Tirsdag 13. mars 2018
BACK TO BASICS: Ap-leder Jonas Gahr Støre børster støvet av det rødgrønne samarbeidet, og ber partiet vedta at Ap skal søke «et nært samarbeid» med Sp og SV. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
• For et år siden snakket Ap-lederen om sentrum og «glemte» SV • Nå snur han
Støre satser rødgrønt
Undersak

Lysbakken: – Positivt signal

SV-leder Audun Lysbakken mener samarbeid teller, men politikk avgjør:

– Om Ap signaliserer at de vil ha mer samarbeid med SV, er det positivt. Det viser at ting er i endring på venstresida, sier Lysbakken og legger til:

– Det vil være vanskelig å bygge flertall uten oss.

Lysbakken vil gjerne bygge allianse:

– Vi er opptatt av å bygge venstresideflertall så mange steder vi kan, men Ap prioriterte Venstre over SV i Bergen og Trondheim. Både lokalt og nasjonalt er vår holdning at vi vil ha makt, men at politikken avgjør.

– Å være førstevalg forsterker vel SVs forhandlingsposisjon?

– Jeg etterlyste i valgkampen en vilje til samarbeid med venstresida fra Arbeiderpartiet. Vi ønsker å gi landet en ny regjering og radikale flertall ute i kommunene, sier Lysbakken.

GAMLE VENNER: Ap vil trolig vedta at de vil søke «nært samarbeid» med SV og Senterpartiet på dagens landsstyremøte. Ordet «sentrum» nevnes ikke i det innstilte vedtaket.

Hva nå, Arbeiderpartiet?

For litt over et år siden sa Jonas Gahr Støre i en tale til Aps landsstyre at han var ute etter noe mer enn en flørt med KrF.

«Vår utstrakte hånd til sentrum i norsk politikk er ikke et kortsiktig ønske om makt etter valget i 2017», sa Ap-lederen.

Hånda var derimot yttrykk for en «langsiktig overbevisning om at sosialdemokratiet og sentrum må finne sammen» for å demme opp for en allianse mellom høyrepopulister og konservative. I Støres landsmøtetale et par måneder seinere var ikke SV nevnt i det hele tatt. Valget sto mellom Høyre og Frp eller Ap og sentrum, var budskapet.

Nå, etter valgnederlaget, kommer det helt andre toner fra Ap.

Fakta

Samarbeid:

• Da Arbeiderpartiet i 2005 gikk inn i den rødgrønne flertallsregjeringen, hadde partiet aldri før vært i en koalisjonsregjering (med unntak av samlingsregjeringen i 1945).

• Partiet gikk også til valg på denne konstellasjonen i 2009 og 2013.

• I 2017 avklarte ikke Arbeiderpartiet hvilke parti de ønsket å søke flertall med på samme måte.

• Erna Solberg vant makten i 2017, men ikke flertallet.

Gjør sine hoser rødgrønne

Klassekampen har fått tilgang til Ap-ledelsen innstilling til en uttalelse som skal behandles på partiets landsstyremøte i dag og i morgen.

I utkastet heter det: «Arbeiderpartiet hører hjemme på venstresida i norsk politikk. Vi er et samarbeidsparti, og søker allianser med folkebevegelser, organisasjoner og andre politiske partiet som deler våre mål for samfunnet».

Mer konkret om partier heter det: «Arbeiderpartiet har gode erfaringer med å samarbeide med SV og Senterpartiet. Vi vil søke nært samarbeid med disse partiene, samt søke flertall med alle opposisjonspartier for å få gjennomslag for våre politiske løsninger. Lokalt i kommuner og fylker vil vi søke brede flertall for å få gjennomført vår politikk».

Ordene «sentrum» eller «KrF» er ikke nevnt i det hele tatt.

Fra en kilde med god kjennskap til dokumentet blir det understreket at dette ikke er et vedtak om hvem Ap går til valg på å regjere med i 2021. Samtidig blir det sagt at vedtaket gir en pekepinn og vil stå til et nytt eventuelt blir fattet.

Med andre ord: Dersom målingene peker rett vei for venstresida, kan det godt hende Ap går til valg på rødgrønt styre om tre år.

Lytteposter til LO

Arbeiderpartiet vil trolig også vedta tre rettesnorer for partiets politikk. I utkastet heter det at Ap skal kjennetegnes av å være et parti for arbeid, for videre utbygging av velferden og for utjevning av makt og ressurser.

«Arbeiderpartiet er til for vanlige folk over hele Norge, kjemper for deres interesser og mot de som begrenser folks frihet, makt og muligheter».

Partiet vil trolig også vedta at sentralleddets kontakt med Ap-grasrota og LO skal bli tettere, ifølge innstillingen:

«Vi skal utvikle organisasjonen slik at vi legger til rette for mer mangfold og større takhøyde. Vi vil gjennomføre et særskilt prosjekt for å utvikle vår partiorganisasjon, og vil styrke skoleringsvirksomheten for å utvikle ny politikk og gi et bedre tilbud til medlemmene».

Videre heter det: «Samarbeidet med fagbevegelsen skal gis høy prioritet lokalt og nasjonalt. Vi trenger bedre møteplasser og kanaler for kommunikasjon med grasrota i LO, og vi må styrke det fagpolitiske samarbeidet på grunnplanet i flere fylker og byer».

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 13. mars 2018 kl. 10.04
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).
Onsdag 28. november 2018
NESTLEIAR-KAMP: Sju av SV sine fylkeslag har spelt inn Torgeir Knag Fylkesnes som ny nestleiar i SV. Tre har spelt inn Kari Elisabeth Kaski.
Tirsdag 27. november 2018
FORSTÅR: Frps Per-Willy Amundsen sier han forstår fagbevegelsens uro for EØS-avtalen.
Fredag 23. november 2018
STERK KRITIKK: KrF går knallhardt ut mot regjeringen i terrorsikringssaken, men vil ikke bli med på et mistillitsforslag. Tilliten mellom partiene er likevel svekket på borgerlig side, sier Frp-topp.
Torsdag 22. november 2018
DRAMA: Den blågule KrF-eren Hans Fredrik Grøvan skal ha forfattet et mis­tillitsforslag mot regjeringen, som Ap og Sp er beredt til å støtte.