Mandag 20. mai 2019
Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter
Danmarks sosialdemokratiske parti vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter hvis de vinner valget om drøyt to uker.
Publisert: 20 Mai 18:02
Danmarks sosialdemokratiske parti vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter hvis de vinner valget om drøyt to uker.
Mandag la Socialdemokratiet fram sin økonomiske plan fram mot 2025. Den innebærer offentlige utgifter for 37,4 milliarder danske kroner.
Utgiftene skal finansieres ved blant annet å øke og innføre avgifter på ting som telefon, arv og plast.
Helt konkret vil partiet blant annet oppheve skattelettelsene på store kapitalinntekter som kom i 2009.
Planen møter kraftig kritikk fra Danmarks nåværende borgerlige statsminister Lars Løkke Rasmussen fra partiet Venstre.
– Det kan bli dyrt for Danmark, det handler ikke kun om penger, men også om andre ting. De prøver å pakke det inn i en retorikk om at det kun er de rikeste som skal betale, men slik er det ikke, sier han.

EiendomsskattSocialdemokratiet vil også fastholde skatt på fri telefon og internett, samt innføre skatt på bolig og gaver. Dessuten skal sykefraværsperioden som betales av arbeidsgiver, økes fra 30 til 40 dager.
For å dekke inn økte utgifter til blant annet helsevesenet, vil partiet i tillegg sette et tak på konsulentbruk i offentlig sektor.
Løkke Rasmussen mener at Socialdemokratiet nå tar et markant skritt mot venstre og at det ikke lenger kan defineres som et sentrumsparti.
Danmark holder valg på nytt Folketing 5. juni, og forslagene ble lagt fram etter to ukers valgkamp. Det kommer også få dager etter at Løkke Rasmussen tok til orde for et regjeringssamarbeid mellom Socialdemokratiet og hans eget parti.
Socialdemokratiets leder og statsministerkandidat Mette Fredriksen gjorde det klart i en TV-debatt søndag kveld at et slikt samarbeid neppe er aktuelt.

– Sender ikke regning videreFrederiksen selv mener at den borgerlige regjeringen har kuttet for mye i velferden, og at det nå er på tide å gå motsatt vei.
– Vi sender ingen regninger videre til neste generasjon, så hele utgangspunktet for oss er en ansvarlig økonomisk politikk, sa Frederiksen da hun mandag la fram forslagene på en pressekonferanse i København.
Av de 37,4 milliarder kronene som hentes inn, skal 20,5 milliarder avsettes til det Frederiksen kaller «trygghet om velferden».
11,5 milliarder kroner skal gå til helsevesenet for blant annet å kunne gi verdig pleie til den økte andelen eldre, mens 1,5 milliarder kroner skal avsettes til barn og sosialpolitikk.
(©NTB)
Tirsdag 25. juni 2019
• Amerikanske Lawrence Wilkerson var i 2003 stabssjef for USAs utenriksminister Colin Powell. Han var med på å sette sammen etterretningsmaterialet Powell presenterte for FN for å få organisasjonens godkjentstempel på et militært angrep på...
Tirsdag 25. juni 2019
OVER: Sykehusstreiken ble avsluttet med tvang. Som vanlig. 18 av 22 helsestreiker de siste 30 årene har endt i tvungen lønnsnemnd. Streikeretten øde­legges, mener streikeleder.
Tirsdag 25. juni 2019
SANKSJONER: USA øker presset på Iran. – De kan komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust, sier USAs spesialutsending til landet.
Tirsdag 25. juni 2019
Dagbladet fjerner sin faste kulturspalte fra papiravisa. – Det er mulig tv og podkast kommuniserer dette stoffet bedre enn tekst, sier sjef­redaktør Alexandra Beverfjord.
Mandag 24. juni 2019
PRESS: Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.
Mandag 24. juni 2019
Norsk Presseforbund frykter at dokumentarserier som «Helene sjekker inn» blir tilnærmet umulig å lage dersom Helsedepartementets forslag til ny veileder for filming på sykehus blir vedtatt.
Mandag 24. juni 2019
• NHO Service og Handel har for alvor kastet seg inn i kommunevalgkampen. Med kampanjen «Proffentlig», som kopler ordene privat og offentlig, ønsker foreningen «å hylle samarbeidet mellom private og offentlige løsninger». NHO Service og...
Mandag 24. juni 2019
KRITISK: Legen Gunnar Fæhn har tidligere uttrykt sterk motstand mot innvandring. Det var han som godkjente transporten av Atefa Rezaie. Familiens advokat vil klage til Rådet for legeetikk.
Lørdag 22. juni 2019
Det er ikke Nasjonalmuseets oppgave å bygge opp en privat kunstsamling, sier Aros-direktør Erling Høyersten. Han kaller avtalen med Fredriksen-søstrene «betenkelig».
Lørdag 22. juni 2019
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.