Søndag 14. januar 2018
Erdogan truer med å angripe kurdiskkontrollert by i Syria
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å sende soldater inn i den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Syria i løpet av de neste dagene.
Publisert: 14 Januar 17:21
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å sende soldater inn i den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Syria i løpet av de neste dagene.
Målet er å «drive ut terror» fra Afrin, som ligger nord i Syria, nær grensen til Tyrkia. Erdogan sier han håper på drahjelp fra USA til å gjennomføre angrepet.
– Vi forventer at USA støtter Tyrkia i dets rettmessige forsøk på å bekjempe terrorisme, sier Erdogan, vel vitende om at USA støtter kurdiske opprørere i Syria som Tyrkia vil bekjempe.
Erdogans uttalelser kom søndag, samme dag som tyrkiske styrker for andre dag på rad angrep mål i Afrin med artilleriskyts.
Det er ikke kjent hvilke mål i Afrin som er angrepet. Søndagens angrep var ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu rettet mot Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits.
PYD har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia, som står på terrorlisten til Tyrkia, EU og USA. Til tross for dette har YPG mottatt betydelig amerikansk militærstøtte de siste årene.
En YPG-talsmann i Afrin, Rojhat Roj, sier det oppsto sammenstøt mellom hans gruppe og tyrkiske soldater nær grensen like etter midnatt natt til søndag. Han sier at en YPG-kriger ble drept og to sivile ble såret.

Skal «knuses»Erdogan sa i en fjernsynssendt tale søndag at tyrkiske styrker «i de kommende dagene» kan gå inn i Afrin for å knuse den kurdiske militsen.
– Vi kommer til å fortsette våre operasjoner for å holde terrorisme unna vår sørlige grense ved Afrin i dagene som kommer. Det minste tegn på bråk ved grensen vil være et signal om at vi setter i gang, sa Erdogan.
En talsmann for YPG bekrefter at militsen i Afrin forbereder seg på at tyrkiske styrker skal rykke inn i byen.
– Vi ser forberedelser. YPG vil forsvare seg mot enhver aggresjon, sier talsmannen Rojhat Roj.
Også lørdag truet Erdogan med å gripe inn «dersom ikke terroristene i Afrin overgir seg». Erdogan har flere ganger tidligere uttalt at Afrin bør «renses» for terrorister.
Myndighetene i Ankara misliker sterkt at YPG kontrollerer områder langs grensa mot Tyrkia, og i 2016 rykket tyrkiske regjeringsstyrker inn i nabolandet og tok kontroll over et 2.000 kvadratkilometer stort område for å holde YPG og den ytterliggående islamistgruppa IS på avstand.

En firedel av SyriaEtter at IS ble slått tilbake kontrollerer kurderne nå rundt 25 prosent av Syria og PYD krever regionalt selvstyre i en syrisk føderasjon.
Afrin i Aleppo-provinsen ligger imidlertid utenfor kurdernes hovedområde, og byen er omringet på tre sider av tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttede opprørere.
USA har styrker på bakken i de øvrige områdene kurderne kontrollerer, men det er ikke kjent at amerikanske soldater befinner seg i Afrin.

Snarlig offensivEn talsmann for de tyrkisk-støttede opprørerne i området, Moaz Abu Omar fra opprørsgruppa Failaq al-Sham, sier at en offensiv mot byen kan ventes når som helst.
Ifølge ham vil bakkestyrkene trolig få tyrkisk luftstøtte når de rykker inn i Afrin.
En talsmann for PYD i Afrin advarer mot dette og hevder at en russisk observasjonspost i byen alt har blitt utsatt for et tyrkisk artilleriangrep.
– Den tyrkiske regjeringen må innse at en militæroperasjon ikke vil lykkes, sier Rezan Hiddo.

(©NTB)
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Lørdag 19. januar 2019
Den nye regjeringen vil samle all medie­støtte, også til NRK, i en felles pott. Dermed kan den interne kampen om støttekronene bli tøffere, frykter Lands­laget for lokalaviser.
Lørdag 19. januar 2019
• Midt under regjeringsforhandlingene på Granavolden gjestgiveri inviterte lederne for de fire ungdomspartiene pressen for å formidle sitt budskap til den nye flertallsregjeringen. Nå er det på tide å kutte i statens utgifter, sa lederne for...
Lørdag 19. januar 2019
Dramatisk: Virkeligheten er hard i Sara Stridsbergs «Kjærlighetens Antarktis», men det finnes også fliker av håp.
Fredag 18. januar 2019
Mediebransjen vil ha slutt på at folk bruker medie­arkivet Atekst som alternativ til å kjøpe et avisabonnement. Nå er det ikke lenger mulig å lese dagferske nyheter i arkivet.
Fredag 18. januar 2019
NEDTUR: Bare 4 prosent av de ansatte i politiet mener de er mer tilgjengelige for folk nå enn før nær­politireformen.
Fredag 18. januar 2019
• I perioden 1991 til 2018 gikk andelen innvandrere i den voksne befolkningen i Norge opp fra fem til 18 prosent. Nå har forskere ved Frisch-senteret på oppdrag for Arbeids- og sosialdepartementet undersøkt hvordan innvandringen har påvirket...
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.