Mandag 17. juni 2019
Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis
17-åringen som er tiltalt for å ha drept en medelev på Vinstra i fjor, må denne uken forklare seg om et drapsmanus og et drapsdikt.
Publisert: 17 Juni 05:30
17-åringen som er tiltalt for å ha drept en medelev på Vinstra i fjor, må denne uken forklare seg om et drapsmanus og et drapsdikt.
Bevisoppgaven viser at statsadvokat Jo Christian Jordet vil presentere funnene i rettssaken som begynner mandag, skriver TV 2.
Tiden før drapet kan bli et sentralt bevistema i retten. I tidligere fengslingskjennelser har retten fastslått at drapet fremstår nøye planlagt.
Blant beslagene som skal legges fram, er det påtalemyndigheten kaller et voldtektsmanus, en historie om en jente som blør i hjel, et filmmanus, et drapsdikt med tittelen «The Dead Ones», samt guttens dagbok.
Verken bistandsadvokat Nina Hjortdal eller forsvarer, advokat Nora Hallén, ønsket å kommentere bevisoppgaven, skriver TV 2.

20 stikkI tiltalen fremgår det at gutten stakk den 16 år gamle jenta 20 ganger med kniv i et boligområde på Sorperoa på Vinstra i Oppland.
Hun døde etter kort tid av forblødning. De to hadde gått i samme klasse på ungdomsskolen og nylig begynt på samme videregående skole da drapet skjedde. Han ble pågrepet på åstedet kort etter.
Videre er 17-åringen tiltalt for grov kroppsskade etter å ha stukket en nabo som kom til åstedet og forsøkte å gripe inn. Mannen i 50-årene ble påført to dype kutt i leggen og måtte behandles på sykehus.
Det er gitt en halvannen rettsdag til den tiltaltes forklaring. 17-åringen bestrider ingen av handlingene han er tiltalt for, men mener at han selv ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

TilregnelighetPåtalemyndigheten mener det ikke er grunnlag for å legge ned påstand om ordinær straff for 17-åringen.
I tiltalen tar Jordet uttrykkelig forbehold om at han likevel kan nedlegge påstand om fengselsstraff eller forvaring. Aktoratet vil i så fall basere det på den totale bevisføringen i retten.
– Når vi nå har tatt ut en tiltale, så mener vi at det ikke er tilstrekkelig bevis for at han var tilregnelig. Da er alternativet dom for tvungent psykisk helsevern. Det er det tiltalen lyder på. Dersom vi imidlertid som følge av bevisførselen mener å ha sterke nok bevis for at han var tilregnelig, så vil det bli nedlagt påstand om straff. Det er fengsel eller forvaring, sier han til NTB.
De sakkyndige mener det er fare for at gutten vil begå nye alvorlige straffbare handlinger. Det vises til at han har vist interesse for ekstrem vold både før og etter at han ble fengslet, og at han ved å drepe jenta har vist at han kan omsette fantasier til handling.

(©NTB)
Tirsdag 15. oktober 2019
I MØTE: Tidligere har Ap-ledelsen avvist forslag om å utrede EØS. Nå sier Støre at det kan være en god idé.
Tirsdag 15. oktober 2019
Cappelen Damm Agency selger flere rettigheter enn konkurrentene, men går likevel med tap. Ingvild Haugland håper en bestselger skal redde økonomien.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Tirsdag 15. oktober 2019
• Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim (H) har funnet en gruppe fattige som Høyre bryr seg om: Lavtlønte med høy formue som «ikke kan selge den ene veggen i leiligheten sin for å betale formuesskatt», som Asheim formulerer det til Dagens...
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.