Fredag 7. desember 2018
Merkel advarte mot nasjonalisme i avskjedstalen
Tysklands statsminister Angela Merkel advarte mot nasjonalisme, handelskriger og forvitring av vestlige verdier i sin siste tale som leder for partiet CDU.
Publisert: 07 Desember 14:46
Tysklands statsminister Angela Merkel advarte mot nasjonalisme, handelskriger og forvitring av vestlige verdier i sin siste tale som leder for partiet CDU.
I talen fredag på CDUs landsmøte ba hun partiet vise hva det står for i møte med en rekke internasjonale utfordringer.
Avvisning av internasjonalt samarbeid, nasjonalismens gjenkomst, fare for handelskriger, hybridkrig, destabilisering av samfunn med falske nyheter og EUs framtid er noe av det som bekymrer Merkel.
– I møte med alle disse utfordringene må vi kristendemokrater vise hva som bor i oss, sa hun.
Listen over bekymringer kunne tolkes som kritikk av USAs president Donald Trump, som har beskrevet seg selv som nasjonalist og kritisert både EU og andre former for internasjonalt samarbeid.

Stående applausEn rekke delegater på landsmøtet i Hamburg holdt opp plakater der det sto «Takk, sjef» mens de hørte på Merkels siste tale etter 18 år som leder for det kristenkonservative partiet.
Etter talen fikk hun hele ni minutters stående applaus.
– Vi har fortsatt mye igjen vi må gjøre, sa Merkel i det hun gikk av scenen, kun timer før avstemningen som avgjør hvem som blir hennes etterfølger.
Underveis i talen løftet Merkel fram håndteringen av flyktningkrisen og balansen i det tyske statsbudsjettet som noen av CDUs fremste prestasjoner under hennes ledelse.

– Vanskelig tidVidere sa hun at hun håper de verdiene hun har stått for, lever videre også i framtiden.
– Mitt ønske er at vi i denne vanskelige tiden ikke glemmer vårt kristne og demokratiske ståsted, sa Merkel.
Hun uttrykte håp om CDU etter ledervalget vil være samlet og motivert.
– Vi ønsker at vårt CDU, som et sterkt parti i det politiske sentrum, lever opp til sitt mandat, utstråler overbevisende makt og tilbyr det rette for vårt lands framtid.

Tre kandidaterValget av ny leder for sentrum-høyre-partiet CDU skjer senere fredag. I innspurten av valgkampen har splittelsen økt mellom tungvekterne i partiet som har vært i regjering sammenhengende i 13 år under Merkels ledelse.
Tre kandidater stiller: CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, forretningsadvokat og tidligere CDU-topp Friedrich Merz og helseminister Jens Spahn. I tillegg er det ventet at næringslivsleder Andreas Ritzenhoff kan bli fremmet som benkeforslag.
Det er Kramp-Karrenbauer som har fått favorittstempelet før avstemningen. Hun regnes som sentrumsorientert, men hakket mer konservativ enn Merkel, med en strengere tone i innvandringsdebatten og en mer uttalt motstand mot likekjønnet ekteskap.


(©NTB)
Onsdag 20. februar 2019
NY SJANSE: Bernie Sanders vil utfordre president Donald Trump i 2020. – Han er den eneste som kan slå Trump, mener Demokrat-aktivister.
Tirsdag 19. februar 2019
• Fellesnemnda som planlegger nye Vestland fylke, vedtok nylig lønnsbetingelser for politikerne i det kommende storfylket. Det endelige vedtaket lå et stykke under innstillingen fra arbeidsutvalget, som ville gi de folkevalgte et solid...
Tirsdag 19. februar 2019
ESKALERING: En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
Tirsdag 19. februar 2019
Strømmetjenestene forandrer ikke bare bokmarkedet, men også selve skrivingen. Tom Egeland har begynt å tilpasse romanene sine til lydbokformatet.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
90 av de 100 mest utlånte bøkene i norske biblioteker er barnebøker. En vellykket lesekampanje har æren, hevder lederen for Norsk bibliotek­forening, Mariann Schjeide.
Mandag 18. februar 2019
• Den store sikkerhetskonferansen i München gikk av stabelen denne helga med ledere fra hele verden til stede. Den viste at det er økende motsetninger, ikke bare mellom Washington og Moskva og Beijing, men også mellom USA og Europas...
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.