Tirsdag 13. mars 2018
KLP har kalt inn Hydro til møte – forventer opprydning
KLP, som er en av Hydros største aksjonærer, forventer at aluminiumsprodusenten rydder opp etter utslippene i Brasil. KLP har kalt inn Hydro til møte.
Publisert: 13 Mars 05:13
KLP, som er en av Hydros største aksjonærer, forventer at aluminiumsprodusenten rydder opp etter utslippene i Brasil. KLP har kalt inn Hydro til møte.
KLP ser alvorlig på at Hydro har innrømmet utslipp i Brasil, skriver Dagens Næringsliv (DN). Produksjonen ved anlegget Alunorte går for tiden for halv maskin, og selskapet måtte stenge et deponi etter å ha brutt påbud fra lokale miljømyndigheter.
Hydro nektet lenge for at utslipp fra anlegget hadde forurenset drikkevannet i området. Selskapet har etter hvert innrømmet utslipp av pH-behandlet regnvann, men Hydro-direktør Svein Richard Brandtzæg sier til Finansavisen at det er snakk om ulike utslipp.

To saker– Dette er egentlig snakk om to forskjellige saker. Det er rødslamsdeponiene som er kritiske. Her har kravene vært ivaretatt, med unntak av det var for lavt fribord i en periode, men det har altså ikke vært overrenning. Det føler vi oss ganske trygge på, sier Brandtzæg til avisen. Det er situasjonen ved rødslamsdeponiene som har ført til at produksjonen måtte halveres.
Utslippet selskapet har innrømmet er regnvann som kan inneholde bauksittstøv og lut. Det ble sluppet for å forhindre oversvømmelse fra deponiet.
– For å fjerne overskuddsvann, sendte vi ut regnvann gjennom Canal Velho. Men vi har ingen indikasjoner på at dette har hatt negativ effekt på miljøet, sier Hydro-sjefen til NTB.
– Vi var redde for at rødslamanlegget ville komme i en kritisk situasjon. Det var en beslutning de måtte ta, sier han om beslutningen om å slippe ut vann uten tillatelse fra myndighetene.

Møte etter påske– Dette er en meget alvorlig sak for Hydro, og som investor følger KLP utviklingen nøye, sier Anne Karin Kvam om utslippene i Brasil. Kvam er leder for ansvarlige investeringer i KLP. Fond forvaltet av selskapet er Hydros tiende største eier og sitter på 1,3 prosent av aksjene i selskapet.
– Vi har avtalt et møte med dem etter påske hvor vi skal ta opp denne saken. Vi forventer at Hydro tar ansvar for eventuell opprydning og begrenser skadevirkningene, og at selskapet kartlegger årsaken og tar nødvendige grep for at dette ikke oppstår igjen, sier Kvam.
Også Storebrand ser på utslippsskandalen som en «alvorlig hendelse»
– Vi forventer at Hydro rydder opp, og får på plass solide rutiner slik at ikke noe lignende skjer igjen, sier bærekraftssjef Harald Bjugstad-Holm.
(©NTB)
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.