Barnas beste

At familier splittes fordi en av foreldrene har brutt utlendingsloven, har Klassekampen skrevet om flere ganger. Onsdag kom en god nyhet for denne gruppa: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har bedt Utlendingsdirektoratet (UDI) om en midlertidig stans i utvisningssaker som berører barn, i påvente av regelendringer. Det skjer som følge av et SV-gjennomslag i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene. Nå gjenstår det å se hvor bredt instruksen vil favne.

Bakteppet for endringene er at Stortinget har bedt regjeringen om å følge opp anbefalingene til Baumann-utvalget. Utvalget ble oppnevnt av Solberg-regjeringen i 2021 og skulle se på det departmentet selv kalte en streng praksis. Et samlet utvalg konkluderte med at det var behov for justeringer. Det var imidlertid et skille mellom flertallets anbefaling – som ikke inkluderte representantene fra UDI og Utlendingsnemnda (UNE) – og anbefalingen til det samlede utvalget. Flertallet anbefalte at utlendinger med barn i Norge som hovedregel ikke skal utvises ved brudd på utlendingsloven, men i stedet ilegges tilleggstid for permanent opphold. Den midlertidige instruksen som kom fra departementet denne uka, legger seg nærmere anbefalingen til det samlede utvalget. De anbefalte at det i visse saker som hovedregel bør ilegges krav om tilleggstid, ikke utvisning. Her åpnes det imidlertid for større grad av skjønn. Forvaltningen bør vektlegge at det er tilleggstid som er hovedregelen – og ikke tolke instruksen innskrenkende.

Det er verdt å minne om hva disse sakene egentlig handler om. Det handler om barn som bor i Norge, barn som er den norske stat sitt ansvar. Fra justisminister Mehl fikk overlevert Baumann-rapporten i februar 2022 til mars i år, hadde UNE ankebehandla 94 utvisningssaker. Tall Klassekampen henta inn fra UNE, viste at 27 mødre og 36 fedre med omsorg for barn under 18 år måtte forlate landet eller befinner seg ulovlig i Norge. Når forskriftsendringene er på plass, blir det viktig at den er så presis at den dekker dem den er ment for. Hovedregelen skal være at barnas beste veier tyngst.