Torsdag 14. juni 2018
Fire år med positiv bunnlinje i Eliteserien
Klubbene i Eliteserien viste samlet positivt nettoresultat i 2017. Nå friskmeldes norsk fotball.
Publisert: 14 Juni 09:17
Klubbene i Eliteserien viste samlet positivt nettoresultat i 2017. Nå friskmeldes norsk fotball.
– Jeg tør påstå at den profesjonelle fotballnæringen i Norge er friskmeldt og det er gledelig å se at spillerutvikling lønner seg. For det investeres tungt i sportslig utvikling med fokus på spiller- og trener utvikling, sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland.
Spillersalg til utlandet har fått fart på norsk klubbfotball. Uten disse spillersalgene hadde Eliteserien gått 108 millioner kroner i minus, men med salg til utlandet ble plusstallet pene 82 millioner kroner.
Eliteseriebarometeret er en rapport skrevet sammen med Deloitte.
– Eliteserien har de siste årene fått godt betalt for å utvikle spillere for større europeiske ligaer. Dersom vi lykkes med å sette norske klubber på Europa-kartet, vil det bidra til å løfte Eliteserien til nye økonomiske høyder, mener partner i Deloitte, Andreas Enger.
Eliteserien økte inntektene med tre prosent sammenlignet med 2016-tallet.
Rosenborgs deltakelse i europaligaen ga norsk fotball et skikkelig løft. 44 millioner kroner og 14 millioner kroner i økte partner- og reklameinntekter oppveide fallet i kampdagsinntekter (- 9 millioner kroner).

VIF økte snittetDe positive driftsresultatene har falt fra 120 millioner kroner i 2015 til 82 millioner kroner i 2017. Netto spillersalg til utlandet var på 105 millioner kroner. Det var riktignok et kraftig fall fra 2016 da klubbene i Eliteserien eksporterte spillere for 168 millioner kroner. Nedgangen er på 37 prosent.
Tilskuersnittet var på 6743 i fjor. Halvparten av klubbene opplevde nedgang i billettinntekter. Rapporten påpeker samtidig at bare Skottland har høyere kampinteressen enn Norge når en sammenligner innbyggertall.
Vålerenga hadde den største økningen i seriekamptilskuere. 9014 fulgte VIF i 2016 mot 9726 i fjor. Oslo-laget flyttet da også til nytt stadion sist sesong.

LeieinntekterSogndal og Lillestrøm hadde høyest «andre inntekter», hovedsakelig gjennom utleie.
Kristiansund og Sarpsborg får flest poeng sammenlignet med personalkostnadene.
Aalesund, Haugesund, Sandefjord, Viking, Tromsø og Molde hadde negativt driftsresultat i 2017. Strømsgodset har oppnådd det største nettobidraget fra spillerlogistikk i perioden 2015–2017. Rosenborg er klubben med størst egenkapital i Eliteserien. Med 256 millioner kroner står RBK for 45 prosent av egenkapitalen i Eliteserien.
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.