Søndag 22. januar 2017
– Gambias ekspresident plyndret statskassen før han dro
Banjul (NTB-AP): Gambias avgåtte leder Yahya Jammeh tømte statskassen og tok med seg en rekke luksusbiler idet han forlot landet, hevder en rådgiver til landets nye president.
Publisert: 22 Januar 22:58
Jammeh forlot Gambia med et transportfly lørdag. Det skjedde etter at flere vestafrikanske land truet med militær intervensjon hvis han ikke gikk av. I løpet av sine siste uker ved makten skal han ha stjålet millioner av dollar.
– Gambia er i økonomisk krise. Statskassen er nærmest tom. Det er et faktum, sier Mai Ahmad Fatty, rådgiver for Gambias nye president Adama Barrow.
Både Barrow og Fatty befant seg søndag fortsatt i nabolandet Senegal i påvente av å kunne reise hjem.
Ifølge Fatty har Jammeh stjålet over 11,4 millioner dollar, om lag 96 millioner kroner, fra statskassen bare i løpet av de to siste ukene. Han sier at den nye regjeringen beklager situasjonen, og at den vil sørge for å hindre at flere av Jammehs eiendeler forsvinner ut av Gambia. Men den største skaden ser ut til å ha skjedd ettersom det er liten mulighet til å få verdiene tilbake.
Jammeh befinner seg nå i Ekvatorial-Guinea, som siden 1979 har vært styrt av samme leder. Selv hadde han styrt Gambia i 22 år da han i desember tapte valget mot Barrow. (©NTB)
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Onsdag 12. desember 2018
• Den som vet hvordan pølser lages og anbudsprosesser går for seg, får aldri en rolig natts søvn igjen. I høst har flere aviser sett nærmere på bakgrunnen for at britiske Go-Ahead vant anbudet på...
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Tirsdag 11. desember 2018
• Hvordan redde Europa fra EU-kritiske populister? Blant dem som har forsøkt å svare på det spørsmålet, er Frankrikes president Emmanuel Macron. Han kom til makten med en ambisiøs reformplan for unionen, som skulle sikre økonomisk stabilitet...
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.