Lørdag 18. mai 2013
Medlemsflukt fra Frp
KRYMPER: Etter en årrekke i vekst har pilene snudd for Frp. Bare i fjor mistet Siv Jensen og co. over tre tusen medlemmer, og siden 2009 har hvert femte medlem forlatt framskrittsbevegelsen.

- Jeg vedder gjerne en øl med Klassekampen på at vi snur nedgangen i år. Men jeg drikker ikke, så i alle tilfeller blir det du som får den ølen, sier nestleder i Fremskrittspartiet Per Arne Olsen når Klassekampen konfronterer ham med partiets sviktende medlemstall.


Etter en årrekke som nær sagt eneste norske parti i vekst har Frp mistet medlemmer siden rekordvalget i 2009.


Mens Frp hadde 22.876 medlemmer for fire år siden går partiet nå inn i valgåret med 18.888 medlemmer. Bare i fjor hadde Frp netto medlemsnedgang på 3138 medlemmer ifølge sentralstyrets årsberetning.


Dermed har nesten hvert femte Frp-medlem takket for seg i inneværende stortingsperiode. Partiets medlemstall er nå tilbake på 2006-nivå.


Men nestleder Per Arne Olsen avviser at partiet er svekket.


- Etter en periode med medlemsnedgang ser vi nå forsiktige tegn til at vi vokser igjen. Vi skulle selvsagt sett at vi ikke mistet medlemmer, men dette er ikke slutten for Fremskrittspartiet, sier han.


Må ut av Høyres skygge


Når Frp-ere fra land og strand samles til landsmøte på Gardermoen neste helg er det i skyggen av et stadig større og mer selvsikkert Høyre.


I 2009 var Siv Jensen statsministerkandidat på borgerlig side, mens Høyre nærmest lå i stabilt sideleie.


Nå er rollene snudd, og Erna Solberg er selvskreven som statsminister i en eventuell borgerlig regjering etter valget.


I snitt noterer Frp seg med en oppslutning på 16,5 prosent i april, seks prosentpoeng under valget for fire år siden. Blir det oppslutningen ved høstens valg faller elleve av partiets stortingsrepresentanter ut av Løvebakken.


- Sliter dere med å komme ut av Høyres skygge, Per Arne Olsen?


- Vi må bare erkjenne at det er Høyre veldig mye nå handler om, både når det gjelder målinger og i avisene. Men samtidig som vi ikke er fornøyd med vår egen oppslutning gleder vi oss også over at borgerlig side totalt sett gjør det godt, sier Frp-nestlederen, som takker for seg etter flere tiår i partiets tjeneste neste helg.


Strigler seg til valget


Samtidig som partiet sliter med dårlig oppslutning er Fremskrittspartiet nærmere målet om regjeringsmakt enn noensinne.


Partiet har gjennom en større strategiprosess det siste året lagt grunnlaget for å innta regjeringskontorene for første gang.


En viktig del av denne strategien er å dempe retorikken for å framstå som et mer seriøst og styringsdyktig parti. Den utviklingen vil fortsette også i neste stortingsperiode.


I sentralstyrets beretning står det følgende om emnet:


«Det kritiske søkelys som rettes mot oss vil på ingen måte avta i årene framover. Arbeidet med å sikre en seriøs, ansvarlig og grundig framtoning, både i det offentlige og private rom, må derfor fortsette med uforminsket styrke».

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.53
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».
Onsdag 6. november 2019
GULL: Lakseoppdrett er god butikk. Samla formue til dei største eigarane i 18 av dei største selskapa runda ni milliardar kroner i 2018.
Tirsdag 5. november 2019
SLAKTA: Havbruksnæringa hentar ut ein ekstraprofitt på 20 milliardar kroner i året. LO meiner det trengst for å halde på og ut­vikle arbeidsplassar i Noreg.
Mandag 4. november 2019
LEIES INN: Barnehager i landets største kommuner leier vikarer fra bemanningsbyrå for titalls millioner hvert år. Fylkeslag i Utdanningsforbundet foreslår tiltak mot byråene.
Lørdag 2. november 2019
BLÅ HODEPINE: Et år etter at KrF ­bestemte seg for å gå inn i den borgerlige regjeringen, mister partiet medlemmer og blir forlatt av velgere.