Torsdag 14. juni 2018
Ankesaken til Frode Berg i Moskva har begynt
Byretten i Moskva startet torsdag formiddag behandlingen av begjæringen om løslatelse av spionsiktede Frode Berg. Nordmannen er på plass i retten.
Publisert: 14 Juni 11:18
Byretten i Moskva startet torsdag formiddag behandlingen av begjæringen om løslatelse av spionsiktede Frode Berg. Nordmannen er på plass i retten.
Domstolen, som ligger litt utenfor sentrum av den russiske hovedstaden, skal avgjøre om nordmannen kan løslates mot kausjon. Saken skulle begynne klokka 9 norsk tid.
Over halvannen time senere fikk norsk presse vite at de ville bli sluppet inn i rettslokalet en time senere, altså nærmere klokka 12 norsk tid. Også russiske medier har vist interesse for saken og er til stede i rettsbygningen.
NTB scanpix' fotograf er på plass i byretten og fikk et kort glimt av Frode Berg inn i rettssalen. Berg satt da i et glassbur. Den fremmøtte pressen fikk fotoforbud inne i bygget. NTB scanpix' fotograf fikk lov til å ta bilder av bygget fra utsiden dit han ble fulgt av en ansatt.

Våren 2019– Situasjonen for Frode Berg er blitt vanskeligere. Berg har det veldig tungt psykisk, sier hans russiske advokat, Ilja Novikov, til NRK.
Det russiske sikkerhetspolitiet FSB har satt en ny etterforsker på saken. Vedkommende har blant annet krevd at Berg samarbeider mer med etterforskerne hvis han skal få snakke med familien på telefon.
Advokaten sier også at etterforskningen kan trekke ut i tid og at rettssaken kanskje ikke kommer opp før våren 2019.

KausjonDet var Frode Berg og hans forsvarere som ba om løslatelse mot kausjon. Dersom han blir løslatt må han fortsatt bli i Moskva så lenge etterforskningen pågår.
Krav om løslatelse mot kausjon har tidligere blitt avvist. Begrunnelsen til domstolen forrige gang var at når noen er anklaget for spionasje i Russland, må vedkommende alltid sitte i varetekt til rettssaken kommer opp.
Spionsiktelsen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven har en minstestraff på ti års fengsel.

Ikke optimistiske3. mai fikk den 62 år gamle nordmannen forlenget varetektsfengslingen med tre måneder. Det er ikke ventet at begjæringen fra Berg vil bli tatt til følge.
– Vi håper jo selvfølgelig på det beste, men vi er ikke veldig optimistiske. Det synes jeg det er greit å få sagt, sa talsmannen for støttegruppa til den fengslede 62-åringen, Øystein Hansen, til NTB tidligere denne uka.
Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Siden da har han sittet i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.
Da han ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje. Han har innrømmet å ha arbeidet for norsk etterretning.

(©NTB)
Tirsdag 19. mars 2019
SKATT: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å se på skattesystemet for å motvirke økt ulikhet. Hun sier fordelingseffekten av grønne skatter er «pervers».
Tirsdag 19. mars 2019
• I lørdagens Klassekampen rapporterte vi fra Frankrike, hvor protestbevegelsen som kaller seg De gule vestene fortsetter sitt opprør mot styresmaktenes politikk. Lørdagens reportasje handlet i hovedsak om kvinnene, som utgjør en stor del av...
Tirsdag 19. mars 2019
Utdannings­direktoratet har snudd: Holocaust er til­bake på skolens pensum. ­ Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn er likevel ikke imponert.
Tirsdag 19. mars 2019
EKSTREMISME: Terrorvideoen fra New Zealand ble spredd 300.000 ganger på Facebook bare i løpet av ett døgn.
Mandag 18. mars 2019
• Det er under seks måneder igjen til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg. Nettstedet Poll of polls har gjennomført en beregning basert på målinger som omfatter 45 kommuner. Her antydes det at det blir kamp på kniven mellom Ap og Høyre...
Mandag 18. mars 2019
KUTT: Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.
Mandag 18. mars 2019
ULIKT HØYRE: Heidi Nordby Lunde refser eget parti i ulikhets­debatten og mener Høyre må ta et oppgjør om skatte­dogmer.
Mandag 18. mars 2019
To bøker. To teorier. En av dem skal være politiets hovedspor for øyeblikket. Skal det bli «true crime»-sjangeren som oppklarer mordet på Olof Palme?
Lørdag 16. mars 2019
Med «Ways of seeing» ville regissør Pia Maria Roll vise hvordan propaganda og overvåking blir aktivt brukt i maktutøvelsen. Nå mener hun at etterspillet viser at tesen deres stemmer.
Lørdag 16. mars 2019
• I går våknet vi opp til nyheten om at muslimer samlet til fredagsbønn i New Zealand hadde blitt angrepet av en høyreekstrem skytter. Da Klassekampen gikk i trykken i går var 49 mennesker bekreftet døde, mens over 20 er alvorlig skadd eller...