Fredag 8. november 2019
Svenske arkeologer har funnet to skipsvrak fra1600-tallet
Svenske marinarkeologer har funnet vrakene av to orlogsfartøyer som kan være søsterskip til det bevarte Vasa, en av Stockholms største attraksjoner.
Publisert: 08 November 12:49
Svenske marinarkeologer har funnet vrakene av to orlogsfartøyer som kan være søsterskip til det bevarte Vasa, en av Stockholms største attraksjoner.
Skipene er funnet i et område utenfor Vaxholm, ved innseilingen til den svenske hovedstaden. De er datert til 1600-tallet, og deres oppgave var øyensynlig å beskytte byen mot fiender som kom sjøveien.
Arkeologene tror at de to skipene er blant tre søsterskip som man vet ble bygd etter modell av Vasa.
-Målene stemmer overens, sier marinearkeolog Jim Hansson.
Dykkerne saumfarte området i tre dager, så sent som fram til torsdag denne uken.
-Plutselig kom vi til en stor vegg av svart eik. Den reiste seg fem, seks meter fra havbunnen, forteller Hansson til TT.
Det såkalte regalskipet Vasa fra 1628, et rent krigsskip, fikk følge av tre søsterskip: Äpplet i 1629, Kronan i 1632 og Scepter i 1636. Svenske historikere og arkeologer vet at disse tre i tidens fylde ble senket utenfor Vaxholm, der de sammen med digre kister med stein skulle blokkere innseilingen til Stockholm.
Hansson sier at området er vanskelig å dykke i og at det lenge har vært forbudt område for dykkere. Dette er noe av forklaringen på at skipene ikke er funnet før nå.
De to skipsvrakenes identitet er ikke endelig avklart. Dykkerne har tatt prøver av treverket, og eikebitenes årringer fungerer som en slags fingeravtrykk.
-Forhåpentlig får vi ikke bare vite når eiketrærne ble hogd, men også hvor i landet, sier Hansson.

(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.