Tirsdag 14. mai 2013
Skriver for å bli trodd
Virkelig store romaner er alltid banale, men aldri konvensjonelle, mener romandebutant Frode Saugestad. Selv forsøker han å modellere seg etter Proust og Cervantes.

- Jeg ville skrive noe folk trodde var sant.


Det sier nybakt forfatter Frode Saugestad. Hans første roman, «En ung manns bekjennelser om kjærlighet», kom ut for få dager siden og har allerede rukket å bli behørig omtalt og debattert.


- Når man ser på tilbakemeldingene teksten har fått, må jeg være et usedvanlig stort talent. For de fleste tingene som er diktet opp, tror folk er sanne. Men det som er sant, tror de er oppdiktet, sier Saugstad.


«Saugestad går lenger enn både Claus Beck-Nielsen og Karl Ove Knausgård», skrev Aftenpostens kritiker Ingunn Økland. Og romanen, hvis hovedperson heter Frode Saugestad, etterlater liten tvil om at den har selvbiografiske trekk. Ikke bare gjengir den hele navn og personnumre, den gjengir også passasjer fra avisintervjuer med forfatteren - og den gir detaljerte referater fra farskapssaken Saugestad har ført mot sin biologiske far.


Gammelmodig


- Hvorfor velger du fiksjonsformen når stoffet så tydelig ligger tett opp til virkeligheten?


- Jeg er fortsatt en ung mann, men jeg er gammelmodig og romantisk av meg. Disse knepene stammer fra romankunstens opphav fra 150 år tilbake. Romanen som sjanger er vidunderlig. Det som gjorde den til den viktigste sjangeren, er nettopp at den åpner opp for ulike tolkinger.


- Hvilke etiske vurderinger har du gjort i forbindelse med denne utgivelsen?


- Dette er en litterær tekst, ikke en familiesaga. Hver enkelt leser må tolke teksten i lys av sine egne erfaringer, ut fra hvor man er i livet, slike ting.


- Er den selvbiografiske romanen fortsatt subversiv?


- Enten skriver man selvbiografi, eller så skriver man roman. Man skriver noe som er sant, eller man dikter opp. Men det oppdiktede er også basert på ting man har erfart, sett eller hørt. Man må bare skrive det på en slik måte at leseren tror det er sant.


Elsker det banale


«En ung manns bekjennelser om kjærlighet» handler altså om hovedpersonen Frode Saugestad, som skjuler sin følelse av meningsløshet og lengsel etter uforbeholden kjærlighet bak et skall av akademiske prestasjoner og kroppslige utskeielser. Både papirversjonen og e-bokversjonen av romanen bærer tydelig preg av hans sans for montasjeteknikk, men forfatteren, som blant annet har gitt en forelesningsrekke på Harvard om Knut Hamsun, understreker også sin tilknytning til mer klassiske litterære idealer - og til banaliteten.


- Jeg elsker det banale.


- Hvorfor det?


- Fordi virkelig store romaner alltid er banale, men aldri konvensjonelle. Det banale er alltid så sant, og det sanne er vanskelig å uttrykke uten at det blir banalt. Jeg prøver å modellere meg på forfattere som Proust og Cervantes.


Hva verden består av


Arbeidet med boka begynte etter at Saugestad ble bedt om å bidra med en tekst til Kolon forlags antologi «Gruppe 11», som kom for to år siden. Den fikk svært gode tilbakemeldinger - blant annet fra Tom Egil Hverven i Klassekampens bokmagasin. Og Saugestad fikk flere forespørsler om å skrive en hel roman. Det var han i utgangspunktet ikke innstilt på, men da det hadde gått en tid, ombestemte han seg og tenkte «hvorfor ikke».


- Hva gjorde at du ombestemte deg?


- Jeg tenkte det kunne være morsomt.


- Du har sagt i to intervjuer, med Aftenposten og Adresseavisen, at du gjorde det for pengene.


- En må tjene penger til livets opphold. Nei, om man ikke skjønner at det er ironi, hva tror man egentlig denne verden består av? Det er ingen ved sine fulle fem som tror at en annerledes debutroman skal slåss med Nesbø på bestselgerlistene (som han har hevdet i de to intervjuene, journ.anm.). Så kanskje er ikke spørsmålet så relevant, da.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.53
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.
Onsdag 5. desember 2018
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.
Tirsdag 4. desember 2018
Forrige runde med sammenslå­inger førte til opprør i Museums-­Norge. Nå varsler kulturminister Trine Skei Grande (V) en ny reform, hvor antallet museer skal ned fra 60 til 25–30.