borte.
Publisert: 20 Juni 08:21
På Bergens Tidendes partibarometer for Bergen får Arbeiderpartiet en oppslutning på bare 23,2 prosent. Dermed er mer enn en av tre velgere borte.
Arbeiderpartiet faller helle 14,6 prosentpoeng siden siste kommunevalg i 2015, skriver Bergens Tidende.
Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet mister omtrent like mange velgere til SV og Høyre.
Høyre får 34,8 prosent og dersom målingen hadde vært valgresultat, ville Høyre igjen blitt Bergens klart største parti, slik det var i mange år fram til bybanebråket splittet partiet i 2014. Året etter endte valgresultatet på rekordlave 22,1 prosent.
– Vi er veldig glade for dette resultatet. Vi holder oss stabilt og ligger der vi ønsker å ligge. Vi mener at Bergen er en borgerlig by, og denne målingen viser at innbyggerne ønsker et skifte nå, sier Høyres gruppeleder, Hilde Onarheim (H).
Tross borgerlig jubel er SV Bergens tredje største parti på denne målingen, med hele 11,8 prosent, nesten 5 prosentpoeng mer enn ved kommunevalget.
Frp er på fjerdeplass med en oppslutning på 10,2 prosent, som er halvannet prosentpoeng mer enn i 2015.
De to andre partiene i Bergen som regjerer sammen med Ap, er Venstre og KrF. De to får henholdsvis 4,5 og 4,3 prosent oppslutning på målingen. I 2015 hadde disse to partiene 5,5 og 6 prosent oppslutning.
MDG har også kollapset i Bergen. På denne målingen får partiet 2,3 prosent. Ved kommunevalget for tre år siden var resultatet 6 prosent.
Totalt ville de tre byrådspartiene Bergen mistet hele 12 av de 34 bystyremandatene de fikk etter forrige kommunevalg om dette var valgresultatet.
Målingen er basert på 601 telefonintervjuer fra 12. til 15. juni i år og er gjort av Respons Analyse. Feilmarginen på målingen er mellom 2,5 og 4 prosentpoeng.
(©NTB)
Lørdag 17. november 2018
• Samtidig som forslaget til brexit-avtale river og sliter i britene, blåser det opp til ny strid om EØS-avtalen i fagbevegelsen her hjemme. I går signerte lederne i Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund en avtale om...
Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Lørdag 17. november 2018
ANBUD: NSB var best på organisasjon og ledelse, mens SJ var best på kundetilfredsstillelse. Go-Ahead var kun best på pris i anbudskonkurransen om å få drifte Sørlandsbanen.
Lørdag 17. november 2018
Statlige teatre har økt sine egeninntekter, selv om de får mindre i offentlige tilskudd. Høyre jubler, mens SV mener tallene i rapporten gir et misvisende bilde.
Lørdag 17. november 2018
Å vite: Michelets bok er en undersøkelse formulert som en dom.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Fredag 16. november 2018
– Det har aldri vært mindre grunn til å rehabilitere Alf Larsen, sier litteratur­forsker Tore Rem. Han reagerer på Forfatterforeningens unnskyldning til den omstridte poeten.
Fredag 16. november 2018
HEMMELIG: Etterretningstjenesten skal betale kilder svart – og kunne bryte norsk lov uten straff. Det er regjeringens forslag til ny etterretningslov.
Fredag 16. november 2018
• «Gratulerer! Theresa May har lyktes med å forene en dypt splittet nasjon. Alle er enige om at avtalen hun har kommet opp med er forferdelig», skriver Martin Wolf i Financial Times. Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph sammenlikner den...
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.