Mandag 18. juni 2018
Ekspert: – Ingen umiddelbar fare for at FARC tar opp våpnene
Faren for at fredsavtalen med FARC bryter sammen, er liten, mener Colombia-ekspert Steinar Andreas Sæther etter at konservative Ivan Duque vant presidentvalget.
Publisert: 18 Juni 10:47
Faren for at fredsavtalen med FARC bryter sammen, er liten, mener Colombia-ekspert Steinar Andreas Sæther etter at konservative Ivan Duque vant presidentvalget.
– Duques valgseier innebærer ikke at fredsavtalen nå er ugyldig eller virkningsløs, sier Sæther til NTB.
- Duque har riktignok sagt at det er elementer i avtalen som bør endres på. Men det har ligget litt i kortene at det uansett kan komme til å bli endringer i avtalen. Hvor store endringer det eventuelt blir, er vanskelig å si, sier professoren.
Duque vant søndagens valg med 54 prosent av stemmene mot venstresidens Gustavo Petros 41,8. Når 41-årige Duque tas i ed i august, blir han dermed landets yngste president siden 1872.

BekymringDuques kritikere har advart om at valget kan få store følger for fredsavtalen mellom myndighetene og FARC. Duque gikk blant annet til valg på at han vil endre deler av avtalen, som han mener var altfor forsonlig overfor den nå oppløste FARC-geriljaen. Fredsavtalen ble forhandlet fram av sittende president Juan Manuel Santos, som fikk Nobels fredspris for innsatsen.
Duque tilhører det konservative partiet til tidligere president Alvaro Uribe, som var sterkt imot fredsavtalen. Kritikere frykter at Uribe vil kunne ha stor påvirkningskraft over den nye presidenten, og at 7.000 demobiliserte geriljamedlemmer skal kunne slutte seg til mindre væpnede grupper.
Sæther frykter imidlertid ikke at Colombia igjen vil bli kastet ut i en ny voldelig konflikt.
– Det er viktig å huske på at det ikke er noen umiddelbar fare for at FARC igjen skal gripe til våpen. FARC-lederne gjorde det før valget klart at de uansett resultat ikke vil gjøre dette, sier Sæther, som er professor ved Universitetet i Oslo.

– Underordnet temaDa Duque ble utropt som vinner søndag, sa han at han ikke ønsker å rive avtalen i stykker, men han gjentok at endringer er nødvendig.
– Den freden som vi lengter etter – som krever endringer – vil få endringer, slik at ofrene står i sentrum og garanteres sannhet, rettferdighet og oppreisning, sa Duque til tilhengerne.
Sæther trekker fram at fokuset på valgets konsekvenser for fredsavtalen har vært særlig stort i Norge og i internasjonale medier.
– Men i valgkampen har avtalen vært et noe underordnet tema. Dette har mest av alt vært et klassisk valg mellom høyre- og venstresiden der økonomisk politikk har vært viktig, og der Duque, som representerer den moderate høyresiden, har tatt til orde for lavere skatter og et bedre investeringsklima, sier Sæther.

– Vold, sikkerhetssituasjonen og narkotikakriminalitet har også vært viktige temaer i valgkampen. Disse kan knyttes til fredsavtalen, men det er likevel temaer som ligger litt utenfor avtalen i seg selv, fortsetter han.

«Sunn fornuft»FARC ber den nye presidenten vise «sunn fornuft».
– Landet krever helhetlig fred, som vil lede oss til den forsoningen vi håper på, sier FARC i en uttalelse.
I forkant av valget lovet Duque også å slå hardt ned på venstregeriljaen ELN og andre væpnede grupper som fortsatt er aktive. Myndighetene og ELN har gjennomført flere runder med fredssamtaler, foreløpig uten resultat.
– Jeg tror ikke Duques valgseier vil ha noen store konsekvenser for fredssamtalene med ELN. Problemet der er mer ELNs manglende vilje til å forhandle, mener professor Sæther.(©NTB)
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
• Før helga meldte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil inngå nye avtaler om eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. I en e-post til NTB skrev hun at «[g]runnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste...
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
• I den svært EU-positive boka «Vi som elsker Europa» legger forfatteren Stein Inge Jørgensen stor vekt på at EU nå har fått en tyngre sosial profil. Han viser til at det i EU-traktatens artikkel 3 står at EU skal jobbe for sosialt...
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.