Fredag 7. desember 2018
Merkel advarte mot nasjonalisme i avskjedstalen
Tysklands statsminister Angela Merkel advarte mot nasjonalisme, handelskriger og forvitring av vestlige verdier i sin siste tale som leder for partiet CDU.
Publisert: 07 Desember 14:46
Tysklands statsminister Angela Merkel advarte mot nasjonalisme, handelskriger og forvitring av vestlige verdier i sin siste tale som leder for partiet CDU.
I talen fredag på CDUs landsmøte ba hun partiet vise hva det står for i møte med en rekke internasjonale utfordringer.
Avvisning av internasjonalt samarbeid, nasjonalismens gjenkomst, fare for handelskriger, hybridkrig, destabilisering av samfunn med falske nyheter og EUs framtid er noe av det som bekymrer Merkel.
– I møte med alle disse utfordringene må vi kristendemokrater vise hva som bor i oss, sa hun.
Listen over bekymringer kunne tolkes som kritikk av USAs president Donald Trump, som har beskrevet seg selv som nasjonalist og kritisert både EU og andre former for internasjonalt samarbeid.

Stående applausEn rekke delegater på landsmøtet i Hamburg holdt opp plakater der det sto «Takk, sjef» mens de hørte på Merkels siste tale etter 18 år som leder for det kristenkonservative partiet.
Etter talen fikk hun hele ni minutters stående applaus.
– Vi har fortsatt mye igjen vi må gjøre, sa Merkel i det hun gikk av scenen, kun timer før avstemningen som avgjør hvem som blir hennes etterfølger.
Underveis i talen løftet Merkel fram håndteringen av flyktningkrisen og balansen i det tyske statsbudsjettet som noen av CDUs fremste prestasjoner under hennes ledelse.

– Vanskelig tidVidere sa hun at hun håper de verdiene hun har stått for, lever videre også i framtiden.
– Mitt ønske er at vi i denne vanskelige tiden ikke glemmer vårt kristne og demokratiske ståsted, sa Merkel.
Hun uttrykte håp om CDU etter ledervalget vil være samlet og motivert.
– Vi ønsker at vårt CDU, som et sterkt parti i det politiske sentrum, lever opp til sitt mandat, utstråler overbevisende makt og tilbyr det rette for vårt lands framtid.

Tre kandidaterValget av ny leder for sentrum-høyre-partiet CDU skjer senere fredag. I innspurten av valgkampen har splittelsen økt mellom tungvekterne i partiet som har vært i regjering sammenhengende i 13 år under Merkels ledelse.
Tre kandidater stiller: CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, forretningsadvokat og tidligere CDU-topp Friedrich Merz og helseminister Jens Spahn. I tillegg er det ventet at næringslivsleder Andreas Ritzenhoff kan bli fremmet som benkeforslag.
Det er Kramp-Karrenbauer som har fått favorittstempelet før avstemningen. Hun regnes som sentrumsorientert, men hakket mer konservativ enn Merkel, med en strengere tone i innvandringsdebatten og en mer uttalt motstand mot likekjønnet ekteskap.


(©NTB)
Fredag 24. mai 2019
Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.
Fredag 24. mai 2019
MAYXIT: Brexit-general Boris Johnson har lenge og nøye beredt grunnen for å ta over etter Theresa May. Nå rykker målet nærmere.
Fredag 24. mai 2019
• Storbritannias statsminister Theresa Mays tid er over. Malstrømmen rundt brexit trakk henne inn mot midten før hun ble dratt under og nå er i ferd med å drukne. Etter rekka av avstemninger i Parlamentet der hun ikke fikk støtte fra sitt...
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
AUST-UTVIDINGA: I Slovakia røysta berre 13 prosent ved førre europa­parlaments­val. I årets EU-val kan høgre­populisme mobilisere fleire.
Torsdag 23. mai 2019
Overskrifta «Kunne Ari vært neger?» fra 2002 har fått mange til å steile. Vil omtalen av Erlend Elias som «en homse med et visst skrullenivå» snart vekke liknende reaksjoner?
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Torsdag 23. mai 2019
• Norge er et land for boligeiere. I stedet for å drifte og regulere leieboliger, har hovedlinja i myndighetenes boligpolitikk vært å gi folk muligheten til å kjøpe bolig. Husbanken, etablert i 1946, var lenge et verktøy for å få folk med...
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.