Torsdag 17. oktober 2013
GLADE DAGER: Tidligere utviklingsminister Heikki Holmås (t.h.), Bård Vegar Solhjell (t.v.) og Cleudilon (23) fra stiftelsen FAS holder hender rundt et tre i Amazonas. Foto: Are Føli/NTB Scanpix
For første gang på 30 år blir Norge uten egen minister med ansvar for bistand:
Slår ring om utvikling
Undersak:

Fire statssekretærer, en rådgiver

Rett fra Statoils bord til jobben som statssekretær kommer Høyres Bård Glad Pedersen. Han er siviløkonom, og på CV-en står jobb hos PricewaterhouseCoopers i Oslo, kommunikasjonssjef for Høyres stortingsgruppe, i PR-byrået Burson-Marsteller, og nå sist som informasjonssjef og mediekontakt for Statoil.

Han har sittet i Nordland fylkesting, hatt sentrale verv i Unge Høyre, vært vararepresentant til Stortinget, politisk rådgiver og statssekretær i Forsvarsdepartementet.

Hans Brattskar har vært ministerråd ved FN-delegasjonen i New York, og norsk ambassadør på Sri Lanka. Fra 2008 har han vært leder for regjeringens klima- og regnskogprosjekt. Han har arbeidet i norsk utenrikstjeneste siden 1986.

Fra 1993 til 1998 hadde han lederstillinger ved sekretariatene til bistandsministeren og seinere utviklingsministeren.

Pål Arne Davidsen har jobbet som utenrikspolitisk rådgiver for FrP på Stortinget.

I valgkampen meldte han at en av hans hjertesaker er en utviklingspolitikk «hvor Norge slutter å behandle befolkningen i u-landene som klienter, og åpner opp for mer handel og investeringer».

Ingvild Stub har en mastergrad i EU-studier fra London School of Economics. Hun har tidligere vært politisk rådgiver i Høyres stortingsgruppe, og informasjonsleder i Europabevegelsen. Hun er medredaktør i det konservative tidsskriftet Minerva.

Ingrid Skjøtskift fra Trondheim er utnevnt til politisk rådgiver i UD. Hun har lang erfaring som politisk journalist, hovedsakelig i Adresseavisen, og hun har internasjonal erfaring fra Afghanistan og Brussel.

Skjøtskift var i unge år aktiv i Sør-Trøndelag Høyre.

Kari Helene Partapouli
BLANDET: Mens avtroppende ministre ikke vil kritisere at den nye regjeringen dropper utviklingsminister, er det skepsis og bekymring i bistandsmiljøene.

UTVIKLING

Da Høyre/Frp-regjeringen stilte til fotografering utenfor Slottet i går var det for første gang på 30 år ingen minister med ansvar for utvikling/bistand blant statsministerens utvalgte.

Påtroppende utenriksminister, den erfarne Høyre-politikeren Børge Brende, skal ha ansvar også for dette saksområdet. Med på laget får han fire nye statssekretærer og en rådgiver.

Fakta

Ny utenriksledelse:

• Børge Brende ble i går utnevnt til ny utenriksminister i Høyre/Frp-regjeringen. Brende får også ansvaret for utvikling.

• Det er første gang siden 1983 at regjeringen ikke har en egen minister med ansvar for bistand/utviklingspolitikk.

• Nye statssekretærer i UD er Bård Glad Pedersen, Hans Brattskar, Pål Arne Davidsen, Ingvild Næss Stub, og ny politisk rådgiver i UD er Ingrid Skjøtskift.

Bistandsskepsis

Redd Barna argumenterte tidligere i høst for en sterk utviklingsminister, Plan Norge tvitret i går sin skuffelse, mens Norsk Folkehjelps Liv Tørres kalte det å fjerne utviklingsministeren for «å starte i feil ende».

– Vi bekymrer oss for om dette er et signal om at utviklingspolitikken ikke blir sett som like viktig lenger, sier daglig leder Kari Helene Partapuoli i Utviklingsfondet til Klassekampen.

