Mandag 17. juni 2019
Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis
17-åringen som er tiltalt for å ha drept en medelev på Vinstra i fjor, må denne uken forklare seg om et drapsmanus og et drapsdikt.
Publisert: 17 Juni 05:30
17-åringen som er tiltalt for å ha drept en medelev på Vinstra i fjor, må denne uken forklare seg om et drapsmanus og et drapsdikt.
Bevisoppgaven viser at statsadvokat Jo Christian Jordet vil presentere funnene i rettssaken som begynner mandag, skriver TV 2.
Tiden før drapet kan bli et sentralt bevistema i retten. I tidligere fengslingskjennelser har retten fastslått at drapet fremstår nøye planlagt.
Blant beslagene som skal legges fram, er det påtalemyndigheten kaller et voldtektsmanus, en historie om en jente som blør i hjel, et filmmanus, et drapsdikt med tittelen «The Dead Ones», samt guttens dagbok.
Verken bistandsadvokat Nina Hjortdal eller forsvarer, advokat Nora Hallén, ønsket å kommentere bevisoppgaven, skriver TV 2.

20 stikkI tiltalen fremgår det at gutten stakk den 16 år gamle jenta 20 ganger med kniv i et boligområde på Sorperoa på Vinstra i Oppland.
Hun døde etter kort tid av forblødning. De to hadde gått i samme klasse på ungdomsskolen og nylig begynt på samme videregående skole da drapet skjedde. Han ble pågrepet på åstedet kort etter.
Videre er 17-åringen tiltalt for grov kroppsskade etter å ha stukket en nabo som kom til åstedet og forsøkte å gripe inn. Mannen i 50-årene ble påført to dype kutt i leggen og måtte behandles på sykehus.
Det er gitt en halvannen rettsdag til den tiltaltes forklaring. 17-åringen bestrider ingen av handlingene han er tiltalt for, men mener at han selv ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

TilregnelighetPåtalemyndigheten mener det ikke er grunnlag for å legge ned påstand om ordinær straff for 17-åringen.
I tiltalen tar Jordet uttrykkelig forbehold om at han likevel kan nedlegge påstand om fengselsstraff eller forvaring. Aktoratet vil i så fall basere det på den totale bevisføringen i retten.
– Når vi nå har tatt ut en tiltale, så mener vi at det ikke er tilstrekkelig bevis for at han var tilregnelig. Da er alternativet dom for tvungent psykisk helsevern. Det er det tiltalen lyder på. Dersom vi imidlertid som følge av bevisførselen mener å ha sterke nok bevis for at han var tilregnelig, så vil det bli nedlagt påstand om straff. Det er fengsel eller forvaring, sier han til NTB.
De sakkyndige mener det er fare for at gutten vil begå nye alvorlige straffbare handlinger. Det vises til at han har vist interesse for ekstrem vold både før og etter at han ble fengslet, og at han ved å drepe jenta har vist at han kan omsette fantasier til handling.

(©NTB)
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.