Tirsdag 20. november 2018
KAMP: Olaug Bollestad er KrFs første nestleder og kommer fra Rogaland. Rogaland KrF innstiller likevel Kjell Ingolf Ropstad (til venstre) som ny partileder dersom Knut Arild Hareide (til høyre) går av. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
KrFs første nestleder fra Rogaland er ikke Rogaland KrFs førstevalg som Hareides etterfølger:
Vrakes av sine egne
VRAKET: Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder – ikke Olaug Bollestad. Flere fylker peker på Hans Olav Syversen etter rå maktkamp.

KRF

Rogaland KrF vil ha Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder, erfarer Klassekampen. Dermed vrakes Olaug Bollestad som lederkandidat av sitt eget fylkeslag. Bollestad er i dag første nestleder i KrF, og den som blir konstituert som partileder fram til vårens landsmøte dersom Hareide går av.

I går gikk fristen ut for KrFs fylkeslag til å spille inn kandidater til KrFs ledelse for valgkomiteen. Etter det Klassekampen erfarer, hadde ledelsen i Rogaland KrF satt Ropstads navn øverst på lista før saken ble diskutert i fylkesstyret i går. Forutsetningen for Ropstads innstilling som leder skal være at Hareide trekker seg og dermed er uaktuell.

Deretter er Olaug Bollestad innstilt som første nestleder, og Hans Olav Syversen som andre nestleder.

Bollestad skal være «komfortabel» med innstillingen, ifølge en kilde Klassekampen har snakket med.

Fakta

KrFs veivalg:

• KrF-leder Knut Arild Hareide har varslet at han går av som partileder dersom KrFs regjeringsforhandlinger med Høyre, Venstre og Frp lykkes.

• I går gikk fristen ut for å spille inn kandidater til KrFs valgkomité.

Svekket tillit til Ropstad

I går avslørte VG samarbeid mellom Høyre og statsminister Erna Solberg og høyrefløyen i KrF i ukene fram mot KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november. Blant annet skal Høyres ledelse ha invitert KrFs to blå nestledere til Statsministerens kontor i midten av oktober. Der skal de blant annet ha diskutert abortspørsmålet.

Avsløringene har opprørt rød fløy i KrF. Flere røde fylkeslag sier nå til Klassekampen at de har spilt inn partiets tidligere parlamentariske leder Hans Olav Syversen som lederkandidat dersom Hareide går av.

En av dem er fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF Beate Bondevik Lie.

– Vi har spilt inn Hans Olav Syversen som ny leder. Han er mest samlende. KrF trenger en leder som alle kan oppleve som sin egen, sier Lie på telefon til Klassekampen.

I oktober skrev Klassekampen at Hareide ble opprørt og skuffet da nestleder Ropstad gikk ut i VG og innledet offentlige regjeringsforhandlinger om abort med Erna Solberg – før veivalget var avklart. Sentrale kilder mente da at Ropstad forrådte sin egen partileder.

I går bekreftet Hareide at han reagerte på utspillet.

– Vi har vært uenige om det abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger før vi hadde tatt vårt veivalg, sa Hareide etter et møte i KrFs stortingsgruppe mandag, skriver NTB.

Hareide gir likevel Ropstad de beste skussmål. Ropstad har «opptrådt ryddig, både som politiker og som menneske», ifølge Hareide.

Samlende Syversen

Hans Olav Syversen, som ikke sitter på Stortinget i dag, er blant dem som ønsker at KrF skal samarbeide med høyresida. Likevel vurderer flere ham som mindre involvert i maktkampen enn Ropstad. Oluf Maurud, fylkes­leder i Hedmark KrF, er blant dem.

– Saken i VG bekrefter at vi trenger en samlende leder. Det er ikke noe bra om alt det som står der er sant. Ropstad har vært mest aktiv i å styre partiet mot høyre, Syversen har ikke vært like involvert, sier han.

Fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus er enig:

– Syversen er et godt navn. Det som VG avslører, svekker ikke Syversens kandidatur, om du forstår, sier Dahl.

Dag Sele, fylkesleder i Hordaland, sier at Hordaland har spilt inn både Kjell Ingolf Ropstad og Hans Olav Syversen, under forutsetning av at regjeringsforhandlingene fører fram. De to er likestilte i innstillingen, men «det skjer jo ting i mediebildet nå som kan få betydning for den saken», sier Sele.

– Ja, du tenker på VG-saken. Svekker den Ropstad?

– Ja, vi må ta høyde for at den saken kan få betydning, men jeg må sette meg nøyere inn i det.

Fylkesledere Jon Normann Tviberg i Trøndelag og Randi Walderhaug Frisvoll i Møre og Romsdal sier til Klassekampen at de ikke har spilt inn andre enn dagens ledertrio.

– Så kan det jo skje mye fram til landsmøtet, seier Tviberg.

Oslo vil ha Lunde

Fylkesleder i Oslo Espen Andreas Hasle forteller at Oslo KrF har spilt inn Kjell Ingolf Ropstad som ny partileder. Syversen er ikke vurdert, fordi Oslo har oppfattet at han ikke ønsker vervet. Hasle forteller også at fylkeslaget har spilt inn Erik Lunde som ny nestleder.

Lunde sitter i dag Oslo bystyre og i KrFs sentralstyre. Han støttet Hareide i veivalget, men deltar i KrFs delegasjon til regjeringsforhandlingene med Solberg-regjeringen.

– Han vil være en samlende figur for partiet, og har vist seg som en god tenker for KrF gjennom flere år, sier Hasle.

politikk@klassekampen.no

Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.
Lørdag 11. mai 2019
OLJEVENN: Rødts Mímir Kristjánsson utfordrer partiets oljepolitikk. Han er i konflikt med nesten hele partiet, svarer partiets nestleder.
Torsdag 9. mai 2019
PRISSJOKK: Audun Lysbakken mener statsministeren bortforklarer merkostnader til nye kampfly. I tillegg kan dyrere våpen presse opp prisene ytterligere.
Tirsdag 7. mai 2019
STERKE: Bunadskledde rebeller har jaget helsebyråkratene på retrett. Nå konkurrerer Ap og Senterpartiet om å overstyre helse­foretaket i Møre og Romsdal.
Mandag 6. mai 2019
KAMP: Sylvi Listhaug vil vinne fleire kvinner til Framstegspartiet. Og ho lovar Venstre kamp om tredelinga av foreldre­permisjon.
Lørdag 4. mai 2019
SKRUR TIL: Frp håper å få med seg Ap på forslag om å sette et øvre tak på hvor mye ytelser folk kan få fra det offentlige. Økonom sier et tak kan øke barnefattigdommen.
Tirsdag 30. april 2019
VIL HENTE: FpU går imot partiprofiler og åpner opp for å hente hjem alle norske barn av IS-krigere, men ikke foreldrene.