Tirsdag 20. november 2018
KAMP: Olaug Bollestad er KrFs første nestleder og kommer fra Rogaland. Rogaland KrF innstiller likevel Kjell Ingolf Ropstad (til venstre) som ny partileder dersom Knut Arild Hareide (til høyre) går av. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
KrFs første nestleder fra Rogaland er ikke Rogaland KrFs førstevalg som Hareides etterfølger:
Vrakes av sine egne
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.

KRF

Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder, erfarer Klassekampen. Dermed vrakes Olaug Bollestad som lederkandidat av sitt eget fylkeslag. Bollestad er i dag første nestleder i KrF, og den som blir konstituert som partileder fram til vårens landsmøte dersom Hareide går av.

I går gikk fristen ut for KrFs fylkeslag til å spille inn kandidater til KrFs ledelse for valgkomiteen. Etter det Klassekampen erfarer, hadde ledelsen i Rogaland KrF satt Ropstads navn øverst på lista før saken ble diskutert i fylkesstyret i går. Forutsetningen for Ropstads innstilling som leder skal være at Hareide trekker seg og dermed er uaktuell.

Deretter er Olaug Bollestad innstilt som første nestleder, og Hans Olav Syversen som andre nestleder.

Bollestad skal være «komfortabel» med innstillingen, ifølge en kilde Klassekampen har snakket med.

Fakta

KrFs veivalg:

• KrF-leder Knut Arild Hareide har varslet at han går av som partileder dersom KrFs regjeringsforhandlinger med Høyre, Venstre og Frp lykkes.

• I går gikk fristen ut for å spille inn kandidater til KrFs valgkomité.

Svekket tillit til Ropstad

I går avslørte VG samarbeid mellom Høyre og statsminister Erna Solberg og høyrefløyen i KrF i ukene fram mot KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november. Blant annet skal Høyres ledelse ha invitert KrFs to blå nestledere til Statsministerens kontor i midten av oktober. Der skal de blant annet ha diskutert abortspørsmålet.

Avsløringene har opprørt rød fløy i KrF. Flere røde fylkeslag sier nå til Klassekampen at de har spilt inn partiets tidligere parlamentariske leder Hans Olav Syversen som lederkandidat dersom Hareide går av.

En av dem er fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF Beate Bondevik Lie.

– Vi har spilt inn Hans Olav Syversen som ny leder. Han er mest samlende. KrF trenger en leder som alle kan oppleve som sin egen, sier Lie på telefon til Klassekampen.

I oktober skrev Klassekampen at Hareide ble opprørt og skuffet da nestleder Ropstad gikk ut i VG og innledet offentlige regjeringsforhandlinger om abort med Erna Solberg – før veivalget var avklart. Sentrale kilder mente da at Ropstad forrådte sin egen partileder.

I går bekreftet Hareide at han reagerte på utspillet.

– Vi har vært uenige om det abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger før vi hadde tatt vårt veivalg, sa Hareide etter et møte i KrFs stortingsgruppe mandag, skriver NTB.

Hareide gir likevel Ropstad de beste skussmål. Ropstad har «opptrådt ryddig, både som politiker og som menneske», ifølge Hareide.

Samlende Syversen

Hans Olav Syversen, som ikke sitter på Stortinget i dag, er blant dem som ønsker at KrF skal samarbeide med høyresida. Likevel vurderer flere ham som mindre involvert i maktkampen enn Ropstad. Oluf Maurud, fylkes­leder i Hedmark KrF, er blant dem.

– Saken i VG bekrefter at vi trenger en samlende leder. Det er ikke noe bra om alt det som står der er sant. Ropstad har vært mest aktiv i å styre partiet mot høyre, Syversen har ikke vært like involvert, sier han.

Fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus er enig:

– Syversen er et godt navn. Det som VG avslører, svekker ikke Syversens kandidatur, om du forstår, sier Dahl.

Dag Sele, fylkesleder i Hordaland, sier at Hordaland har spilt inn både Kjell Ingolf Ropstad og Hans Olav Syversen, under forutsetning av at regjeringsforhandlingene fører fram. De to er likestilte i innstillingen, men «det skjer jo ting i mediebildet nå som kan få betydning for den saken», sier Sele.

– Ja, du tenker på VG-saken. Svekker den Ropstad?

– Ja, vi må ta høyde for at den saken kan få betydning, men jeg må sette meg nøyere inn i det.

Fylkesledere Jon Normann Tviberg i Trøndelag og Randi Walderhaug Frisvoll i Møre og Romsdal sier til Klassekampen at de ikke har spilt inn andre enn dagens ledertrio.

– Så kan det jo skje mye fram til landsmøtet, seier Tviberg.

Oslo vil ha Lunde

Fylkesleder i Oslo Espen Andreas Hasle forteller at Oslo KrF har spilt inn Kjell Ingolf Ropstad som ny partileder. Syversen er ikke vurdert, fordi Oslo har oppfattet at han ikke ønsker vervet. Hasle forteller også at fylkeslaget har spilt inn Erik Lunde som ny nestleder.

Lunde sitter i dag Oslo bystyre og i KrFs sentralstyre. Han støttet Hareide i veivalget, men deltar i KrFs delegasjon til regjeringsforhandlingene med Solberg-regjeringen.

– Han vil være en samlende figur for partiet, og har vist seg som en god tenker for KrF gjennom flere år, sier Hasle.

politikk@klassekampen.no

Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).
Onsdag 28. november 2018
NESTLEIAR-KAMP: Sju av SV sine fylkeslag har spelt inn Torgeir Knag Fylkesnes som ny nestleiar i SV. Tre har spelt inn Kari Elisabeth Kaski.
Tirsdag 27. november 2018
FORSTÅR: Frps Per-Willy Amundsen sier han forstår fagbevegelsens uro for EØS-avtalen.