Overspent retorikk

Nyvalgt leder i Rød Ungdom Amrit Kaur la seg på NRKs Politisk kvarter i går så flat hun kunne etter et omdiskutert Tiktok-stunt før helga. I en video anklaget hun der blant andre statsminister Jonas Gahr Støre, Nato-leder Jens Stoltenberg og oljefondssjef Nicolai Tangen for å være terrorister. Bakgrunnen var Klassekampens sak forrige uke, som viste at staten gjennom Oljefondet har tjent over sju milliarder kroner på tre selskaper som forsyner Israel med våpen. Det går det absolutt an å reagere på, men helst uten å kaste terroranklager mot enkeltpersoner. Resten av helga har Kaur brukt på å forstå hvor ufølsomt og opprørende det er å kople Arbeiderpartiet til terrorisme. Den grundige beklagelsen Kaur ga til blant andre AUF-leder Astrid Hoem på NRKs morgensending, var helt på sin plass.

Det er likevel ikke bare koplingen til 22. juli-terroren som gjør utspillet problematisk. Norge kan gjøre mer for å presse Israel til å stanse sin brutale krigføring, men det er ikke riktig at dagens regjering ikke gjør noe. Regjeringen fordømte tidlig Israels krigshandlinger, og Norge har vært en markert internasjonal pådriver for våpenhvile. Rød Ungdoms moderparti Rødt har i Stortinget foreslått boikott av israelske varer produsert på okkupert land og at Norge skal anerkjenne Palestina. Begge forslag ble nedstemt, men regjeringen har i ettertid gått ut og advart norske bedrifter mot handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde ulovlige israelske bosettinger. Regjeringen arbeider også opp mot flere andre land for å få på plass en breiere anerkjennelse av Palestina.

Politisk polemikk kan godt være både poengtert og skarp, men den bør være i kontakt med virkeligheten. Og sannheten er at den internasjonale opinionen er i bevegelse i propalestinsk retning. FN, hjelpeorganisasjoner og en rekke stater tar nå kraftigere til motmæle enn i tidligere kriger mot Gaza. Samtidig vokser en transnasjonal grasrotbevegelse for Palestina seg sterkere dag for dag, også i USA. I den bevegelsen kan også Rødts ungdomsparti spille en rolle, hvis det er villig til å justere den overspente kursen den nyvalgte ledelsen har peilet ut.

Leder