Kvinner skal lede Rødt

Når partiet Rødt samles til ekstraordinært landsmøte 24. mai, står egentlig bare ett punkt på dagsordenen: å velge ny ledelse. For å gi langreisende delegater valuta for billetten, arrangerer partiet derfor i tillegg konferansen Rødt-dagene, hvor det legges opp til samtaler, diskusjoner, skolering og konserter. Selve valget ligger an til å bli raskt unnagjort. Populære Marie Sneve Martinussen vil fortsette som leder. Det var en jobb hun ble kastet inn i på kort varsel, men som hun har mestret på tillitvekkende vis. Martinussen er intelligent, kvikk i replikken og framstår ledig og poengtert i debatter. Etter elleve år som partiets nestleder kjenner hun Rødt ut og inn. Hun nyter stor tillit, og den lange erfaringen på partikontoret gjør henne trygg på partiets kjernesaker og i offentlige opptredener.

Det var større spenning knyttet til suppleringsvalget av ny andrenestleder. Kragerø-ordfører Charlotte Therkelsen er første nestleder og ikke på valg. Blant innspilte kandidater valgkomiteen snakket med, er Rødts førstekandidat i Haugesund Naomi Wessel, stortingsrepresentant Seher Aydar og samboerne og stortingsrepresentantene Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug. Valgkomiteen endte med å peke på Marhaug. Hun har ikke den samme erfaringen fra partiarbeid som Martinussen, men har blitt en synlig og velformulert stortingsrepresentant med kraftpolitikk som spesialområde. Rødt får etter landsmøtet en ung og ikke minst kvinne­dominert partiledelse.

Spørsmålet er om det ikke hadde vært lurt å få inn en mann til i partitoppen. Partisekretær Reidar Strisland er godt likt internt, men han er ikke særlig synlig utenfor partikretser. Samtidig flokker mannlige velgere seg til høyresida. Nå løser ikke kjønnet på parti­ledelsen det problemet aleine. Den høyresida et flertall av gutter og menn foretrekker, ledes av kvinner, mens venstresidepartiene har lagt bak seg ti år med mannlige ledere. Likevel er det et paradoks at Rødt framover skal ledes av tre kvinner i omtrent samme alder. Dessuten: Et parti som ikke vil ha velgermagnet Mímir Kristjánsson i en sentral posisjon, har svært god råd.