Torsdag 8. mars 2018
Trump trosser advarsler og innfører toll på stål og aluminium
Tollsatser på stål og aluminium er nødvendig for å håndtere aggressiv utenrikshandel som utgjør et angrep på USA, hevder president Donald Trump.
Publisert: 08 Mars 23:21
Tollsatser på stål og aluminium er nødvendig for å håndtere aggressiv utenrikshandel som utgjør et angrep på USA, hevder president Donald Trump.
Omgitt av amerikanske stålarbeidere undertegnet Trump torsdag ordren som gjør at USA om 15 dager innfører toll på stål og aluminium.
– Det dreier seg ikke om et valg, det er helt nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sa Trump.
For stål blir tollsatsen 25 prosent, mens den blir 10 prosent for aluminium.
Tidligere torsdag forsvarte Trump beslutningen, som er møtt med kritikk og advarsler fra en rekke av USAs største handelspartnere.

Beskytte arbeidere– Vi kommer til å beskytte amerikanske arbeidere, slik jeg lovet i valgkampen, sa han under et regjeringsmøte.
Presidenten åpner imidlertid for å gjøre unntak fra de nye tollsatsene, blant annet for Mexico og Canada dersom USA får det som de vil i forhandlingene om en ny NAFTA-avtale.
– Jeg har følelsen av at vi kommer fram til enighet om NAFTA, sier Trump.
– Jeg har sagt det lenge. Inngå en avtale med oss, ellers avslutter vi. Dersom vi blir enige, blir det ikke toll verken for Canada eller Mexico, sier han.
Også Australia kan slippe den nye tollen, antydet Trump i et regjeringsmøte tidligere torsdag. Fra Det hvite hus forsikres det også om at alle andre handelspartnere kan forhandle om unntak.

Hånd i håndTyskland har Trump derimot et mer anstrengt forhold til. Ifølge ham bidrar tyskerne for lite til NATO, noe som kan få følger for samhandelen med USA.
– Vi ser på handel, og vi ser på militæret, og til en viss grad så går de hånd i hånd, sa han.
I Washington har det pågått intens lobbyvirksomhet for å dempe konsekvensene av den nye tollen. Motstanden strekker seg langt inn i Trumps eget parti og 107 republikanere i Representantenes hus ba ham torsdag om å revurdere beslutningen.
Trumps fremste økonomiske topprådgiver, Gary Cohn, forsøkte også å få Trump til å ombestemme seg og valgte å gå av da han ikke lyktes.

Kraftige advarslerEU truer med å slå hardt tilbake og har lagt fram en lang liste over amerikanske varer som kan bli ilagt toll i Europa som følge av Trumps beslutning.
Listen inneholder blant annet motorsykler, yachter, T-skjorter, jeans, sminke, sigaretter, appelsinjus, tranebær, bourbon og peanøttsmør.
– EU er en nær alliert av USA og vi mener fortsatt at vi bør unntas fra disse tiltakene, tvitret EUs handelskommissær Cecilia Malmström rett etter Trumps undertegning.
Kina har også varslet mottiltak og advarer på det sterkeste USA mot å starte det de kaller en handelskrig.
– Å velge en handelskrig er helt klart feil vei å gå, til sjuende og sist er det kun deg selv du skader, sa utenriksminister Wang Yi torsdag.
Norge har ikke forberedt mottiltak, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide har lovet å analysere situasjonen nøye og følge opp på en «hensiktsmessig måte» hvis nye tollbarrierer settes opp.
(©NTB)
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Mandag 17. desember 2018
• Fredag vedtok Kongen i statsråd at Siv Jensen er inhabil i saker som angår Johan H. Andresen. Årsaken er at Andresen leier ut en hytte på Grimsøya i Oslofjorden til Frp-lederen – trolig til langt under markedspris. Siden leieforholdet ble...
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.