Tirsdag 12. desember 2017
Stoltenberg varsler endringer i NATO 
Jens Stoltenberg får to år ekstra som generalsekretær i NATO. Nå vil han fornye alliansen.  
Publisert: 12 Desember 18:16
Jens Stoltenberg får to år ekstra som generalsekretær i NATO. Nå vil han fornye alliansen.  
– Jeg har tre års erfaring og et forsterket mandat. Det gjør at jeg har et bedre grunnlag for å få gjennomført det jeg ønsker, sier Stoltenberg til NTB.
Han forteller at han er glad for den støtten og tilliten de 29 medlemslandene i NATO har vist ham. NATOs råd besluttet tirsdag å forlenge Stoltenbergs periode som generalsekretær med to år til september 2020.
Da han fikk jobben i 2014, fortalte folk ham at det var uaktuelt å sitte i mer enn fem år. Ingen har sittet lenger enn dette siden den kalde krigens slutt.
– Så jeg ble litt overrasket da en del allierte ba meg om å sitte til høsten 2020, sier Stoltenberg.

Forsterket mandatSelv ser han på vedtaket som et uttrykk for et ønske om å gi ham sterkere mandat til å fornye NATO.
Store omstillinger er i vente, varsler NATO-sjefen.
– Jeg ser tre hovedoppgaver. Det ene er å trygge sikkerheten i Europa. Det andre er å håndtere usikkerheten rundt våre grenser. Det tredje er å ta NATO inn i en ny tid og modernisere alliansen, sier han.
Ifølge Stoltenberg er verden blitt et farligere sted.
– Det gjør det krevende å være generalsekretær i NATO. Men det gjør det også ekstra meningsfullt, sier han.

Full tillitDe allierte sier i en uttalelse at de har «full tillit» til Stoltenbergs evne til å lede arbeidet med å tilpasse NATO til nye utfordringer.
Statsminister Erna Solberg (H) mener Stoltenberg har bidratt til å skape samhold i NATO.
– Det er en attest for den jobben han har gjort i en situasjon hvor det har vært vanskelig for NATO, sier Solberg til NTB.
Hun viser til at alliansen har måttet tilpasse seg en situasjon med voksende trusler og mye uro internasjonalt.

Støtte fra USAForlengelsen var ventet etter at blant andre USA og Tyskland i forrige uke gjorde det klart at de ønsket å beholde den tidligere norske statsministeren i jobben.
– Han gjør en utmerket jobb, og jeg tror samtlige medlemmer i alliansen er veldig støttende til en forlengelse, sa USAs NATO-ambassadør Kai Bailey Hutchison til NTB.
Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen beskrev NATO-sjefens innsats slik:
– Han har ikke bare gjort en storartet jobb med å modernisere NATO og tilpasse alliansens strukturer i en endret sikkerhetssituasjon. Jens Stoltenberg er også en stor drivkraft for et tettere samarbeid mellom NATO og EU.

Trumps «største fan»NATO-alliansens mektigste leder, USAs president Donald Trump, har på sin egen måte gitt uttrykk for at samarbeidet med Stoltenberg er godt.
På et massemøte i Florida nylig sa Trump at Stoltenberg er hans «største fan i hele verden».
Stoltenberg selv syns han har oppnådd mye siden han overtok i 2014. Medlemslandene har begynt å bruke mer penger på forsvar igjen etter mange år med kutt. Kampen mot terror er trappet opp. Flere styrker er utplassert i øst. Og samarbeidet med EU er styrket betydelig.
– Og vi har fått i gang igjen en dialog med Russland, framhever Stoltenberg.
Fra 2014 til 2016 var det ingen offisiell kontakt mellom Russland og NATO.
– Det er nå i gang igjen. Det mener jeg er viktig, sier Stoltenberg.
(©NTB)
Torsdag 18. januar 2018
• The Guardian hadde tirsdag en sak der det hevdes at Norge uoffisielt sender signaler til Brussel om at Storbritannia ikke bør få en avtale med EU som er bedre enn EØS-avtalen, der Norge som kjent er pålagt å ta inn alle EU-lover på...
Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Torsdag 18. januar 2018
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Onsdag 17. januar 2018
• I Jeløya-plattformen åpner Høyre, Frp og Venstre for storstilt overføring av offentlig tjenesteproduksjon til private. Flere steder i erklæringen står det at det er viktig å hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til...
Onsdag 17. januar 2018
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.
Tirsdag 16. januar 2018
«Jeg har vært flyktning, gjest, emigrant og immigrant,» fortalte Helga Hernes i «Fremmed i Norge» (1982). Mot slutten av andre verdenskrig ble hun og hennes familie fordrevet fra sine hjem i Vest-Preussen (den gang...
Tirsdag 16. januar 2018
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk