Tirsdag 12. desember 2017
Stoltenberg varsler endringer i NATO 
Jens Stoltenberg får to år ekstra som generalsekretær i NATO. Nå vil han fornye alliansen.  
Publisert: 12 Desember 18:16
Jens Stoltenberg får to år ekstra som generalsekretær i NATO. Nå vil han fornye alliansen.  
– Jeg har tre års erfaring og et forsterket mandat. Det gjør at jeg har et bedre grunnlag for å få gjennomført det jeg ønsker, sier Stoltenberg til NTB.
Han forteller at han er glad for den støtten og tilliten de 29 medlemslandene i NATO har vist ham. NATOs råd besluttet tirsdag å forlenge Stoltenbergs periode som generalsekretær med to år til september 2020.
Da han fikk jobben i 2014, fortalte folk ham at det var uaktuelt å sitte i mer enn fem år. Ingen har sittet lenger enn dette siden den kalde krigens slutt.
– Så jeg ble litt overrasket da en del allierte ba meg om å sitte til høsten 2020, sier Stoltenberg.

Forsterket mandatSelv ser han på vedtaket som et uttrykk for et ønske om å gi ham sterkere mandat til å fornye NATO.
Store omstillinger er i vente, varsler NATO-sjefen.
– Jeg ser tre hovedoppgaver. Det ene er å trygge sikkerheten i Europa. Det andre er å håndtere usikkerheten rundt våre grenser. Det tredje er å ta NATO inn i en ny tid og modernisere alliansen, sier han.
Ifølge Stoltenberg er verden blitt et farligere sted.
– Det gjør det krevende å være generalsekretær i NATO. Men det gjør det også ekstra meningsfullt, sier han.

Full tillitDe allierte sier i en uttalelse at de har «full tillit» til Stoltenbergs evne til å lede arbeidet med å tilpasse NATO til nye utfordringer.
Statsminister Erna Solberg (H) mener Stoltenberg har bidratt til å skape samhold i NATO.
– Det er en attest for den jobben han har gjort i en situasjon hvor det har vært vanskelig for NATO, sier Solberg til NTB.
Hun viser til at alliansen har måttet tilpasse seg en situasjon med voksende trusler og mye uro internasjonalt.

Støtte fra USAForlengelsen var ventet etter at blant andre USA og Tyskland i forrige uke gjorde det klart at de ønsket å beholde den tidligere norske statsministeren i jobben.
– Han gjør en utmerket jobb, og jeg tror samtlige medlemmer i alliansen er veldig støttende til en forlengelse, sa USAs NATO-ambassadør Kai Bailey Hutchison til NTB.
Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen beskrev NATO-sjefens innsats slik:
– Han har ikke bare gjort en storartet jobb med å modernisere NATO og tilpasse alliansens strukturer i en endret sikkerhetssituasjon. Jens Stoltenberg er også en stor drivkraft for et tettere samarbeid mellom NATO og EU.

Trumps «største fan»NATO-alliansens mektigste leder, USAs president Donald Trump, har på sin egen måte gitt uttrykk for at samarbeidet med Stoltenberg er godt.
På et massemøte i Florida nylig sa Trump at Stoltenberg er hans «største fan i hele verden».
Stoltenberg selv syns han har oppnådd mye siden han overtok i 2014. Medlemslandene har begynt å bruke mer penger på forsvar igjen etter mange år med kutt. Kampen mot terror er trappet opp. Flere styrker er utplassert i øst. Og samarbeidet med EU er styrket betydelig.
– Og vi har fått i gang igjen en dialog med Russland, framhever Stoltenberg.
Fra 2014 til 2016 var det ingen offisiell kontakt mellom Russland og NATO.
– Det er nå i gang igjen. Det mener jeg er viktig, sier Stoltenberg.
(©NTB)
Lørdag 24. mars 2018
• I gårsdagens Klassekampen, i en artikkel av Tonny Vorm om den amerikanske forfatteren Sinclair Lewis (1885–1951), ble vi minnet om at det ikke bare er i dag den politiske situasjonen har vært komplisert. Vorm skriver om Lewis’ roman «Det...
Lørdag 24. mars 2018
ETTERTANKE: LO-rådgiver Jonas Bals angriper sin tidligere sjef for hånd­teringen av Acer-saken. Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier saken er mer opp­rivende for partiet enn EU-striden.
Lørdag 24. mars 2018
KRIGSTØRST: Med hauken John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver vil USA skru opp krigspresset på Norge, tror offiser Tormod Heier.
Lørdag 24. mars 2018
Kraft: Hvordan former vold og frykt mennesker og samfunn?
Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Fredag 23. mars 2018
• EU-parlamentet og det britiske parlamentet vil ha svar fra Facebook-sjef Mark Zuckerberg på hvordan informasjon om millioner av brukere har havnet på avveie. The New York Times og The Observer har avdekket at kommunikasjonsbyrået Cambridge...
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk