Mandag 20. mai 2019
Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter
Danmarks sosialdemokratiske parti vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter hvis de vinner valget om drøyt to uker.
Publisert: 20 Mai 18:02
Danmarks sosialdemokratiske parti vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter hvis de vinner valget om drøyt to uker.
Mandag la Socialdemokratiet fram sin økonomiske plan fram mot 2025. Den innebærer offentlige utgifter for 37,4 milliarder danske kroner.
Utgiftene skal finansieres ved blant annet å øke og innføre avgifter på ting som telefon, arv og plast.
Helt konkret vil partiet blant annet oppheve skattelettelsene på store kapitalinntekter som kom i 2009.
Planen møter kraftig kritikk fra Danmarks nåværende borgerlige statsminister Lars Løkke Rasmussen fra partiet Venstre.
– Det kan bli dyrt for Danmark, det handler ikke kun om penger, men også om andre ting. De prøver å pakke det inn i en retorikk om at det kun er de rikeste som skal betale, men slik er det ikke, sier han.

EiendomsskattSocialdemokratiet vil også fastholde skatt på fri telefon og internett, samt innføre skatt på bolig og gaver. Dessuten skal sykefraværsperioden som betales av arbeidsgiver, økes fra 30 til 40 dager.
For å dekke inn økte utgifter til blant annet helsevesenet, vil partiet i tillegg sette et tak på konsulentbruk i offentlig sektor.
Løkke Rasmussen mener at Socialdemokratiet nå tar et markant skritt mot venstre og at det ikke lenger kan defineres som et sentrumsparti.
Danmark holder valg på nytt Folketing 5. juni, og forslagene ble lagt fram etter to ukers valgkamp. Det kommer også få dager etter at Løkke Rasmussen tok til orde for et regjeringssamarbeid mellom Socialdemokratiet og hans eget parti.
Socialdemokratiets leder og statsministerkandidat Mette Fredriksen gjorde det klart i en TV-debatt søndag kveld at et slikt samarbeid neppe er aktuelt.

– Sender ikke regning videreFrederiksen selv mener at den borgerlige regjeringen har kuttet for mye i velferden, og at det nå er på tide å gå motsatt vei.
– Vi sender ingen regninger videre til neste generasjon, så hele utgangspunktet for oss er en ansvarlig økonomisk politikk, sa Frederiksen da hun mandag la fram forslagene på en pressekonferanse i København.
Av de 37,4 milliarder kronene som hentes inn, skal 20,5 milliarder avsettes til det Frederiksen kaller «trygghet om velferden».
11,5 milliarder kroner skal gå til helsevesenet for blant annet å kunne gi verdig pleie til den økte andelen eldre, mens 1,5 milliarder kroner skal avsettes til barn og sosialpolitikk.
(©NTB)
Fredag 23. august 2019
• Dommen som falt i Aleris-saken onsdag, var alt i alt et stort nederlag for Fagforbundet og de 24 saksøkerne. Striden sto om hvorvidt saksøkerne var å regne som selvstendig næringsdrivende eller fast ansatte, samt om manglende...
Fredag 23. august 2019
18 av de 20 siste nominerte til Arks barnebokpris har vært kvinner. – En pris for halvparten av leserne, mener forfatter Arne Svingen.
Fredag 23. august 2019
STEILE: Iran står ikke bak angrepene på tankskip i Persiabukta, men kan likevel stanse dem. Det sier Irans utenriksminister Javas Zarif.
Fredag 23. august 2019
HÅP: Arbeidarpartiet går ned i ei rekke kommunar, men i industri­bastionen Årdal siktar Ap mot reint fleirtal. Denne veka kom Sp-sjef Trygve Slagsvold Vedum på vekkingsmøte i bygda.
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Torsdag 22. august 2019
• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange...
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.