Torsdag 13. juni 2019
Kvinne (72) fra Askøy døde på sykehus: – Aktualiserer alvorligheten i situasjonen
En 72-årig kvinne fra Askøy som ble innlagt på Haukeland universitetssjukehus med mage- og tarmsymptomer i helgen, døde onsdag. Politiet undersøker dødsfallet.
Publisert: 13 Juni 15:22
En 72-årig kvinne fra Askøy som ble innlagt på Haukeland universitetssjukehus med mage- og tarmsymptomer i helgen, døde onsdag. Politiet undersøker dødsfallet.
– Vedkommende kom inn med symptomer og fikk påvist Campylobacter, men fordi vedkommende hadde en alvorlig grunnlidelse, må vi foreta en obduksjon. Det er derfor vi ikke kan si noe om den endelige dødsårsaken nå, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen til NTB.
Bakterien er den samme som er funnet i drikkevannet på Askøy. Campylobacter kan gi mage- og tarminfeksjon.
Politiet skal undersøke om det er bakterien som er årsaken til dødsfallet. Det vil bli foretatt obduksjon av avdøde. Først da vil dødsårsaken være endelig klar. Politiet har vært i kontakt med Fylkeslegen om saken.

Preget kommuneTorsdag ettermiddag innkalte kommunen til pressekonferanse i forbindelse med det nye dødsfallet. En preget kommuneledelse orienterte om den alvorlige vannsituasjonen.
– Vi har mottatt beskjeden om at en pasient fra Askøy er død, med stor sorg. Vi har lyst til å uttrykke vår dypeste medfølelse til pårørende. Det er svært, svært trist og aktualiserer alvorligheten i situasjonen vi står i, sier varaordfører Bård Espelid (Askøylisten).

DyreavføringOnsdag ble det også funnet avføring fra hund og hjort på taket av et høydebasseng på Øvre Kleppe i øykommunen.
En representant fra Folkehelseinstituttet bistår kommunen i oppklaringsarbeidet og var ved høydebassenget for å hente ut miljøprøver til videre analyse.
I tillegg til Folkehelseinstituttet gjorde også politiet undersøkelser på stedet, og hadde med en hundepatrulje som bidro til å finne avføringen på bassengtaket. Politiet opprettet onsdag ordinær etterforskning av om vannforurensningen på Askøy knytter seg til eventuelle brudd på drikkevannsforskriften.
Rådmann Eystein Venneslan i Askøy sier på pressekonferansen torsdag at politiet har hatt samtaler med flere nøkkelpersoner i kommunen.
– De følger opp den jobben de skal gjøre, og det er vi selvfølgelig positive til, sier rådmannen.

Sju innlagtRundt 2.000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet på Askøy. Totalt har 49 voksne og 15 barn vært innlagt på sykehus som følge av sykdomsutbruddet.
Selv om Helse Bergen har tett dialog med Askøy kommune, fikk kommunen først vite om onsdagens dødsfall gjennom pressemeldingen torsdag formiddag.
– Vi fikk vite om dødsfallet i samme øyeblikk som pressen. Da vi fikk vite om det, hadde vi pressen på øret. Vi fikk den orienteringen og budskapet om den triste saken gjennom meldingen, sier varaordfører Espelid.
For øyeblikket er sju personer fra Askøy innlagt på Haukeland. Tilstanden deres er ikke kritisk. To av pasientene ble innlagt i løpet av det siste døgnet, bekreftet universitetssykehuset torsdag morgen.

Nytt dødsfallDødsfallet onsdag skjedde én uke etter at en ett år gammel gutt fra Askøy døde, men det er ukjent om det var på grunn av Campolybacter-utbruddet. Det er foreløpig ikke kjent hva som var årsaken til at ettåringen døde.
Mistanken om smitten i drikkevannet ble meddelt Askøys innbyggere torsdag 6. juni. Det er uvisst når drikkevannet kan friskmeldes.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Torsdag 19. september 2019
• Er det nå over for den lengst­sittende statsministeren i Israels historie, Benjamin Netanyahu? Det får vi antakeligvis ikke vite på en god stund. De jevne resultatene etter nyvalget på tirsdag viser at den politiske situasjonen i Israel er...
Onsdag 18. september 2019
• Lørdag for halvannen uke siden sto en gruppe foreldre viftende med flagget til Ukrainas marine på Boryspil lufthavn utenfor Kiev for å ta imot sine sønner. De hadde vært i fangenskap siden i fjor da Russland tok tre ukrainske fartøy i...
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.