Tirsdag 12. desember 2017
Stoltenberg varsler endringer i NATO 
Jens Stoltenberg får to år ekstra som generalsekretær i NATO. Nå vil han fornye alliansen.  
Publisert: 12 Desember 18:16
Jens Stoltenberg får to år ekstra som generalsekretær i NATO. Nå vil han fornye alliansen.  
– Jeg har tre års erfaring og et forsterket mandat. Det gjør at jeg har et bedre grunnlag for å få gjennomført det jeg ønsker, sier Stoltenberg til NTB.
Han forteller at han er glad for den støtten og tilliten de 29 medlemslandene i NATO har vist ham. NATOs råd besluttet tirsdag å forlenge Stoltenbergs periode som generalsekretær med to år til september 2020.
Da han fikk jobben i 2014, fortalte folk ham at det var uaktuelt å sitte i mer enn fem år. Ingen har sittet lenger enn dette siden den kalde krigens slutt.
– Så jeg ble litt overrasket da en del allierte ba meg om å sitte til høsten 2020, sier Stoltenberg.

Forsterket mandatSelv ser han på vedtaket som et uttrykk for et ønske om å gi ham sterkere mandat til å fornye NATO.
Store omstillinger er i vente, varsler NATO-sjefen.
– Jeg ser tre hovedoppgaver. Det ene er å trygge sikkerheten i Europa. Det andre er å håndtere usikkerheten rundt våre grenser. Det tredje er å ta NATO inn i en ny tid og modernisere alliansen, sier han.
Ifølge Stoltenberg er verden blitt et farligere sted.
– Det gjør det krevende å være generalsekretær i NATO. Men det gjør det også ekstra meningsfullt, sier han.

Full tillitDe allierte sier i en uttalelse at de har «full tillit» til Stoltenbergs evne til å lede arbeidet med å tilpasse NATO til nye utfordringer.
Statsminister Erna Solberg (H) mener Stoltenberg har bidratt til å skape samhold i NATO.
– Det er en attest for den jobben han har gjort i en situasjon hvor det har vært vanskelig for NATO, sier Solberg til NTB.
Hun viser til at alliansen har måttet tilpasse seg en situasjon med voksende trusler og mye uro internasjonalt.

Støtte fra USAForlengelsen var ventet etter at blant andre USA og Tyskland i forrige uke gjorde det klart at de ønsket å beholde den tidligere norske statsministeren i jobben.
– Han gjør en utmerket jobb, og jeg tror samtlige medlemmer i alliansen er veldig støttende til en forlengelse, sa USAs NATO-ambassadør Kai Bailey Hutchison til NTB.
Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen beskrev NATO-sjefens innsats slik:
– Han har ikke bare gjort en storartet jobb med å modernisere NATO og tilpasse alliansens strukturer i en endret sikkerhetssituasjon. Jens Stoltenberg er også en stor drivkraft for et tettere samarbeid mellom NATO og EU.

Trumps «største fan»NATO-alliansens mektigste leder, USAs president Donald Trump, har på sin egen måte gitt uttrykk for at samarbeidet med Stoltenberg er godt.
På et massemøte i Florida nylig sa Trump at Stoltenberg er hans «største fan i hele verden».
Stoltenberg selv syns han har oppnådd mye siden han overtok i 2014. Medlemslandene har begynt å bruke mer penger på forsvar igjen etter mange år med kutt. Kampen mot terror er trappet opp. Flere styrker er utplassert i øst. Og samarbeidet med EU er styrket betydelig.
– Og vi har fått i gang igjen en dialog med Russland, framhever Stoltenberg.
Fra 2014 til 2016 var det ingen offisiell kontakt mellom Russland og NATO.
– Det er nå i gang igjen. Det mener jeg er viktig, sier Stoltenberg.
(©NTB)
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Lørdag 16. juni 2018
• Andelen innbyggere med høyere utdanning har aldri vært høyere i Norge, skriver Kommunal Rapport basert på tall fra Statistisk sentralbyrå. 33,4 prosent av befolkningen over 16 år har nå minst treårig høyere utdanning fra universitet eller...
Lørdag 16. juni 2018
TAUST: Av hensyn til allierte og militskrigerne selv vil regjeringen ikke si hvem Norge har trent i Syria. USA slår fast at koalisjonen støtter gruppa MaT, som bekrefter å ha fått norsk trening.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Lørdag 16. juni 2018
Arbeiderpartiet: Partisekretæren vurderer Gerhardsen av i dag.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Fredag 15. juni 2018
• Mímir Kristjánsson skriver i boka «Hva ville Gerhardsen gjort?» at Arbeiderpartiet tidligere så seg selv som en representant for «det store arbeidende folk». Ja, partiet kompromisset med storkapitalen, men kontrakten med velgerne var at...
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Fredag 15. juni 2018
KRIG: Med stormløpet mot havnebyen Hodeida forsøker Saudi-koalisjonen, med støtte fra USA og Vesten, å avgjøre krigen i Jemen militært.
Torsdag 14. juni 2018
SPRIK: Theresa May avverget brexit-mytteri i parlamentet, men er ennå under hardt press fra fløyene i eget parti.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk