Fredag 4. juli 2014
Suksess: Pil Cappelen Smith i Oslo-bokhandelen Cappelens Forslag kan juble hele veien til banken. Ved hjelp av folkefinansiering har bokhandelen hentet inn over 100.000 kroner mer enn målsettingen på sin første bokutgivelse.
• Ny finansieringsform slår an i kulturlivet • Oslo-bokhandel har samlet over 400.000 til ny bok
Håver inn på kronerulling
Ved å be folk om penger før boka er laget, har Cappelens Forslag over- finansiert sin første utgivelse. Flere hiver seg på den nye trenden.

bøker

– Det har gått over all forventning, sier Pil Cappelen Smith i bokhandelen Cappelens Forslag.

Denne uka avsluttet han sitt frieri til bokelskere på nettstedet NewJelly.

Der har det siden april pågått kronerulling for «Cappelens Forslag Konversasjonsleksikon», et noe uvanlig leksikon der over 70 forfattere bidrar med subjektive og kontrafaktiske tekster.

Folk har kunnet støtte utgivelsen med alt fra 100 til 2500 kroner. De som var villige til å bla opp 8400 kroner, sikret seg en praktutgave bundet i steinbitskinn.

Fakta

Folkefinansiering:

• Måte å finansiere prosjekter på ved å søke økonomisk støtte hos publikum.

• Prosjektet blir gjerne presentert på en nettside, for eksempel norske NewJelly.

• Publikum kan velge summen de vil støtte prosjektet med.

• Bokhandelen Cappelens Forslag har nylig sopt inn over 400.000 til en ny bok.

Overskudd

Finansieringsmodellen har fått navnet folkefinansiering, en norsk oversettelse av det engelske ordet crowd funding.

Når Pil Cappelen Smith nå gjør opp status, viser det seg at de har finansiert utgivelsen med 159 prosent.

– Til sammen har vi fått inn godt over 400.000 kroner, noe som er 150.000 kroner mer enn målsettingen, sier han.

– Hva skal dere bruke overskuddet til?

– Vi har hatt en avtale med alle bidragsyterne om at dersom vi får et overskudd, skal det gå til å sikre utgivelsen av et nytt opplag, mens vi kan bruke resten som driftsmidler i bokhandelen.

Prosjektet til Smith og makkeren Andreas Cappelen er ennå relativt ukjent for dem som har bidratt med penger.

– Jeg tror mye av suksessen handler om at lista over bidragsyterne i boka er svært sterk. Når folk ser lista med skribenter, tenker de at dette ikke kan gå helt galt.

Blant dem som bidrar finner vi kjente forfatternavn som Agnes Ravatn, Tore Renberg og Johan Harstad. Også tv-fjes som Knut Nærum og Thomas Seltzer er med.

– Dessuten tror jeg det handler om at folk er villige til å støtte opp om et prosjekt som gjøres skikkelig og som setter kvalitet over profitt. I tillegg hjelper det nok at mange av dem som har støttet oss, kjenner bokhandelen og vet hva vi står for.

– Hvordan kom dere på å bruke folkefinansiering som modell?

– Siden vi er en uavhengig bokhandel, er vi ikke i nærheten av å ha de midlene som trengs for å lage en bok av den kvaliteten vi mener en bok bør ha. Dermed ble dette den eneste tilgjengelige modellen for å få realisert prosjektet.

Nei fra Kulturrådet

Smith forteller at de blant annet søkte Kulturrådet om penger, uten hell.

– Det er ikke så vanskelig å forstå. Dette er tross alt det første kulturproduktet som kommer fra vår kant, og det er ingen grunn til at de skulle tro på vår gjennomføringsevne, sier han.

– Men det har altså folket gjort.

I fjor ble det kjent at det etablerte Kagge forlag også tok i bruk folkefinansiering i forbindelse med utgivelsen av en bok om ølbrygging. Cappelen er ikke overrasket

– I likhet med de fleste forlag sliter vel også Kagge med økonomien. Og når det viser seg at denne modellen fungerer, er det bare hive seg på. Så kan vi jo også håpe at de kaster et ekstra blikk på kvaliteten i det de sender ut når de forandrer forretningsmodell.

– Hvor fikk dere ideen om å utgi et konversasjonsleksikon fra?

– Vi hadde lyst til å finne noe som kunne favne bredt og gjøre nytte av de litterære talentene vi har hatt med å gjøre gjennom årene. Det er ikke objektiv sannhet som står i sentrum her. Det har vi Wikipedia til.

Tanken er at leksikonartiklene skal være subjektive eller kontrafaktiske.

– Siden et konversasjonsleksikon tross alt skal brukes til samtale, har vi valgt en løsning hvor bidragene har som utgangspunkt å kunne starte en samtale om ulike tema, snarere enn å avslutte dem gjennom en objektiv definisjon.

dageivindl@klassekampen.no

Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.
Onsdag 5. desember 2018
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.
Tirsdag 4. desember 2018
Forrige runde med sammenslå­inger førte til opprør i Museums-­Norge. Nå varsler kulturminister Trine Skei Grande (V) en ny reform, hvor antallet museer skal ned fra 60 til 25–30.