– Vi som jobber med utvikling sitter med mange spørsmål og mye usikkerhet når det gjelder hvilken vei utviklingspolitikken skal gå, sier hun, og understreker at alle organisasjonene forventer at regjeringen vil opprettholde målet om at én prosent av bruttonasjonalprodukt skal gå til bistand.

– Vel så viktig er hvordan regjeringen bruker pengene. Skal de faktisk prioritere fattigdom, så må de ha et klart fokus på folk på grunnplanet, og også se på klimaproblematikken, siden fattige rammes hardest av klimaendringer.

Avtroppende utenriksminister Espen Barth Eide sa i går til NTB at han ikke ville kritisere at den nye regjeringen dropper en egen minister for bistand og utvikling. Han viser til at Brende har bred og solid erfaring, og understreker at det viktige er å opprettholde en tung satsing på det utviklingspolitiske.

Heller ikke avtroppende utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås ville i går kritisere beslutningen om å fjerne posten. Holmås' forgjenger Erik Solheim sa nylig til Bistandsaktuelt at han vil vente og se, og at mangel på utviklingsminister kan veies opp av andre flinke folk i departementet.

Skarpere kritikk kommer fra Kristelig Folkeparti. KrF-leder Knut Arild Hareide sa tirsdag at han ville være sterkt uenig hvis regjeringen fjernet utviklingsministeren.

– Stemmer det at det ikke blir en ny utviklingsminister, så er jeg sterkt skuffet over det. Vi har i dag en utenriksminister som vi vet får agendaen full, og da har det vært usedvanlig viktig at vi har en utviklingsminister og at dette ikke blir en statssekretær som skal snakke de fattiges sak, sa Hareide til TV 2.

– Må ikke drukne

– Det blir en utfordring for den nye utenriksministeren å passe på at utviklingspolitikken ikke drukner i iveren etter å fremme norske særinteresser, sier Andrew Preston, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

Om utviklingspolitikken ligger under en egen minister eller en statssekretær mener Preston er mindre viktig. Det avgjørende vil i stedet alltid være hvilken politikk Norge faktisk fører. Med den nye regjeringen ser Preston konturene av en utviklingspolitikk som i større grad skal handle om legge til rette for norsk næringsliv i utlandet.

Han frykter også at å fjerne denne ministerposten kan få andre land til å lure på om Norge vil svekke sin tradisjonelt høye profil når det gjelder utviklingspolitikk og ikke minst bistand.

– Vår første reaksjon er at vi tenker at det ikke nødvendigvis er et klokt valg, sier Gro Lindstad, leder i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål, Fokus, og mener at regjeringen ved å bryte en 30-årig tradisjon «sender et tydelig signal ut til resten av verden om manglende prioritering».

– Jeg håper at det at de henter inn Bård Glad Pedersen rett fra Statoil ikke er et signal på at det er næringslivet som skal ha førsteprioritet nå.

Fokus, som innehar spisskompetanse på kvinnerettet bistand, har også merket seg regjeringens løfter om å prioritere kvinner i utviklingspolitikken, og er veldig klare for å dele den kompetansen de har med regjeringen.

– Vi forutsetter at de følger opp dette, og ser også utnevningen av Laila Bokhari som statssekretær ved Statsministerens kontor som uttrykk for at regjeringen vil styrke kompetansen rundt jenter og utdanning.

Når det gjelder énprosentmålet regner hun med at det vil bestå.

– Det skal jo vedtas i Stortinget, og KrF og Venstre vil miste all troverdighet dersom det ikke blir stående, sier Lindstad.

sissel.henriksen@klassekampen.no

eirikgs@klassekampen.noGLADE DAGER: Tidligere utviklingsminister Heikki Holmås (t.h.), Bård Vegar Solhjell (t.v.) og Cleudilon (23) fra stiftelsen FAS holder hender rundt et tre i Amazonas. Foto: Are Føli/NTB Scanpix

Artikkelen er oppdatert: 21. november 2013 kl. 12.57
Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
STEILE FRONTER: Hongkong-krisa synes stadig lenger unna en løsning. Demonstranter sier til Klassekampen at de vil fortsette å kjempe mot politiet.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.